150 éves tokaji ritkaság lesz újra kapható

Borászportál
2017. szeptember 29., 16:56


Hiánypótló bortörténeti könyv a láthatáron: újra nyomtatásba kerül az eredetileg 1867-ben kiadott átfogó Tokaj-Hegyaljai Album. Elmondjuk, hogyan juthatsz hozzá, de azt is, hol lapozhatsz bele, ha nem akarod megvenni. 
150 éves tokaji ritkaság lesz újra kapható
Még előjegyezhetők az 1867-es Dr. Szabó József – Török István: Tokaj-Hegyaljai Album megjelenésének 150. évfordulójára újranyomtatott példányai. A Tokaj Alapítvány gondozásában novemberben megjelenő, az eredetire mindenben hasonlítani akaró, aranyozott dombornyomott borítójú album 200 sorszámozott példányban fakszimile eljárással készül.
 
A kötet szeptember 30-ig 49.950 forintért, utána 54 500 forintért rendelhető meg az Alapítvány webshopjában.
 
Külön megvásárolható Keleti Gusztávnak a könyv illusztrációjául szolgáló, a tokaji teepüléseket ábrázoló 22 darabos metszetgyűjteménye is, elővételben 19.950, majd 22.500 forintért.


Az album születésének története

Az 1857-ben alakul Tokaj-Hegyaljai Bormívelő Egyesület kezdeményezésére született meg a borvidékről az album. A kötet szerkesztésére és megírására Dr. Szabó Józsefet, a pesti egyetem geológus professzorát kérték fel.
 
A kötet legnagyobb részét, a borvidék földtanának, történelmének és településeinek leírását maga Szabó József készítette el. A mellékleteként megjelenő geológiai térkép ugyancsak az ő munkája. A bevezetőt, a borászati és szőlészeti ismereteket Török István írta, míg a kötetbe szintén befűzésre kerülő 22 darab korabeli kőnyomat a kor ismert művészének és művelődéspolitikusának, Keleti Gusztávnak a munkája.
 
 
Kivételes szépségű munkájának köszönhetően betekintést nyerhetünk, hogy miképpen néztek ki az akkori Hegyalja szőlőtermő települései, prés- és vincellérházai, valamint szőlőhegyei. A kötet 1867-ben Pesten id. Emich Gusztáv nyomdájában látott napvilágot magyar, német, angol és francia nyelveken.
 
A Tokaj-Hegyaljai Album jelentős kortörténeti forrás a kiegyezés előtti borászat-szőlészet, a geológia, és a történettudomány szempontjából egyaránt. Bemutatja, hogy milyen virágzó társadalmi élet és szőlőkultúra létezett a borvidéken a 19. század közepén.
 
A könyvből egy példány a Borkollégiumban kerül majd bemutatásra, tanulmányozható lesz a Borkollégium Tokajjal is foglalkozó alapfokú kurzusain.
 
Winelovers borok az olvasás mellé