Óriási jégvihar pusztította el Burgundia szőlőit

MTI
2013. július 26., 16:55


Természeti katasztrófa - A viharos szél és a jégeső Cote de Beaune, Volnay, Pommard és Savigny-les-Beaune egyes területein a fürtöknek legalább 30-40 százalékát pusztította el, de a kár Thiebault Huber, a volnay-i borászok szervezetének elnöke szerint akár 70 százalékra is emelkedhet. Elmondása szerint a szőlőtőkéket ért ilyen mértékű kár utóhatása akár három szezonra is elhúzódhat.
 
Jean-Louis Moissenet, a pommard-i borászok szakmai szervezetének elnöke a Radio France Internationale beszámolója szerint katasztrofális mértékűnek nevezte az elszenvedett károkat a térségben, egyes területeken 90 százalékos termésveszteséget is kimutattak.
A burgundiai borvidéknek bőven kijutott természeti katasztrófákból az utóbbi időkben. A termésnek tavaly is 60 százalékát verte el a jég, az idén tavasszal pedig áradások pusztítottak az ültetvényeken.
A viharban szerzett sérülések miatt két személyt is kórházba kellett szállítani kedden Burgundiában.
A francia meteorológiai szolgálat szerdára további viharokat jelzett az ország középső és keleti régióira, amelyek a Pireneusokon áthúzódva óránként akár 100 kilométeres széllökésekkel az Alpok délnyugati területeire is lesújthatnak.
 
Winelovers borok az olvasás mellé