Új-Zéland, a Sauvignon Blanc új hazája

Kielmayer Kristian
2010. november 23., 23:58


Nem lehet ma már a Sauvignon Blanc-ról beszélni, hogy meg ne említsük Új-Zélandot is. A Müller Thurgaut (Rizlingszilváni) úgy tűnik végleg leváltotta a Sauvignon Blanc, mely Új-Zéland természeti és technológiai adottságainak köszönhetően mára kimagasló minőséget ad a világnak. De nemcsak a fehér szőlőknél értek el világhírnevet, a borbarátok már az új-zélandi Pinot Noir-t is méltán emlegetik. Ám, hogy a déli féltekén található ország útja a siker felé nem volt akadály mentes, azt bortörténelemük bizonyítja. Induljunk el felfedezni az új-zélandi borkultúrát: az angoloktól a dalmátokon keresztül egészen napjainkig!
Új-Zéland, a Sauvignon Blanc új hazája
 
Új-Zéland bortörténelme
 
 • az első szőlő tökéket 1800 évek elején telepítették misszionáriusok.
 • James Busby alapította az első borászatot.
 • ma 8000 ha feletti területen gazdálkodnak
 • lisztharmat és a filoxéra: egyik sem kímélte a szigetországot a XIX. század végén
 • sokáig az Isabella amerikai hibrid volt a legelterjedtebb
 • az Európai viniféra fajtákat a XX. század közepétől kezdték el aktívabban telepíteni
 • 1975-ban megalakult a hivatalos új-zélandi borászokat tömörítő egyesület (Wine Institute of New Zealand, amiben minden borászat köteles tag lenni)
 • egy évvel később bevezették a „hozz magaddal a saját bort” (BYO) akciót - vagyis az éttermekbe ki-ki magával viheti otthonról kedvencét 
Talaj és éghajlat
 • Új-Zéland nem csak a legdélebben fekvő borászat, hanem a legkeletebben fekvő is egyben
 • mivel a víztömeg délen több és a Golf-áramlat hatásától is eltekinthetünk: hűvösebb és egyben óceáni éghajlat uralkodik itt (kivétel Central Otago)
 • Új-Zéland a Winkler skála szerint I. számú régióba tartozik, azonban jelentős a napi és évszaki hőmérsékletingadozás
 • csapadékban gazdag vidék (ám ugyanakkor szabad öntözni is a szőlőt)
 • a sok csapadék nem előny: eredménye a túlzott zöld termésnövekedés. Ez akár a gyümölcs takarását is eredményezheti, ami durva vegetális aromákat eredményezhet a borban. A csapadékos időjárás természetesen a gombabetegségek kialakulásának is kedvez.
 • általánosságban azt el lehet mondani, hogy az északi sziget melegebb és nedvesebb, mint a déli
 
Szőlészet, borászat
 
 • elég laza a bortermelés szabályozása
 • sav hozzáadás, tompítás és chaptalizálás mind-mind engedélyezet és akkor még nem beszéltünk az előrehaladott technológiákról
 • nincsenek külön szabályok művelési módra és hozamkorlátozásokra, a nemzeti átlag 100 hl/ha alatt van
 • a Sauvignon Blanc a leghíresebb fajta, ezt mennyiségben csak a Chardonnay előzi meg
 • a kékszőlőknél a Pinot Noir vezet.
 • köszönhető a tejiparnak, komoly acéltartály technológiát és kapacitást sikerült „örökölni” a borágazatnak
 • nagy cégek, pincészetek dominálnak: többek között a Montana, a Corbans és a Villa Maria (sok szőlőt felvásárolnak, az Új-Zélandi bor több mint 80%-át ők készítik)
 • a magas páratartalom miatt a szőlő gombás betegségei gondot jelentenek: a lisztharmat ellen egyszerűbben tudnak védekezni, a szürke rothadás (botrytis) több problémát okoz
Legfontosabb borvidékek
Új-Zéland, a Sauvignon Blanc új hazája

