A legjobbakat kóstoltuk – 1. rész

Bognár Attila
2020. szeptember 27., 10:37


Szeptember 19-én a Corinthia Hotel Budapestben került megrendezésre a Winelovers 100 Nagykóstoló. Ez az a rendezvény, ahol a 2020-ban Magyarország 100 legjobbjának választott borát kóstolhatták a vendégek, hiszen a Winelovers 100 – A 100 legjobb magyar bor 2020-as kiadványának megjelenése után a kiadványban szereplő minden tétel a pultokra került, sőt a kiállítók egyéb boraikat is magukkal hozták.
A legjobbakat kóstoltuk – 1. rész
Photos: Gabriella Tasi
 
Szeptember 17-én került az újságárusokhoz a Winelovers 100 - A 100 legjobb magyar bor magazin benne a listával, amire egy egész ország vár. A kiadvány megvásárolható a Winelovers Webshopban is!
 
Bátran állítható, hogy a borok színvonalát tekintve a Winelovers 100 kóstoló volt az év egyik legkiemelkedőbb eseménye. Ritka ugyanis, hogy ennyi magyar csúcsbort – beleértve a legkiemelkedőbb Tokaji aszúkat is – egy rendezvényen egy belépővel kóstolni lehessen. És hogy mi biztosítja, hogy valóban a legjobbakról van szó? A Winelovers 100 verseny módszertani alapja. Ide ugyanis azok a borok kerültek, amik más borversenyeken már bizonyítottak az elmúlt egy évben. A teszten résztvevő borok 24 rangos nemzetközi és hazai borversenyen szerepeltek kiválóan, ez a válogatás tehát ezen borok legjobbjait kereste és találta meg. Kiegészítésképp pedig ismert hazai borszakértők javasolhattak még pluszban olyan tételeket, amik borversenyeken nem indultak, viszont magas minőségük miatt itt a helyük. Ezek főleg kisebb pincék borai voltak, ahol egy nemzetközi borversenyre történő nevezés komoly anyagi megterheléssel járna.
 
A legjobbakat kóstoltuk – 1. rész

Az idei százas listán, csakúgy mint a tavalyin, erőteljes Tokaj dominanciája. Idén a 16. helyen találunk először olyan bort, ami nem Tokaji aszú vagy édes szamorodni, míg tavaly a 20. helyen. Érdekesség, hogy mindkét évben Villányi Franc-okról törték meg az egyeduralmat. Ez azonban nem véletlen, hiszen azt mutatja, hogy mind a hazai, mind a nemzetközi megmérettetéseken a Tokaji aszúknak párja nincs, azok továbbra is hazánk legismertebb és legnagyobb presztízsű tételei, országunk zászlósborai. A vörösborok tekintetében pedig továbbra is Villány és Szekszárd túlsúly van. Nem véletlen, hogy a kóstolón is ezen régiók domináltak. Ezek alapján igyekeztem én is minél több kiállítót felkeresni, minél több tételt kóstolni, ismert és kevésbé ismert termelőket, kis és nagy pincészeteket egyaránt. Tokajjal kezdtem, aztán az egyéb fehér tételekkel folytattam, majd jöttek a komoly testes vörösborok.
 
A legjobbakat kóstoltuk – 1. rész

A Juliet Victor pincészet új szereplőként került be a Tokaji borvidék termelői közé. Egyértelműen a csúcsra törnek, a top szegmensbe szánják tételeiket. A mostani listára is szinte „berobbantak”, hiszen a 2017-es Bomboly furmintjuk a legjobb száraz fehérbor lett, összességében a 23. helyen végzett. Mádi birtokközpont, tállyai dűlő, roppant vastag, tömény rétegzett bor, friss körte és alma, nagyon masszív savak, ásványos, hordófűszeres jegyek, hosszú érlelési potenciál jellemzi. Kóstolhattunk még tőlük 2017-es Király-dűlős furmintot is, ami még előbbi társához képest is szikárabb, férfiasabb karakter, komoly, masszív tétel, még inkább pályája elején. A 2017-es édes szamorodni azonban már most élvezhető, 55%-ban furmintra épül, a maradék hárslevelű és sárgamuskotály, nagyon magas maradékcukorral és savval, már aszú beltartalommal bír.
 
