WineAge - borok természetesen

(X)
2012. december 18., 12:54


Biodinamikus borászat - A hazai kínálat mellett egyre többen kíváncsiak a nagy presztízsű, és nehezebben hozzáférhető külföldi borokra, ilyen borokat hozel hazánkba a WineAge csapata. Kínálatukban nem véletlenül egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az organikus és biodinamikus tételek. A világ leghíresebb pincészetei sorra váltanak át a vegyszermentes, környezetbarát, és a terroárt leginkább kifejező borászati eljárásokra.
WineAge - borok természetesen
 
Ezek a borok egyediek és igazi értéket képviselnek, ami sokszor az árcédulán is megmutatkozik, mégis sokkal jobb ár-érték arányt mutatnak, mint egyes túlárazott francia tételek. Errazuriz, Antiyal és Emiliana (Chile), Stag’s Leap (Kalifornia), Achaval Ferrer (Argentína) Bodega Noemia (Patagonia) O. Fournier (Argentína, Spanyolország), Muga és Cune (Spanyolország) hogy csak a legnagyobb neveket említsük...

Alvaro Espinoza: Dél-Amerika leghíresebb borásza és borászari tanácsadója, a chile-i biodinamikus bortermelés atyja, néhány hektáron készíti saját cuvée-i. Az Antiyal és a Kuyen igazi kuriózum, nem csak Magyarországon hanem az egész világon.

Chile egyik leghíresebb biodinamikus bora. Emiliana: Gé - Alvaro Espinoza közreműködésével készül. Az Emiliana egyébként a világ legnagyobb területtel rendelkező organikus pincészete.
 
Fentartható fejlődés, organikus, biodinamikus

Három különböző borászati besorolás — egy cél. Minél egyedibb, minél természethűbb, és minél tisztább és nemesebb bort készíteni. A vegyszerek minimalizálása, és kizárása egyre alapvetőbb kitétel minden nagyhírű borászatnál, - azt tapasztalják, hogy a természetes eljárások emelik a bor minőségét és értékét.

Fenntartható fejlődés: cél az energiahatékonyság, ás az éghajlatváltozás visszafordítása. Csökkentett széndioxid kibocsájtás, és ökológiai terhelés. Napelemek használata, környezetbarát csomagolás, hulladék újrahasznosítás, gépi munkák minimalizálása.
WineAge - borok természetesen

Oragnikus művelés: mezőgazdasági vegyszerek kizárása, a gyomnövényeket kizárólag mechanikusan vagy állatok legeltetésével irtják. Célja az egészségesebb ás minőségibb élelmiszer előállítása, illetve a mezőgazdaság által létrehozott problémák visszafordítása.

A piramis tetején a biodinamikus művelést találjuk, ez a legszigorúbb borászati eljárás, mely részben transzcendens elemeket is bevon a mezőgazdasági munkába. A munkák csillagállás szerinti időzítése és a gyógynövényekkel történő permetezés csak két kitétele a szigorú szőlészeti eljárásnak. Bár a nagy nevű borászok nem feltétlenül hangoztatják, jó ha tudjuk, a világ legdrágább és legnagyobbra tartott borai organikus vagy biodinamikus szabályok alapján készülnek.

Egy feltörekvő bornemzet, csodálatos adottságokkal

Érdekesség lehet még a rohamosan fejlődő Uruguay néhány tétele. A Familia Deicas Uruguay talán legnagyobbra tartott pincészete. Ritkán ihat az ember Uruguay nemzeti szőlőjéből a tannatból készült bort. A pincészet két ikonbora nemzetközi klasszisnak számít.
A patagoniai területek egyik legszebb bora, egy szűretlen malbec. Bodega Noemia - A Lisa. Kíméletesen dolgoznak, természetes élesztővel és szigorúan csak gravitációt használva borászkodnak (mellőzik a pumpákat). Az alacsony páratartalom (30%) szinte mentessé teszi bármilyen szőlőbetegségtől a vidéket. Így talán nem is akkora csoda, hogy az "A Lisa" is megkapta az organikus besorolás.

WineAge borok lelőhelyei

 • All in Delicates (1037 Budapest Folyondár u. 22.)
 • Anita Delikát és Kávézó (1123 Budapest, Alkotás u. 53.)
 • Bor & More (1192 Budapest, Szondi tér 4.)
 • Borárium-Budai Borvár (Aréna Bevásárlóközpont - 1087 Budaepst, Kerepesi út 9.)
 • BOR-BOX (1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 1.)
 • Borkápolna (1071 Budaepst, Damjanich u. 52.)
 • Culináris Finomságok és Fűszerek (1036 Budapest, Perc utca 8.)
 • Decanter Borszaküzlet (1126 Budapest Kléh István u. 3.)
 • Piccante Delicatesse (1037 Budapest, Szépvölgyi út 63/A)
 • Radovin Borkereskedés (1028 Budapest, Hidegkúti út 71.)
 • Radovin Borműhely (1137 Budapest, Pannónia u. 17/B)
Winelovers borok az olvasás mellé