Borvilág Miért menő, ha értesz a borokhoz? – akár egy randin is megmentheti a helyzetet A borokról sokan azt gondolják, hogy valami bonyolult, elit hobbi, amihez minimum öt borhűtő, francia nyelvtudás és egy sommelier-diploma kell. Pedig valójában a borismeret lehet élmény, és meglepően sok helyzetben jön jól.
Borvilág Rántott hús pezsgőhöz? – klasszikusok és meghökkentő párosítások A pezsgő valahogy mindenből ünnepet csinál: egy átlagos vacsorából, egy baráti beszélgetésből, vagy akár egy filmnézésből is. De vajon milyen ételek passzolnak igazán ehhez a buborékos, üde italhoz? A jó hír: sokkal szélesebb a merítés, mint elsőre gondolnánk. A pezsgő savassága, frissessége és apró buborékai a könnyű falatoktól a kifejezetten zsíros ételekig rengeteg mindennel működnek. Borvilág Ittál egy pohár bort a vacsorához? – A WHO szerint nem kellene. Soha. Egyáltalán Ha ezt az oldalt követed, valószínűleg nem értesz egyet a fenti kijelentéssel és számos érvet fel tudsz hozni a kulturált borfogyasztás mellett. Így vannak ezzel a borpiaci szereplők és a szakemberek is. A WHO és egyes civil szervezetek azonban nem tágítanak. És ennek mi, borfogyasztók fogjuk meginni a levét – vagy így, vagy úgy. Egy biztos: a bor árát biztosan megemelik az új szabályozások. Borvilág 6 gyakori tévhit a borról – amit minden borbarátnak tudnia kell Sokszor halljuk a „vörösbort szobahőmérsékleten kell inni”, vagy „a drága és régebbi évjáratú borokat érdemes megvenni” jellegű tanácsokat. De mennyi ebből az igazság? Összegyűjtöttük a 6 leggyakoribb tévhitet a borról.
Borvilág Rántott hús pezsgőhöz? – klasszikusok és meghökkentő párosítások A pezsgő valahogy mindenből ünnepet csinál: egy átlagos vacsorából, egy baráti beszélgetésből, vagy akár egy filmnézésből is. De vajon milyen ételek passzolnak igazán ehhez a buborékos, üde italhoz? A jó hír: sokkal szélesebb a merítés, mint elsőre gondolnánk. A pezsgő savassága, frissessége és apró buborékai a könnyű falatoktól a kifejezetten zsíros ételekig rengeteg mindennel működnek.
Borvilág Ittál egy pohár bort a vacsorához? – A WHO szerint nem kellene. Soha. Egyáltalán Ha ezt az oldalt követed, valószínűleg nem értesz egyet a fenti kijelentéssel és számos érvet fel tudsz hozni a kulturált borfogyasztás mellett. Így vannak ezzel a borpiaci szereplők és a szakemberek is. A WHO és egyes civil szervezetek azonban nem tágítanak. És ennek mi, borfogyasztók fogjuk meginni a levét – vagy így, vagy úgy. Egy biztos: a bor árát biztosan megemelik az új szabályozások.
Borvilág 6 gyakori tévhit a borról – amit minden borbarátnak tudnia kell Sokszor halljuk a „vörösbort szobahőmérsékleten kell inni”, vagy „a drága és régebbi évjáratú borokat érdemes megvenni” jellegű tanácsokat. De mennyi ebből az igazság? Összegyűjtöttük a 6 leggyakoribb tévhitet a borról.
Borvilág „A bor kultúra, élmény és felelősség” Az utóbbi években egyre több egyetemen indult el a BorKatedra-kurzus, amelynek célja, hogy a fiatal generáció megismerkedjen a borkultúrával, a minőségi borfogyasztás alapjaival és a felelős alkoholfogyasztás fontosságával. A programról, a tapasztalatokról és a jövőbeli tervekről beszélgettünk Keszler Patríciával, a Magyar Bormarketing Ügynökség Borkatedra programjának szakmai felelősével.
