Szegedi Borfesztivál: Idén is Günzeré lett a fődíj

Borászportál - MTI
2012. május 22., 07:44


Borverseny - Günzer Tamás megvédte címét, ugyanis a 2011-es villányi chardonnayja idén is elnyerte a XVIII. Szegedi Borfesztiválon rendezett borverseny fődíját.
Szegedi Borfesztivál: Idén is Günzeré lett a fődíj
 
A villányi borász remekét – amely az elismeréssel együtt elnyerte a Szeged Város Bora 2012 címet is - 130 benevezett tétel közöl választotta a legjobbnak a szakmai zsűri, csakúgy, mint a tavalyi évben. A fesztivál legszebb fehérbora a Frittmann Testvérek Kft. 2011-es kunsági ezerjója lett. A legszebb vörösbornak a szekszárdi Szeleshát pincészet – merlot-ból készült – 2008-as Nomádját választották. A legszebb desszertbor címet pedig a Monyók pincészet 2002-es hatputtonyos tokaji aszúja érdemelte ki.
 
 

Különdíjat kapott a Radó pincészet 2011-es pécsi rozéja, Kiss István pincészetének 2000-es hatputtonyos tokaji aszúja, a Dandelion borászat 2011-es csopaki Pink rozéja, a Wunderlich pincészet 2011-es villányi portugiesere, valamint a Istvándy pincészet 2007-es badacsonyi olaszrizlingje.
A szervezők elismerését vehette át Újvári Mihály is, aki egyedüliként Szeged közigazgatási határain belül termel minőségi borszőlőt. A 71 éves kiskundorozsmai gazda jelenleg hét hektáron gazdálkodik, borválasztékában megtalálható a cserszegi fűszeres, a rajnai rizling, a kékfrankos és a zweigelt. Az idős mester három esztendeje készíti el Szeged borát, amely 2011-ben rajnai rizling és cserszegi fűszeres házasításából született, és kóstolói szerint jó savgerincű, kellemes ivású bor lett.
A vasárnapig tartó XVIII. Szegedi Borfesztiválon több mint 120 pincészet nemes nedűiből kóstolhat a több tízezer látogató. A kiváló borok mellett a Széchenyi tér árnyas platánfái alatt komoly- és könnyűzenei, valamint dzsesszkoncertek is szórakoztatják az egybegyűlteket.
Winelovers borok az olvasás mellé