Surranópályán - Spanyol cava-k a Borászportál pezsgőtesztjén

Borászportál
2012. december 18., 13:46


Pezsgőteszt - A Borászportál idei pezsgő körképén első sorban arra voltunk kíváncsiak, hogy hol állnak azoknak a vállalkozó kedvű borászoknak a pezsgői, akik arra a nehéz mutatványra vállalkoztak, hogy palackban erjesztett habzóbort készítenek. A teszten ugyanakkor – mintegy viszonyítási alapként – versenyen kívül – kóstoltuk a nagy spanyol gyártó, a Freixenet két cava-ját is.
 
A Freixenet pincészet Spanyolországban, a Penedés borvidéken, Katalónia szívében található. A pincészetet 1889-ben Pedro Ferrer és felesége Dolores Salá alapította Sant Sadurni d'Anoia-ban. A száz éves múltra visszatekintő pincészet-csoport a Ferrer család vállalkozása. José Ferrer Sala, a csoport 87 éves díszelnöke 30 év alatt vezette el a Freixenet-et a spanyol pezsgőtermelés sűrűjéből a világpiac vezető pozíciójába.

A pincészet mára már katalán szimbólumnak számít, amelyre ugyanakkor egész Spanyolország büszkén tekint. Köszönhetően a kiváló termékeknek, valamint a következetes marketing munkának, ma a Freixenet kategóriájában piacvezető, a legnagyobb mennyiségben vásárolt palackos erjesztésű pezsgő. Ezt a pozíciót az elmúlt harminc év alatt tudta kivívni úgy, hogy mind a mai napig családi vállalkozásként működik. Mára már három földrészen találhatóak képviseletei, 140 országba exportálja termékeit, éves eladása pedig 200 millió palack körül van, ezek a méretek a hagyománytiszteletnek köszönhetően mégsem mentek a minőség rovására.

Freixenet Cordon Negro Brut

A pincészet piacvezető pezsgője, az egyetlen, amellyel a világűrben is koccintottak már – méghozzá a MIR űrhajón 1994 szilveszterén.

Surranópályán - Spanyol cava-k a Borászportál pezsgőtesztjén


A Cordón Negro 35%-ban Macabeo, 40%-ban Parellada és 25%-ban Xarel lo szőlőfajtából készül. Ez a pezsgő az a cavák között, ami a Moët & Chandon Brut Imperial-ja a champagne-ok között. Vagyis világszerte elviszi a borvidék, Spanyolország pezsgőjének a hírét, már csak azért is, mert a legnagyobb mennyiségben értékesített palackos erjesztésű pezsgő.
 
Világos arany színű, sok és dinamikus buborékkal megjelenő ital. Illatában szőlő, virág, ízben a rá oly jellemző pörkölt és mandulás jegyek, gyümölcsös karakter jelentkezik. Az egésznek igen friss az összhatása, és – habár mi télen kóstoltuk – egy nyári halvacsora, esetleg egy kellemes tavaszi beszélgetés mellé is el tudjuk képzeni, nem beszélve arról, hogy ideális választás a szilveszteri ünnepléshez is.

Freixenet Cordon Rosado Seco

A Garnacha és Trepat szőlőfajtákból készült rozé pezsgőt, a Cordon Rosadót azon fogyasztók igényeinek kielégítésére alkották, akik egy kellemes prémium pezsgőt fogyasztanának, finomabb, „barátságosabb”.

Surranópályán - Spanyol cava-k a Borászportál pezsgőtesztjén


Igen gyümölcsös cava, amely tulajdonsága a Trepatnak köszönhető, amelynek van egy különleges aromája. Egyébként e fajtából mindössze 1000 hektár van egész Katalóniában. Epres árnyalatú rozé, leginkább növényi jegyekkel, érett piros bogyós gyümölcsökkel, gránátalmával, és túlérett, már-már aszalt füge és datolya aromákkal.

Cava
Ha a pezsgőfogyasztás kerül szóba, az emberek többsége elsőként valószínűleg a francia nedűre és a Champagne borvidékre asszociál. Azonban a spanyolok, pontosabban a katalánok büszkesége a „Cava”, katalán szó, jelentése pince, pincészet), ugyanúgy az eredet és a minőség szinonimája, mint a champagne. A Cava termelését meghatározó előírások közül a legfontosabbak korlátozott hektár (12.000 kg/ha) és musthozam (66,66%) minimum 9 hónapig tartó seprőn történő érlelés palackos erjesztés (Méthod Traditionelle).
Winelovers borok az olvasás mellé