2 nő 2 csoda: Luka Enikő – Csetvei Krisztina borduett

Varga Andrea
2017. március 06., 14:24


Két izgalmas, öntudatos, merész nő borait kóstolhattuk a február 23-án megrendezésre kerülő Borduetten az Araz Étteremben. 
2 nő 2 csoda: Luka Enikő – Csetvei Krisztina borduett
Luka Enikő a soproni és Csetvei Krisztina a móri borvidékre kalauzolta boraival a nagyérdeműt, a remek borokhoz pedig Barka Áron és csapata alkotott izgalmas ételsort. El lettünk kényeztetve.

A Csetvei Pince ’15-ös Zöld Veltelinijével nyitottuk az estét. Tartályban erjedt, fahordós érlelést kapott. Harmonikus, sok citrus, mind illatban, mind pedig kortyban. Lendületes, egyenes, határozott savak. Jól állt neki a szalonnás – körözöttes rétes, mint entré. A borpár a Luka Pince Zweigeltje volt 2013-ból.
 
Merem állítani, hogy életem eddigi egyik legjobbja.
 
Könnyű, sok-sok gyümölcs, ribizli, puha és szerfelett kacérkodik. Majd libamájragu érkezett házi metélttel. Kiváló tészta, a raguval pedig alig bírtunk betelni. A móri Ezerjó játszott vele: jó savak, fehér húsú gyümölcsök, finom ásványosság egészíti ki a kortyot, leheletnyi fűszer cizellálja az élményt. A soproni kékfrankos 2015-ből pedig: vagány, puha, ropogós gyümölcsökkel, kellően fűszeres, hosszan időzik a szájban. Nem tudod letenni, és nem is nagyon szeretnéd.
 
2 nő 2 csoda: Luka Enikő – Csetvei Krisztina borduett

Vadszárnyassal töltött káposzta volt a harmadik fogás. A paprikamártás által, izgalmas ízek kerültek a tányérba. Első bora a Csetvei szürkebarát ’15 volt: fajtajelleges szürkebarát. Hűvös. Tartály és fahordó. Feszes, sok gyümölcs, szép test és hossz. Párja szintén 2015-ből a Luka Pinot Noir volt. Meggy és a héja. Alkoholban picit erősebb. Jó savak. Hosszan játszik a szájban.
 
Barka Áron merészet húzott: rakott kardhalat tett a tányérokba, mégpedig daragaluskával. Ízre, állagra remek mindkettő, keresnünk kellett a motivációt együttesükre. Az első bor a Csetvei Kő-Papír-Olló 2015: citrusok, alma, fűszerek. Kilenc hónap finom seprőn. Lágy krémesség. Vaj, pici popcorn. A korty friss, citrusok, lágy füstösség öleli át. Ásványok, ásványok és ásványok. Párja a Merlot 2015 volt. Marcipán és sok gyümölcs. Málna, eper, cseresznye. Bársonyos, puha.
 
Ötödik fogásként sertés java gesztenyés édesburgonyával és túrógombóccal érkezett. Omlós hús, izgalmas köret. Csetvei Nap Hold Csillag 2015-tel kóstoltuk először. Chardonnay, szürkebarát és ezerjó házasítása. Nem hiába a borász kedvenc bora: szép összhang, remek savak, érett gyümölcsök, citrusok, trópusi is. Lendület és hossz. Játékkal teli. Párja a Luka Enikő kisfiáról elnevezett bor a Brúnó Boldogság 2011: merlot és cabernet sauvignon házasítása. Feketeribizli, meggy, érett, fekete cseresznye, cékla. Jó savak, kávé és egy falatnyi étcsoki, kakaópor, eukaliptusz, szép bor.
 
2 nő 2 csoda: Luka Enikő – Csetvei Krisztina borduett
 
Desszertként csúsztatott palacsinta kacsintott a tányérokból, narancsos málnaraguval. Elsőként Csetvei Pinot Noir 2015-tel kóstoltuk: halvány szín, fűszereken a hangsúly, mellette érkeznek a piros bogyós gyümölcsök is. Karakteres. Vagány bor. Luka ’13-as Turánja pedig meseszép. Mély, buja, meggy. Még mindig varázsol.
Winelovers borok az olvasás mellé