Borvilág 6 gyakori tévhit a borról – amit minden borbarátnak tudnia kell Sokszor halljuk a „vörösbort szobahőmérsékleten kell inni”, vagy „a drága és régebbi évjáratú borokat érdemes megvenni” jellegű tanácsokat. De mennyi ebből az igazság? Összegyűjtöttük a 6 leggyakoribb tévhitet a borról. Beszámoló Saját pezsgőnk születése Tállyán – a Tokaj Art Wine Pezsgőszeánszon jártunk A Pezsgőszeánsz csapatépítő program keretében nemcsak kóstolhattunk, hanem részt vehettünk saját egyedi tradicionális pezsgőnk elkészítésében is! Bor 1x1 Így írj borkóstolási jegyzetet! Fejleszd érzékeidet és tudatosságodat a borok világában! Írj kóstolási jegyzetet, hogy magabiztosabbá vagy akár igazi profivá válhass!
Borvilág 6 gyakori tévhit a borról – amit minden borbarátnak tudnia kell Sokszor halljuk a „vörösbort szobahőmérsékleten kell inni”, vagy „a drága és régebbi évjáratú borokat érdemes megvenni” jellegű tanácsokat. De mennyi ebből az igazság? Összegyűjtöttük a 6 leggyakoribb tévhitet a borról.
Beszámoló Saját pezsgőnk születése Tállyán – a Tokaj Art Wine Pezsgőszeánszon jártunk A Pezsgőszeánsz csapatépítő program keretében nemcsak kóstolhattunk, hanem részt vehettünk saját egyedi tradicionális pezsgőnk elkészítésében is!
Bor 1x1 Így írj borkóstolási jegyzetet! Fejleszd érzékeidet és tudatosságodat a borok világában! Írj kóstolási jegyzetet, hogy magabiztosabbá vagy akár igazi profivá válhass!
Borvilág „A bor kultúra, élmény és felelősség” Az utóbbi években egyre több egyetemen indult el a BorKatedra-kurzus, amelynek célja, hogy a fiatal generáció megismerkedjen a borkultúrával, a minőségi borfogyasztás alapjaival és a felelős alkoholfogyasztás fontosságával. A programról, a tapasztalatokról és a jövőbeli tervekről beszélgettünk Keszler Patríciával, a Magyar Bormarketing Ügynökség Borkatedra programjának szakmai felelősével.
Borvilág Töltsd meg a novembert egy kis melegséggel! Ismét jön az év legvörösebb kóstolója! A város szívében, elegáns, mégis barátságos hangulatban várják a winelovereket a november 22-i Bordói Novemberen, ahol minden arról szól, hogy a vörösbor ne távolságot teremtsen, hanem közelséget: a borász és a vendég között, a bor és önmagunk között. Borvilág Töltsd meg a novembert egy kis melegséggel! Ismét jön az év legvörösebb kóstolója! A város szívében, elegáns, mégis barátságos hangulatban várják a winelovereket a november 22-i Bordói Novemberen, ahol minden arról szól, hogy a vörösbor ne távolságot teremtsen, hanem közelséget: a borász és a vendég között, a bor és önmagunk között. Borvilág Szerethető, sokszínű, és nagyon a miénk - Az olaszrizling három árnyalata A sokféle megvalósulásból most három borászat elképzelését mutatjuk be a szívünknek oly kedves fajtából. Borvilág Szerethető, sokszínű, és nagyon a miénk - Az olaszrizling három árnyalata A sokféle megvalósulásból most három borászat elképzelését mutatjuk be a szívünknek oly kedves fajtából.
Borvilág Töltsd meg a novembert egy kis melegséggel! Ismét jön az év legvörösebb kóstolója! A város szívében, elegáns, mégis barátságos hangulatban várják a winelovereket a november 22-i Bordói Novemberen, ahol minden arról szól, hogy a vörösbor ne távolságot teremtsen, hanem közelséget: a borász és a vendég között, a bor és önmagunk között.
