Vasborral a vashiány ellen

Metropol
2007. május 08., 22:07
Címkék:


A szeder ősidők óta a vérszegénység egyik gyógyszere, megelőzés mellett ennek kezelésére is alkalmazzák. A gyümölcsben található vas könnyen vörösvérsejtté alakul, erről annak idején Szentgyörgyi Albert is írt.
 
Török Árpád borászt a "vasbor" készítésének hagyományáról kérdezte a Metró újság:

Magyarországon mennyire ismert, elterjedt a szederbor?
A Kárpát-medence szedertermesztésre kiválóan alkalmas terület, ennek ellenére Magyarországon viszonylag kevés szedret termesztenek. Szerbiában, ahol én is élek, intenzívebb a termesztés. A szeder ősidők óta a vérszegénység egyik gyógyszere, megelőzés mellett ennek kezelésére is alkalmazzák. A gyümölcsben található vas könnyen vörösvérsejtté alakul, erről annak idején Szentgyörgyi Albert is írt. A folyók árterületén termelt gyümölcsöt már őseink is begyűjtötték és ebből készítettek szederbort, amit népiesen vasbornak hívunk, valamint szörpöket.
Ön biomódszerrel készít szederbort, ez pontosan mit jelent?
Egyrészt a termelésben nem használunk olyan anyagokat, amelyeket a biotermesztés nem engedélyez. Másrészt a feldolgozás során sem kerülnek a borba tartósítószerek és egyéb adalékanyagok, az édesítéshez használt cukor is biominősítésű kell hogy legyen.
 
A vasbor mellett szederszörpöt és -lekvárt is készít. Ezek vastartalma és gyógyhatása mennyiben tér el a szederborétól?
Ugyanolyan hatékonyak. A különbség csak az, hogy a szörp nem emeli a vérnyomást. A borban levő alkoholnak is tágítania kellene az ereket, azaz csökkentenie a vérnyomást, de ha vérszegény az, aki fogyasztja a szederbort, akkor a vörösvérsejtek számával együtt a vérnyomás is nő. A szederbor alkoholtartalma körülbelül 12 százalék.
A bort gyakran fogyasztjuk sajtokhoz, erre a szederbor is alkalmas?
Szerintem nagyon is illik a sajthoz. Én magam is sajtimádó vagyok, otthon mindig eszünk is sajtot a szederborhoz.
A Vajdaságban készítik szedres termékeiket, hazánkban hogyan juthatunk hozzájuk?
Gasztronómiai rendezvényeken érdemes minket keresni: az etyeki borfesztiválon, Kapolcson, az Ízek utcájában idén is ott leszünk.