A legjobbakat kóstoltuk – 1. rész

Üde színfoltot jelentett számomra a sárospataki Simkó pincészet, akiknek két tétele is megtalálható a 100-as listán. A 2016-os 5 puttonyos aszújuk (100% furmint, 146 g/l cukor, 8,5 g/l sav) az 51. helyen végzett. 17 hektár terület a Kincsem-dűlőben, az aszúk is csak innét származnak. Aszalt és érett gyümölcsök összejátéka, karamell, gombás, botritiszes jegyek. Rendkívül kerek, sokrétű, összetett bor, minden komponens a helyén van. Az igazi meglepetést azonban a 2013-as Essencia okozta, ami a 100-as lista nyolcadik helyére ugrott. Rendkívül különleges, ötletes, fa díszdobozos csomagolás, mellé két kis pohárral, egyedileg számozva minden tétel. Egészen elképesztő paraméterek, 570 g/l maradékcukor, 13,4 g/l sav és mindössze 1,5% alkohol. Roppant sűrű, tömény, nemcsak ízben és illatban hozza a méz jegyeit, hanem már-már töménységben is. Érett kajszi és birsalma, illetve ezekből főzött dzsem. Végtelen hosszú, minden cseppje orvosság, és nem csak a koronavírus idején.

Ha már a kisebb tokaji pincéknél járunk, említsük meg a Rózsa pincét Tállyáról. Jelenleg 8 hektár területen dolgoznak, ezek nagy része a Nyerges-dűlőben található. A 2013-as 6 puttonyos aszújuk a 34. helyre futott be. Oxidatívabb stílus, érett tétel, borostyánba hajló színnel, pirított magvak, kevés füge, datolya, birsalmasajt. Fajsúlyos, tömör tétel, elgondolkodtató, érdekes aszú. Kóstolhattuk még tőlük a 2019-es száraz furmintot, mely másodtöltésű zempléni tölgyben erjedt és érett 3 hónapig. Nagyon fiatal, de ígéretes bor, jelenleg még a hordós jegyek dominanciájával.
 

A Pajzos pince régi motoros, sok-sok kiváló borral, édes tételeik rendre a versenyek élmezőnyében végeznek. A tavalyi 100-as lista abszolút első pozíciója is az övék volt a 2006-os 5 puttonyos aszújukkal. Idén ismét szerepel két boruk a legjobbak közt. A 2018-as hárslevelű selection a mostani kóstolón már azzal a kedvencem lett, hogy a sok furmint közt végre találtam egy izgalmas, száraz, sokrétű tisztán hárslevelűt. Négy hónapot volt második töltésű hordókban, illat- és ízvilágában a hordós érlelés fűszerei alkotnak szép összhangot a barackos, körtés jegyekkel, és az ásványos vonallal. Nincs lista idén sem az aszújuk nélkül, a 2016-os 5 puttonyos a 31. helyen végzett. Nagyon komplex tétel, amiben a furminton (23%) és a hárslevelűn (54%) kívül még sárgamuskotály, zéta és kövérszőlő is megtalálható. Friss, üde, tele sok sárga- és déli gyümölccsel, mézzel, és nagyon szép egyensúllyal. Még pályája elején van, de frissessége miatt már most is élvezhető.

A tolcsvai Sajgó pincészet is a kevésbé ismertek közé tartozik, holott már 25 éves múltra tekint vissza. Jelenleg 17 hektár szőlővel rendelkeznek a Tolcsva környéki dűlőkben, 17 féle különböző bort készítenek, a borvidék szortimentjének minden elemével ki tudják szolgálni a fogyasztókat. Nyitottak a fiatalabb kóstoló korosztályok felé is, ezt tükrözi például a 2017-es Krisztina cuvée, amit szintén kóstolhattunk most. Furmint, hárslevelű és sárgamuskotály házasítása, 75 g/l maradékcukorral, egy könnyed, jól iható kései szüretelésű bor, valóban a fiatalokat célzó stílussal és címkével. Igazán kiemelkedők azonban minden évben az aszúik, tavaly is igen előkelő helyen szerepeltek vele, idén pedig a 2013-as 6 puttonyos aszújuk került fel a listára. Szinte teljesen furmint az alapanyag, minimális hárslevelűvel kiegészítve, 156 g/l maradékcukorral. Arany színű, érett, mézes, baracklekváros jegyek, hordófűszerek, vanília, hosszú utóíz jellemzi.

A mádi HOLDVÖLGY pincészetet nem kell bemutatni senkinek, hiszen az elmúlt években boraik által hatalmas ismertséget és elismerést vívtak ki maguknak. Szinte bármilyen borversenyen indítják boraikat, azok mindig a legjobban szerepelnek, számos elismerést söpörve be. Száraz boroktól a szamorodnin át az aszúkig minden boruk a prémium mezőny része. A mostani kóstolón három tétellel is megörvendeztették a közönséget. A 2018-as Meditation egy száraz furmint a Király-dűlőből, öt hónapot töltött magyar hordókban. Intenzív illat- és ízjegyekkel rendelkezik, amik közül elsőre még a hordófűszerek dominálnak, de megjelenik egy almás-körtés-barackos vonal is, nagyon masszív mineralitással kiegészítve. Komoly savak, tökéletes szerkezet, komplexitás, jó arányok, de a bor még fiatal, a palackos érlelés során még szebb lesz. A 2010-es Eloquence névre hallgató édes szamorodni pedig a lista 35. helyén végzett, arany színű, érett tétel, intenzív aromákkal. Benne méz, barack, ananász, érett déligyümölcsök, a 125 g/l maradékcukrot jól tartja egyensúlyban 9,2 g/l sav. A 100-as lista közvetlen élmezőnyében találhatjuk a 2013-as 6 puttonyos aszút. Ez a tétel még annyira fiatal, hogy még a palackos érlelés fázisában van (még csak előjegyzésben rendelhető), de fiatal kora ellenére már most érezhető, hogy mekkora potenciál rejlik benne. Rengeteg gyümölcs, barack, birs, ananász, narancs. Krémes, koncentrált, komplex, végtelen hosszú lecsengéssel, fantasztikus bor.
 
