Új kóstolóterem és vinotéka a Somlón

Turizmus Online
2010. július 26., 18:15


A somlói viszonyok között egyedülálló létesítménnyel gazdagodott a borvidéken legnagyobb területet, 53 hektár szőlőt művelő Tornai Pincészet.
 
A 312 milliós beruházás eredményeként létrejött reprezentatív kialakítású borbemutató és kóstolóteremet, vinotékát szerdán avatta fel Czerván György, az agrárgazdaságért felelős államtitkár. A pincészet meglévő feldolgozóüzeméhez kapcsolódó új épületszárnyat úgy tervezték, hogy külső képében illeszkedjen a hegy jellemző, oromfalas kialakítású épületeihez. Ugyanakkor nagyméretű üvegfelületek és tágas terek erősítik a reprezentatív megjelenést. A 120 főt befogadó légkondicionált kóstolóterem mobilfallal szeparálható kisebb egységekre. Az egységhez modern eszközökkel felszerelt konyha kapcsolódik.
A terem és a köralakú vinotéka közötti területen 150 személyes nézőteret és 30 négyzetméteres színpadot alakítottak ki, amit szerdán Palya Bea énekes és Szokolay Dongó Balázs népzenész avatott fel koncertjével. Az új létesítményt a legkorszerűbb audiovizuális eszközökkel is felszerelték. A teljes akadálymentesítés még a bemutató pincére is kiterjedt, ahol az induktív hurkos erősítő mellett mobil FM adó-vevőkkel segítik, hogy a hallássérültek is követni tudják az előadást.
A beruházás 91 millió forintos uniós támogatás segítségével, a Somlói Tavasz Egyesület és KreinBacher Birtok Kft. közreműködésével megvalósult meg. Tornai Tamás, a pincészet tulajdonosa a megnyitón többek között elmondta, hogy az új létesítmény segítségével el szeretnék érni a borok 40-50 százalékának helyben való értékesítését.
 
Winelovers borok az olvasás mellé