Van, ahol tüntetéssel indult a szüret

Borászportál
2016. szeptember 02., 19:50


Mindössze 80 forintért akarták felvásárolni a cserszegi fűszerest az Alföldön, ezért az alföldi gazdák Bócsa és Soltvadkert között 3 kilométeres szakaszon lezárták az út egyik sávját.
Van, ahol tüntetéssel indult a szüret
A felvásárlók rendkívül alacsony árakat hirdettek meg számos szőlőfajtára, pedig az ország jelentős részén tizedelte meg az időjárás a szőlőket. A szokásosnál alacsonyabb termésmennyiség pedig magasabb felvásárlási árakat jelentene, de ez nem mindenhol van így.
A viharok és a tavaszi fagykár igen komolyan érintette a Balaton környéki szőlőket, így jelentősen megemelkedett a szőlőre fordított vegyszeres kezelések száma és ezzel a ráfordított összeg is. Érthető hát, hogy az eddigieknél magasabb felvásárlási árakat vártak a szüret elején a termelők. Viszont ez nem így alakult - írja a Magro.hu.
 
A lap beszámol ró,a hogy a felvásárlók idén igen sokáig vártak a felvásárlási árak meghirdetésével. Majd miután több pincészet a szüret megkezdése előtt pár nappal kihirdette, hogy mennyiért veszik át a termés kilóját, jött az újabb pofon a gazdáknak: sok esetben még az önköltséget sem fedezik az átvevők által megszabott árak.
 
Van, ahol tüntetéssel indult a szüret
 
Heves megyében például egyes gazdák szerint 75 forintos kilónkénti árról indulhat a zenit és a zengő felvásárlása. Az Alföldön pedig 80 forintért akarják megvenni a cserszegit, tiltakozásul, Bócsa és Soltvadkert között, egy 3 kilométeres szakaszon le is zárták az út egyik sávját a szőlőtermelők.
 
A gazdák idén a kékszőlőkben bíznak, hiszen a népszerű rozéborokhoz jelentős mennyiségű kékszőlőt használnak a borászatok. A mezőgazdasági portál szerint a kékfrankos, a cabernet és a merlot ára akár 140-160 forint is lehet a későbbiekben.
Winelovers borok az olvasás mellé