Pince vagy íróasztal?

Sztanev Bertalan
2013. április 23., 10:34


Adminisztráció - A szőlő-bor ágazat bürokráciájának csökkentésére irányuló, hosszú ideje a Vidékfejlesztési Minisztérium vezetésével, a társtárcák, érintett hatóságok, szakmai szervezetek bevonásával 2010 óta tartó egyeztetések számos, a mindennapokban is érezhető könnyítéseket hoztak a szőlővel és borral foglalkozók számára. Ennek a cikknek az a célja, hogy az elért eredményeket csokorba szedje.
Pince vagy íróasztal?
 
Kistermelői pezsgő-előállítás elősegítése
A jövedéki jogszabályok 2013. január 1-től lehetőséget biztosítanak arra, hogy 10 ezer literig egyszerűsített adóraktárban, azaz borászati üzemben is hagyományos, palackos pezsgőt lehessen előállítani. A megadott mennyiség előállításához az üzemeknek nem kell jövedéki biztosítékot letenniük. A pezsgő jövedéki adóját évente egy alkalommal, az értékesített pezsgőmennyiség után kell megfizetni. A szabályozással új szegmens nyílhat a piacon: a kézműves, kis tételű pezsgők kínálata.
 
A közvetlen értékesítés elősegítése
Fontos minden borkészítő számára, hogy a fogyasztó felé vezető kereskedelmi utat minél inkább lerövidítse, így a végtermék árából minél nagyobb mértékben az részesüljön, aki a bort előállította. Ennek érdekében a termelők Magyarország területén nyitott saját üzlethelyiségükben is (akár saját tulajdon, akár bérelt) végezhetnek borkimérést (nem csak pincében).
Egyszerűbb telepítési és kivágási engedélyezés
A bortörvény módosítása folytán a szőlőtelepítési jogok kezelését, valamint az ültetvénytelepítések és kivágások engedélyezését a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal helyett 2013. augusztus 1-jétől a hegybírók végzik majd. Ezzel a teljes engedélyezési folyamat időigénye lerövidül, a folyamat jóval egyszerűbbé válik. Az ügyintézés az igénylőkhöz fizikailag is jóval közelebb kerül, mivel a teljes folyamat a hegybíróknál zajlik.
A kistermelőkre vonatkozó pincekönyv-vezetési szabályok változása
Korábban már írtunk róla, hogy a pincekönyv vezetésére vonatkozó szabályok hogyan változnak. Azon egyszerűsített adóraktár-engedélyes, aki legfeljebb 250 hektoliteres éves terméssel rendelkezik, valamint kizárólag saját szőlőt vagy vásárolt szőlőt dolgoz fel, pincekönyvét egyszerűsített formában is vezetheti. Az egyszerűsítés az egyszerűsített adóraktárak több mint 70%-ának jelent könnyítést.
A bor forgalomba hozatali díjának felülvizsgálata
A leginkább látványos, érzékelhető változást ez az intézkedés hozta. Az új szabályozás alapján a minősítési díj összege a forgalomba kerülő tétel függvénye lett. Az első 50 hektoliterig 7500 forint az analitikai minősítés díja. Ezzel sok kis tétel kerülhet legálisan forgalomba, mivel korábban ugyanerre a tételre több mint 25 ezer forintot kellett fizetni. A kisebb borászatok mindegyike élni tud az új díjakkal. A forgalomba hozatalhoz szorosan kapcsolódik, hogy a forgalomba hozatali engedélyezés is egyszerűbbé vált.
Az adatszolgáltatási kötelezettségek egyszerűsítése
Az informatikai lehetőségek segítségével, a különböző hatóságok adatbázisának összevezetésével egy integrált szőlészeti és borászati irányító rendszer fejlesztése indult el. A rendszer fejlesztése több lépcsőben lehetővé fogja tenni az adatszolgáltatás egyszerűsítését, az egyablakos adatszolgáltatás megvalósítását. Az egységes informatikai keret lehetővé teszi a különböző hatóságok felé különböző időpontokban esedékes adatszolgáltatások egységesítését, egyszerűsítését. Az elérendő cél, hogy a lehető legkevesebb alkalommal, csak a tényleg szükséges adatokat kelljen közölni a vállalkozásoknak.
A borászati melléktermékek megsemmisítése
A borászati melléktermékek megsemmisítését, nem pedig lepárlását választó borászatoknak elegendő egyszer, a szüret kezdetekor bejelenteni a kivonás módját. Ezen túlmenően nem zárható ki a bortermelőket érintő támogatásból az a termelő, aki a borászati melléktermék-kivonási kötelezettségét elmulasztja. A szőlőtörköly- és seprőkivonási kötelezettség teljesítését a kormányhivatalok továbbra is ellenőrzik.
Winelovers borok az olvasás mellé