Borvilág Töltsd meg a novembert egy kis melegséggel! Ismét jön az év legvörösebb kóstolója! A város szívében, elegáns, mégis barátságos hangulatban várják a winelovereket a november 22-i Bordói Novemberen, ahol minden arról szól, hogy a vörösbor ne távolságot teremtsen, hanem közelséget: a borász és a vendég között, a bor és önmagunk között.
Borvilág Szerethető, sokszínű, és nagyon a miénk - Az olaszrizling három árnyalata A sokféle megvalósulásból most három borászat elképzelését mutatjuk be a szívünknek oly kedves fajtából.
Borvilág Szerethető, sokszínű, és nagyon a miénk - Az olaszrizling három árnyalata A sokféle megvalósulásból most három borászat elképzelését mutatjuk be a szívünknek oly kedves fajtából.
Beszámoló Saját pezsgőnk születése Tállyán – a Tokaj Art Wine Pezsgőszeánszon jártunk A Pezsgőszeánsz csapatépítő program keretében nemcsak kóstolhattunk, hanem részt vehettünk saját egyedi tradicionális pezsgőnk elkészítésében is! Borvilág Kihívást jelentő dűlők, extravagáns szüretek a világban - és egy kis hazai kitekintés Bemutatunk néhány igazi kihívást jelentő körülményt, amely bizonyítja, hogy a szőlőművelés, a borkészítés még a leglehetetlenebb helyzetben is lehet működőképes.
Beszámoló Saját pezsgőnk születése Tállyán – a Tokaj Art Wine Pezsgőszeánszon jártunk A Pezsgőszeánsz csapatépítő program keretében nemcsak kóstolhattunk, hanem részt vehettünk saját egyedi tradicionális pezsgőnk elkészítésében is!
Borvilág Kihívást jelentő dűlők, extravagáns szüretek a világban - és egy kis hazai kitekintés Bemutatunk néhány igazi kihívást jelentő körülményt, amely bizonyítja, hogy a szőlőművelés, a borkészítés még a leglehetetlenebb helyzetben is lehet működőképes.
Borvilág A tél dönthet a magyar bor jövőjéről? A gazdák és szakemberek szerint emberfeletti a küzdelem – és ha a tél nem segít, a magyar bor jövője is veszélybe kerülhet. Az amerikai szőlőkabóca által terjesztett aranyszínű sárgaság idén országos méreteket öltött, Zalától a Kunságig fertőzve a szőlőket. A védekezés hatékonysága azon múlik, sikerül-e időben felszámolni az elhagyott ültetvényeket és megfékezni a kórokozót; a Szent György-hegyen például baktericid levéltrágyával próbálkoznak.
Beszámoló "Már most a következő Winelovers 100-at várom" Képzelj el egy csodás őszi délutánt a Corinthia Hotel fényűző termeiben, ahol poharak csilingelnek, és a levegőben ott a várakozás izgalma. Szeptember utolsó szombatján ugyanis ezen az eseményen, a 2025-ös Winelovers 100-on gyűltek össze Magyarország legjobb borai, a legkiválóbb borászok és azok a borkedvelők, akik már alig várták, hogy egy több hónapos folyamat utolsó állomásán végre együtt ünnepeljenek. Beszámoló A szüret művészete: a Balaton mikroklímája és a bor minőségét meghatározó döntések A Badacsonyi borvidéken is a szüret minden évben a borászatok egyik legmeghatározóbb időszaka. Az idei év sem volt kivétel: sok borvidéken már augusztusban megkezdődtek a munkálatok, és van, ahol még mindig tart a szüret. A borvidékek és szőlőfajták sokszínűsége miatt nincs egységes időpont – minden esetben más és más körülmények határozzák meg a szüretelés ideális pillanatát. A badacsonyi tapasztalatokról Váli Pétert kérdeztük, aki a Balaton körüli időjárási viszonyokról és a szüret jelentőségéről osztotta meg gondolatait.
