Pusztítottak a gombabetegségek

Hír TV Online
2010. augusztus 24., 18:27


Rendkívüli intenzitással támad két gombabetegség a szekszárdi borvidéken. A peronoszpóra és a lisztharmat – bizonyos területeken – a termés 30 százalékát vitte el. A májusi-júniusi esőzések éppen a virágzáskor voltak, ami elősegítette a gombás fertőzések terjedését.
Pusztítottak a gombabetegségek
 
A peronoszpóra először a szőlő leveleit támadja meg, hálószerűen szürke foltok jelennek meg rajtuk, később pedig a fürtökön a bogyók száradnak el. Szerencsés esetben csak részlegesen, de előfordul az is, hogy a tőkéken egyáltalán nem lesz termés. A károkozó ellen védekezni nehéz, a nagy esőzések után azonnal permetezni kell.
Nem csak a peronoszpóra, de a lisztharmat is igen intenzíven jelentkezett a szekszárdi ültetvényeken. Ha napfényes és száraz marad az augusztus és a szeptember, a fertőzések nem befolyásolják a szőlő minőségét. Ám az idei évjáratú borok előállítása a gyakoribb permetezések miatt drágább lesz. A többletköltségeket azonban a szekszárdi gazdáknak valószínűleg le kell nyelniük, a piac telítettsége miatt ugyanis árat nem tudnak emelni.
 
Winelovers borok az olvasás mellé