Összefogtak a pincefalvak kihalása ellen

Borászportál
2012. január 24., 10:29


Megalakult a Magyarországi Pincefalvak Vidékfejlesztési Szövetsége. A szövetség azt a célt tűzte ki, hogy megőrizze a pincefalvakban a gazdasági adottságok, történelmi hagyományok alapján kialakult népi építészeti és kulturális örökséget, erősítse a helyi értékeket és a pincefalvakat érintő túraútvonalakat hozzon létre.
Összefogtak a pincefalvak kihalása ellen
 
Magyarországon találhatóak még pincefalvak. Általában nem a nagy borászatok árnyékában, hanem kis falvak mellett eldugva, ismeretlenül, gyönyörű környezetben összességében pedig népi építészetünk széles repertoárját bemutatva. Programunk célja ezen pincefalvak és értékeinek megismertetése mellett felhívni a figyelmet „kihalásuk” veszélyeire, és egymás megismerésével, tapasztalatok cseréjével a védelem megerősítése.
 
Pincefalunak minősül az a szőlő és bor feldolgozására alkalmas, présházakból, pincékből álló épületegyüttes, amely egy különálló rendezési övezetben, területen, a település területén jött létre. Az itt kialakult közösségi létforma, az építészeti és természeti környezet a település kultúrájának, hagyományainak és arculatának szerves és meghatározó részét képezi.

Az MPVSZ célja a pincefalvakban a gazdasági adottságok, történelmi hagyományok alapján kialakult népi építészeti és kulturális örökségek megőrzése, értékvédelme és bemutatása, az adottságok legjobb módon történő felhasználásával a helyi értékek megerősítése, megtartása, a pincefalvak közösségének a helyi lakosság érdekében. Igyekeznek továbbá kialakítani a pincefalvak hálózati együttműködését, segíteni a helyi termékek feldolgozását és helyben történő értékesítését, valamint létrehozni a pincefalvakat érintő túraútvonalakat, és az erre épülő a „Kalandozások  a magyarországi pincefalvakban” országos jelentőségű turisztikai programsorozatot.

A szövetség tagjai közé vár pincefalvakat, a cél, hogy egy országos, de akár egy nemzetközi szinten is elismert közösséget és értéket alakítsanak ki. Továbbá várják a több száz éves borászati múlttal rendelkező pincefalvakba azokat az érdeklődőket, akik szeretnek gyönyörű környezetben, helyi bortermelőkkel kellemes órákat eltölteni.

További részletek itt találhatóak.
Winelovers borok az olvasás mellé