Beszámoló "Már most a következő Winelovers 100-at várom" Képzelj el egy csodás őszi délutánt a Corinthia Hotel fényűző termeiben, ahol poharak csilingelnek, és a levegőben ott a várakozás izgalma. Szeptember utolsó szombatján ugyanis ezen az eseményen, a 2025-ös Winelovers 100-on gyűltek össze Magyarország legjobb borai, a legkiválóbb borászok és azok a borkedvelők, akik már alig várták, hogy egy több hónapos folyamat utolsó állomásán végre együtt ünnepeljenek.
Beszámoló A szüret művészete: a Balaton mikroklímája és a bor minőségét meghatározó döntések A Badacsonyi borvidéken is a szüret minden évben a borászatok egyik legmeghatározóbb időszaka. Az idei év sem volt kivétel: sok borvidéken már augusztusban megkezdődtek a munkálatok, és van, ahol még mindig tart a szüret. A borvidékek és szőlőfajták sokszínűsége miatt nincs egységes időpont – minden esetben más és más körülmények határozzák meg a szüretelés ideális pillanatát. A badacsonyi tapasztalatokról Váli Pétert kérdeztük, aki a Balaton körüli időjárási viszonyokról és a szüret jelentőségéről osztotta meg gondolatait.
Borvilág "A magyar borágazat minden szereplője csak profitálhat ebből" - Sikerrel zárult a BOR2025 Hungarian Wine Summit Szeptember 8–13. között Budapest és több hazai borvidék adott otthont a BOR2025 Hungarian Wine Summit-nak, amely a magyar bor eddigi legátfogóbb nemzetközi bemutatkozása volt. Az esemény során több mint 150 szakmai vendéget - köztük száznál is több nemzetközi kereskedőt - láttak vendégül, akik testközelből ismerhették meg a magyar bor sokszínűségét és értékeit. Beszámoló Megtalálni azt a mértéket és egyensúlyt, amelyre az életünk minden területén szükségünk van Szeptember 18. és 21. között Magyarország legnagyobb agrár- és élelmiszeripari rendezvényén, az OMÉK-on jártunk, ahol a Magyar Bormarketing Ügynökség standjára látogattunk el.
Borvilág "A magyar borágazat minden szereplője csak profitálhat ebből" - Sikerrel zárult a BOR2025 Hungarian Wine Summit Szeptember 8–13. között Budapest és több hazai borvidék adott otthont a BOR2025 Hungarian Wine Summit-nak, amely a magyar bor eddigi legátfogóbb nemzetközi bemutatkozása volt. Az esemény során több mint 150 szakmai vendéget - köztük száznál is több nemzetközi kereskedőt - láttak vendégül, akik testközelből ismerhették meg a magyar bor sokszínűségét és értékeit.
Beszámoló Megtalálni azt a mértéket és egyensúlyt, amelyre az életünk minden területén szükségünk van Szeptember 18. és 21. között Magyarország legnagyobb agrár- és élelmiszeripari rendezvényén, az OMÉK-on jártunk, ahol a Magyar Bormarketing Ügynökség standjára látogattunk el.
Beszámoló Ne hagyd veszni az őszi hétvégéket! Négy boros kiruccanás a hűvösebb napokra Sokan a nyarat tartják az utazás fő szezonjának, de nekem mindig az ősz marad a kedvenc időszakom, főleg, ha egy boros kirándulásról van szó. Van valami különleges varázsa annak, amikor a szőlőhegyek színei lassan aranyba és vörösbe fordulnak, a napfény már nem éget, csak lágyan simogat, és a levegőben egyszerre érződik a hűvös frissesség és a szüret illata. Ilyenkor egészen más arcát mutatják a borvidékek: intimebbek, csendesebbek, mégis élettel teliek. Borvilág Hogyan lesz egy jó borból még jobb élmény? Úgy, ha értjük is, mi van a poharunkban! Tanulni a borokról szerencsére nem csak a hivatásos borászok kiváltsága, egyre többen szeretnék tudatosan élvezni azokat. De vajon hol kezdjük, ha elindulnánk ezen az úton? Mi mindenre tanítanak meg minket a borkóstoló kurzusok, a sommelier-iskolák vagy épp a boros élményestek?
