Magyarország nem kér a szőlőtelepítés liberalizációjából

Németh Richárd
2012. szeptember 28., 13:26


Borreform - Magyarország támogatja azt a francia javaslatot, amely szerint a szőlőtelepítési jogok szigorú rendszerét hosszú távon szükséges fenntartani az összes borkategóriában. A VM a szakmai szervezetekkel teljes egyetértésben támogatja azokat a törekvéseket, amelyek a telepítési tilalom fenntartására irányulnak, és a magyar bortermelők hosszú távú piaci jelenlétét segítik elő.
Magyarország nem kér a szőlőtelepítés liberalizációjából
 
A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a napokban megjelent közleményében ismerteti: Magyarország tíz másik bortermelő országgal együtt tett erre javaslatot egy palermói konferencián, amelyet a 2008-as uniós borreform esetleges kiigazításának előkészítésére hozott létre az Európai Bizottság. A korábbi ülésekhez képest jelentős előrelépés, hogy a bizottság ezen az ülésen határozott elmozdulást tett a telepítési jog szigorú szabályozásának eltörlésére irányuló álláspontjától, egy biztonsági hálót is bevezetne a telepítési jogok liberalizációja miatt esetleg bekövetkező negatív következmények kivédésére.
 
Az ülésen Magyarországot képviselő Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a közlemény szerint üdvözölte a bizottság szándékát a telepítési jogok rendszerének fenntartására, de hangsúlyozta, hogy a szigorú szabályozást valamennyi borkategóriánál meg kell őrizni. Magyarország egyetért a bortermelő uniós országokkal abban, hogy a telepítési jogok kezelésének módját továbbra is a tagállamokra kell bízni. A helyettes államtitkár fontosnak tartotta, hogy nem a telepítési jogok rendszerének fennmaradása akadályozza az európai borok versenyképességének növekedését.
A francia javaslattól eltérően az Európai Bizottság csak a földrajzi nevet viselő boroknál hagyná meg a telepítési jogok rendszerét. A földrajzi név nélkül forgalomba kerülő boroknál a teljes liberalizáció bevezetését támogatja, a telepítési jogok kezelését pedig a tagállamok helyett a szakmaközi szervezetekre bízná.
A 2008-as borreform egyik központi eleme, hogy 2015-ig, de indokolt esetben 2018 végéig a tagállamokban fel kell oldani a szőlőültetvények telepítésére bevezetett tilalmat. A bortermelő tagállamok – köztük Magyarország – és a szakmai szervezeteket összefogó európai szövetségek már több éve hangoztatják, hogy a telepítési jogok szabályozásának 2015-től esedékes megszűntetése káros következményekkel járna az Európai Unió bortermelésére, negatívan érintené az európai bortermelők többségének jövedelmi helyzetét.
A VM a szakmai szervezetekkel teljes egyetértésben támogatja azokat a törekvéseket, amelyek a telepítési tilalom fenntartására irányulnak, és a magyar bortermelők hosszú távú piaci jelenlétét segítik elő – közölte a szaktárca.
Winelovers borok az olvasás mellé