Tokaj tarolt a világ legelitebb borversenyén

Ferenczi Csilla
2016. június 16., 07:16


Kihirdették a világ legrangosabb borversenyeként számon tartott Decanter World Wine Awards 2016 legjobb borait. A magyar tételek összesen 44 érmet nyertek, ebből 8 aranyat és kettő platinát: mégpedig egy édes és egy száraz borral. Mindkét tétel Tokajról van, mi pedig megkérdeztük a nyertes borok készítőitől: mi a siker titka? 

Tokaj tarolt a világ legelitebb borversenyén

240 borszakértő vizsgálta öt napon át a világ minden tájáról érkező borokat, köztük 69 Master of Wine és 26 Master Sommelier. A bormustrán bronz-, ezüst-, arany- és platinaérmekkel díjazzák a magas minőséget, amikben leginkább megbízhatnak a fogyasztók – vallja Steven Spurrier, a DWWA elnöke.

A legtöbb elismerést (14 platinát és 74 aranyat) az olasz borok kapták, ugyanakkor például egy oregoni pinot noir lekörözte a burgundiai grand cru társait, és egy kivételes horvát bort is platinával jutalmaztak. Mi pedig büszkén jelentjük be, hogy két magyar bor is szerepel a világ legjobb borai között, és mindkettő Tokajról!

A Decanter World Wine Awards 2016-on a tokaji Château Dereszla 2008-as aszúeszenciáját, valamint a mádi Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet 2012-es furmintját díjazták platinával. A Château Dereszla által indított másik két bor (2007-es és 2009-es aszú) is aranyérmet kapott, platinára viszont egyáltalán nem számítottak, és roppant megtisztelőnek tartják – nyilatkozták a Borászportálnak. A recept, miszerint 70% furmint és 30% hárslevelű alkotja a nyertes aszúeszenciát, már jól bevált, és ha az évjárat is engedi, igyekeznek követni ezt a szinte tradicionális receptet.


Château Dereszla, Aszúeszencia, Tokaj, 2008

Kóstolási jegyzetek: Mély, borostyán színű, nagyszerű, élénk zamatokkal, melyekben érett őszibarackot, szárított sárgabarackot, gazdag egzotikus gyümölcsöket és kis narancshéjat is érezhetünk. Hagyományos stílusban, tökéletesen készítették el ezt az ínycsiklandozó, savaiban finoman egyensúlyos és roppant hosszú bort. Tökéletesen elegáns. 96/100

„A három különböző évjáratú aszúbor gyönyörűen mutatja az évjáratokból adódó különbségeket, az évjáratok jellemzőit. 2007 a lágy, gazdag és vastag borok éve. Nagy mértékű aszúsodás, egészséges alapanyagok, részletgazdaság és nagyszerű komplexitás jellemezte az évjáratot. 2008 gyönyörű savakat eredményezett. Igyekeztünk megőrizni az üde gyümölcsösséget, a frissességet. 2009 már egy melegebb évjárat volt, bár kissé megosztó. 2009-ben kevesebb édes bor készült, mint száraz, de az október közepéig szedett aszúalapanyag remek minőséggel kecsegtetett.” - nyilatkozták a Château Dereszla Pincészetnél.

Tokaj tarolt a világ legelitebb borversenyén


Szent Tamás, Furmint, Tokaj, 2012

A másik magyar platinával díjzott tétel egy 2012-es száraz furmint, mely ifj. Szepsy István nevéhez kötődik. Interjúnkban elmondta, a Szent Tamás dűlő csúcsbora ez, ráadásul egy nemrég revitalizáción átesett parcelláról származik. Az eredetileg 1967-ben telepített terület 2009 és 2011 között teljesen megújult, szinte újjászületett. Mára ez a bor lett a legsikeresebb, mely az évjárat, a revitalizáció és a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet mögötti tudás (ifj. Szepsy István már 18. generációs borász) sikeres kombinációjából született. Egyébként szintén 95 pontra értékelték, és arannyal jutalmazták a 2013-as Dongó édes szamorodniját is.

Kóstolási jegyzetek: Bele illatolva hívogató tejkaramella, akácméz és buggyantott körtét érzünk. Intenzív, széles bor, olajos textúrával és kortyában koncentrált, vaníliás őszibarack befőtt, mely szép egyensúlyban van friss, figyelemre méltó ásványosságával. A furmint nagyon finom kifejezése, mely komplex, elegáns és megállíthatatlan. 95/100.

A nyertesek teljes listájához kattints ide!

Winelovers borok az olvasás mellé