Vinagora: egy borverseny kulisszái mögött

Fendrik Zsóka
2014. június 26., 10:18


Szombaton, június 28-án, rendezik meg Magyarország egyetlen nemzetközi borversenyének, a VinAgorának a gáláját. Ennek kapcsán Zilai Zoltánt, a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatóját kérdeztük a versenyről és a borgáláról.
 
Vinagora: egy borverseny kulisszái mögött
A legelső felmerülő kérdés egy verseny kapcsán, hogy ez miért más, mint a többi hasonló megmérettetés Magyarországon? Miért a VinAgorára nevezzék be a borászok boraikat?
Az egyik legnagyobb értéke a Vinagorának, hogy szakmailag a világ 10 legismertebb versenye között található, aminek nemzetközi akreditációja is van - VINOFED (Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége), OIV (Nemzetközi Szőlő és Bor Szervezet), UIOE (Nemzetközi Borász Szövetség). Minőségi verseny, hiszen - ahogy Zilai Zoltán fogalmazott - minden évben delegált bírálók érkeznek és újra megvizsgálják, hogy minden megfelel-e a nemzetközi követelményeknek. A VinAgora eddig mindig sikerrel vette ezt az akadályt.
Zilai minőségi garanciának nevezte azt is, hogy az elmúlt 20 évben 25-30%-os részaránnyal külföldi borok is szerepeltek a versenyen, számtalan hazai bor társaságában. A zsűri nemzetközi szakemberekből áll a világ minden tájáról, akik nagy hozzáértéssel kóstolják a borokat- tette hozzá.
Emberek lévén minden borkóstoló szubjektíven dönt, ezt elég nehéz levetközni és objektíven értékelni az adott tételt. De a szubjektív elem minimálisra csökkentése a bírálati idő alatt elengedhetetlen egy ilyen nemzetközi versenyen - mondta a főszervező. Ehhez elengedhetetlen, hogy a szakmai feltételek optimálisak legyenek: a kóstolóterem hőmérséklete, a borok sorrendje, a zajok mértéke, a fényviszonyok. Ezek megfelelő "beállítása" segíti a bírálókat, hogy csakis a lényegre, a borra tudjanak fókuszálni. Ezt a Vinagorán nagyon szigorúan veszik és ellenőrzik.
 
A verseny utáni szombati borgálával a szervezők célja az, hogy erősítsék a bizalmat a megmérettetéssel kapcsolatban. A látogató számára áttekinthető, világos kóstolót biztosítsanak, a borokat és a verseny eredményeit személyes élménnyé tegyék. A látogatók ki is tudják próbálni a bírálóprogramot a rendezvény terletén egy elszeparált részen - hívta fel a figyelmet az ügyvezető igazgató. Érdemes kihasználni a lehetőséget, hiszen ott kiderül, hogy a látogató hogyan pontozna, illetve belepillanthatunk a program rejtelmeibe.
A Vinagora Borgálán nagyon sok külföldi tétellel találkozhat a látogató. Ők honnan hallottak a versenyről?
Kezdetben nehéz volt megismertetni a versenyt külföldön, de az internet világában egyre könnyebb. A fórumok, közösségi portálok, hirdetések megkönnyítik a szervezők dolgát - magyarázza Zilai Zoltán. Emellett persze nagyon fontos az eredmények közlése, mind a fogyasztók, mind a borászok és szakmai közönség felé. Ráadásul minden hirdetés fogyasztókat generál.
Vinagora: egy borverseny kulisszái mögött
Hasznos tanácsok Zilai Zoltántól: hogyan kóstoljunk?
Összesen 579 tétel lesz a Borgálán, ez nem kis szám, és lehetetlen végigkóstolni. A rendezvény nagyon sokszínű, és persze a látogatótól függ, hogy mit szeretne kóstolni. Egy adott fajtát, borvidéket, egy ország borait mind-mind körbe lehet járni, persze ehhez alaposan ösze kell válogatni a borokat.
Ez nem fesztivál, ez szakmai rendezvény, a VinAgorán az élvezetet kell megtalálni a borok kóstolásakor, hiszen ez a tanulni vágyó borfogyasztóknak szól - mondta a főszervező. Hozzátette: fontosnak tartja a tételek alapos, tudatos kóstolását. Ezt segítik majd a pohárváltó pontok. Állítsunk fel magunkban egy rendszert, ha tudjuk, hogy mit szeretnénk megkóstolni, ne keverjünk és ugráljunk az egyes bortípusok között - tanácsolta Zilai.
Winelovers borok az olvasás mellé