Új-zélandi szőlőültetvény (Fotó: pappito.com)
Gisborne és Hawkes Bay
Mindkét borvidék az északi szigeten található és elsősorban a Chardonnay-ról és a bordeaux-i szőlőkről híresek.
Az egyszerű borok mellett - melyek itt a bag-in-box-ban jelennek meg (dobozba zárt zacskós kiszerelés, általában 3 literes) -, Hawkes Bay-ben prémium kategóriás borok is készülnek.
Itt van Új-Zélandon a legtöbb napsütéses óra.
A borvidék topográfiájának köszönhetően számos izgalmas talajformáción művelik a szőlőt. 
A csapadékosság miatt legfontosabb a jó vízelvezetés, emellett pedig a megművelhetőség - ezért gyakran választják a laposabban fekvő területeket szőlőültetvények létesítésére.
A Hawkes Bay borok általában húsosabbak és teltebbek, mint a délebbről származó borok.
Marlborough
 
A legnagyobb borvidék az országban, a déli sziget északi részén helyezkedik el.
A folyóknak köszönhetően kavicsos, hordalékos iszapos a domináns talaj. Ám mivel egyre több termelő fedezi fel az egyes dűlők, azon belül is egy-egy parcella jelentőségét (lásd a St. Clair block borai), nagy különbségek mutatkozhatnak a palackokban ezeknél a dűlőszelektált boroknál.
Öntözést szinte mindenhol alkalmaznak. A tőkék alatti nagyobb kavicsok előnyösen fel tudják venni a hőmérsékletet és azt visszaverik, illetve megtartják, ami nagy adomány a szőlőnövénynek. Nem beszélve erról, hogy a kavicsos talaj előnyös a vízelvezetés miatt is.
Természetesen a Sauvignon Blanc a legismertebb fajta itt. Az olyan borászatok, mint a Cloudy Bay, a Seresin vagy a St Clair nemzetközi hírnevet adtak vele az országnak.
A fajta jellemző jegyei Marlborough-n: trópusi gyümölcsök, egres, érett, de ugyanakkor fűszeres jelleg. Rendkívül intenzív és kifejezett mind az orrban, mind a szájban.
Central Otago
A legdélebben fekvő borvidék - a 45° déli szélességi fokig húzódik -, és egyben a legkisebb is az országban.
Az egyetlen kontinentális klímával rendelkező borvidék Új Zélandon.
Itt már gyakori a domboldalakra való telepítés is, hogy a fagyok ellen védekezzenek. Kevés termelő dolgozik itt egészen délen, ahol a Pinot Noir több mint 70%-a a telepítéseknek. Ő a leghíresebb is (ezt követi a Gewürztraminer), rendkívül izgalmas borok születnek belőle.
Általában alacsony hozamokkal dolgoznak, az öntözés nagyon gyakori és szükséges is. A fagyveszély is gyakori. A domináns talajfajta a kavics és a kristályos pala. 
Kóstolójegyzetek, melyek bemutatják az Új-Zélandi bor karakterét
 
Cloudy Bay Sauvignon Blanc 2009, Marlborogh
Talán kijelenthető, hogy a Cloudy Bay volt az a bor, amely világhírnévre emelte az új-zélandi Sauvignon Blanc-t. Egyesek már-már ikon borként kezelik, ára gyakran a prémium, azaz a 6000 HUF  feletti kategóriában mozog. Nézzük, mit mond ez a bor:
Közepes szalma sárga szín, rendkívül kifejezett az orrban, intenzív egres, trópusi gyümölcsök, és nagyon érett is egyben. Egzotikus kombináció némi herbális aláfestéssel. Száraz és lendületes savai vannak. Intenzív bor, és korrekt az egyensúlya is, lecsengése nem túl hosszú.
Ha szeretné tudni, milyen az Új-Zélandi bor,
kattintson a következő oldalra!
 