Beszámoló Ne hagyd veszni az őszi hétvégéket! Négy boros kiruccanás a hűvösebb napokra Sokan a nyarat tartják az utazás fő szezonjának, de nekem mindig az ősz marad a kedvenc időszakom, főleg, ha egy boros kirándulásról van szó. Van valami különleges varázsa annak, amikor a szőlőhegyek színei lassan aranyba és vörösbe fordulnak, a napfény már nem éget, csak lágyan simogat, és a levegőben egyszerre érződik a hűvös frissesség és a szüret illata. Ilyenkor egészen más arcát mutatják a borvidékek: intimebbek, csendesebbek, mégis élettel teliek.
Borvilág Hogyan lesz egy jó borból még jobb élmény? Úgy, ha értjük is, mi van a poharunkban! Tanulni a borokról szerencsére nem csak a hivatásos borászok kiváltsága, egyre többen szeretnék tudatosan élvezni azokat. De vajon hol kezdjük, ha elindulnánk ezen az úton? Mi mindenre tanítanak meg minket a borkóstoló kurzusok, a sommelier-iskolák vagy épp a boros élményestek?
Beszámoló Megvan a 100-as lista: ezek 2025-ben a legjobb magyar borok! A Winelovers 100 legjobb magyar bor rangsorát szeptember 27-én, szombaton hirdették ki ünnepélyes keretek között a budapesti Corinthia Hotelben, a Winelovers 100 Nagykóstoló rendezvényt megelőző díjátadón. Az eseményen, melyen a sajtó képviselői is jelen voltak, a díjazott borászok személyesen vehették át okleveleiket. Borvilág "A magyar borágazat minden szereplője csak profitálhat ebből" - Sikerrel zárult a BOR2025 Hungarian Wine Summit Szeptember 8–13. között Budapest és több hazai borvidék adott otthont a BOR2025 Hungarian Wine Summit-nak, amely a magyar bor eddigi legátfogóbb nemzetközi bemutatkozása volt. Az esemény során több mint 150 szakmai vendéget - köztük száznál is több nemzetközi kereskedőt - láttak vendégül, akik testközelből ismerhették meg a magyar bor sokszínűségét és értékeit.
Beszámoló Megvan a 100-as lista: ezek 2025-ben a legjobb magyar borok! A Winelovers 100 legjobb magyar bor rangsorát szeptember 27-én, szombaton hirdették ki ünnepélyes keretek között a budapesti Corinthia Hotelben, a Winelovers 100 Nagykóstoló rendezvényt megelőző díjátadón. Az eseményen, melyen a sajtó képviselői is jelen voltak, a díjazott borászok személyesen vehették át okleveleiket.
Borvilág "A magyar borágazat minden szereplője csak profitálhat ebből" - Sikerrel zárult a BOR2025 Hungarian Wine Summit Szeptember 8–13. között Budapest és több hazai borvidék adott otthont a BOR2025 Hungarian Wine Summit-nak, amely a magyar bor eddigi legátfogóbb nemzetközi bemutatkozása volt. Az esemény során több mint 150 szakmai vendéget - köztük száznál is több nemzetközi kereskedőt - láttak vendégül, akik testközelből ismerhették meg a magyar bor sokszínűségét és értékeit.
Fröccs október 27. Már csak egyetlen borvidékünkön nem mutatták ki a szőlő aranyszínű sárgasága betegséget október 24. Október 24. Champagne Day - Ezen a napon válaszd Te is a pezsgőt! szeptember 02. Jegyezd elő szeptember 24-ig a Winelovers 100 magazint és nyerj! augusztus 28. „Sparkling Central-Europe” - Etyeken lesz a pezsgővilág közepe szeptember 5-én augusztus 01. Augusztus 15-ig nyújtható be a Szőlőkabóca elleni védekezés támogatás kifizetési kérelem július 31. Megújul és szintet is lép a BB bor- és pezsgőcsalád (X) július 11. Az olasz borok kiválósága a budapesti Winelovers Wine Awards 2025 rendezvényen