Averys Pinoneer Chardonnay 2008, Marlborough
 
Ezt a bort a St. Clair pincészet készítette a bristoli borkereskedésnek, ahol dolgoztam, amit ők saját címkéjük alatt forgalmaznak. Számos esetben sikerült már kóstolni,  utoljára vakon is. Kijelenthetem, hogy nagyon jó ár-érték arányú bor (átszámítva 2800 HUF / palack). Megtévesztően klasszikus, óvilági, akár egy francia borhoz is hasonlítható.
Halvány szalmasárga szín, a fa jellege előtérbe kerül már az orrban, de ott vannak mellette az érett gyümölcsök is: érett alma és ananász is megjelenik. Száraz és ropogós savakkal indít a bor, lime és érett dinnye kombináció merül fel, valamivel könnyebb szájban, mint ahogy az orrban indult. Kevésbé lép fel az élesztős, fa jelleg, de ettől függetlenül jó egyensúly jellemzi gyümölcs és savak, test között.
Montana Sauvignon Blanc 2009, Marlborough
Ez egy nagyon frissen kóstolt bor, a WSET londoni központban volt a vizsgaborom. A „képesített oktató és felsőfokon (Level 3) vizsgáztató” kóstolási prezentációt mutattam be a következőképpen ezzel a borral. (A "nagyon jó előadás" volt a visszhang.) Dióhéjban még annyit, hogy a „hallgatót” rá kell vezetni és interaktívan bevonni a kóstolásba, neki kell érezni, az oktatónak pedig érzékeltetni a bor rétegeit.
De akkor nézzük a bort, a WSET felsőfok alapján, most (mint friss tanár) szerezzük meg a maximális 25 pontot:
 
Színben tiszta, halvány intenzitású zöldes citrom, vízfehér széli elszíneződéssel. Az orrban tiszta, kifejezett intenzitású, ugyanakkor fiatalos fejlettséget mutat, egres és grépfruit némi passió gyümölccsel a háttérben. A szájban száraz, közepes (+) savak, tannint nem lehet érzékelni, közepes test és alkohol mellett közepes (+) ízintenzitással, és egy közepes lecsengéssel jelenik meg a bor. A szájban hasonló gyümölcsök, mint az orrban, ananász, passió gyümölcs és egres jelenik meg itt is. Jó minőség, legjobb most fogyasztani, nem fog fejlődni. Sok mindenről nem beszéltünk még: a bor nem látott fát, acéltartályban erjedt, 12,5% ABV, száraz 4 g/l-rel. A kifejezett jelleg a napi és évszaki hőmérsékletingadozásnak is köszönhető, és az intenzív napsütésnek/érettségnek.
Új-zéland egyik legnagyobb borászatáról van szó.  
Elara Pinot Noir 2008, Nelson
Halvány rubin vörös szín, telt és érett cseresznye, szeder az orrban, kifejezett, de mégis légies könnyedség jellemzi. Mintha a csersav kicsit érdesebb, és agresszívabb lenne a vártnál. Könnyed test, de mindenképpen elegancia jellemzi a szájban a bort, szép savak. Cseresznye és málna vezeti fel a gyümölcssorozatot, némi herbális karakterrel egészül ki a kép a végén.
 
Felton Road Pinot Noir 2005, Central Otago
Számos nagyszerű Pinot Noir létezik az országban. Ott van a Schubert Pinot Wairarapából, amely még mindig parafa dugót használ a palackzáráshoz (Új-Zélandon már főleg csavarzárt használnak). Aztán a nagyszerű Porters vagy az Ata Rangi Pinot Noir - mindkettő Martinboroughból, de nézzük meg milyen az egyik leghíresebb Pinot a legdélebbi vidékről!
Rubin vörös szín, kifejezett piros bogyós gyümölcsök: cseresznye, fekete ribizli, érett szilva füstös jelleggel kombinálódik a háttérben. Szájban nagyszerű egyensúly a gyümölcs és a test között, szép mélység, és van elég súly a borban. A gyümölcsök pedig nagyon jól tartják, és persze kiegészítik a képet. Selymes tanninok, intenzív és hosszú lecsengés, izgalmas és rendkívül kifejezett Pinot.
Winelovers borok az olvasás mellé