A legjobbakat kóstoltuk – 1. rész

A tarcali Gróf Degenfeld pincét sem kell bemutatni, boraik szintén ismertek és elismertek, édes boraikkal mindig jól szereplenek. 2009 óta ellenőrzött bioműveléssel dolgoznak, boraik tiszták, üdék, frissek, egészségesek. Náluk a kóstolást egy pezsgővel kezdtem. A 2017-es furmint extra brut üde, frissítő, citrusos, fehér virágos, almás illatjegyekkel rendelkezik. Kóstolva nagyon száraz érzetű, mindössze 3 g/l cukortartalommal, viszont apró, krémes buborékokkal, a háttérben a borvidékre jellemző mineralitással, szép savakkal. A 100-as listára idén egy aszúval kerültek be, mégpedig a 2016-os 5 puttonyossal. Tiszta, friss, üde illatában sok-sok citrus, déli gyümölcsök, főleg ananász, fehér virágok. Kóstolva ezeket mézes, barackos vonal egészíti ki, szolid hordófűszerekkel. Modern stílusú, de még nagyon fiatal bor, könnyű, izgalmas, frissítő, komplex, hosszú lecsengéssel.

A Babits pince büszkélkedhet a Tokaji borvidéken a legmélyebb pincével, a Szegi község határában, a Poklos-dűlő aljában található Szegi pince 40 méter mélyen fut a föld alatt, a páratartalom eléri a 98%-ot is. Látványa egyedülálló, nem utolsó sorban kiváló helyszín a birtok borainak kóstolására. A pince hagyományosan az édes borokban erősebb, de az utóbbi időben egyre jobb szárazak is készülnek. Ilyen például a 2017-es száraz furmint a már említett Poklos-dűlőből, ami nevét onnét kapta, hogy ez a borvidék egyik legmelegebb pontja. Masszív, szikár, ásványos karakter, még idő kell neki a palackban, ételek mellett jobban érvényesül. A kiadványba a 2018-as kései szüretelésű sárgamuskotály került, ami gazdag aromákkal rendelkezik, citrusos, almás, körtés jegyek főleg. Nem harsogó, nem parfümös, a fajta diszkréten elegáns vonalát mutatja, jó sav-cukor aránnyal.
 
A legjobbakat kóstoltuk – 1. rész

A tarcali Tokajicum pincészet 20 hektáron gazdálkodik. Édes borokban kifejezetten erősek, de az utóbbi időben a dűlőszelektált furmintjaik is egyre szebbek, például a Mandulás vagy a Királygát dűlőkből származók. A Winelovers 100-as listáján idén két édes boruk is szerepel. A 2014-es 5 puttonyos aszú a 46. helyen található. Egy nehezebb, esősebb évjárat szép aszúja ez, hordófűszeres, gombás, aszalt gyümölcsös illatokkal. Ízében már megjelennek a tercier, érlelési jegyek, karamell, füge is a méz mellett, jó a sav-cukor egyensúly, szépen elkészített bor. A 2016-os jégbor egészen különleges tétel. A szüret december 6-án, Mikuláskor volt. Sokrétű bor, üde, friss, rengeteg déligyümölccsel, fehér húsú őszibarackkal, körtével, diszkrét hordóhasználattal, jó egyensúllyal, és jegyezzük meg, hogy nagyon-nagyon itatja magát.

Az erdőbényei Illés pince is a kisebb családi borászatok közé tartozik. Jelenleg 6 és fél termő hektárról szüretelnek, a szortimentjük rendkívül széles, hiszen a borvidék mind a hat jellemző szőlőfajtájával dolgoznak, és belőlük minden száraz és édes borstílust készítenek. Kései szüretelésű édes boraik jó ivásúak, könnyedebbek, aszúik pedig a legjobbakkal is felveszik a versenyt. Tavaly is szerepelt a listán aszújuk, idén az egészen friss, 2017-es 6 puttonyos limitált aszújuk ért el hasonló sikert. A Mulató-dűlőből származó tétel még nagyon fiatal, citrusos, szőlővirágos jegyek uralják, fehér húsú őszibarackkal, hordófűszerekkel, vaníliával, mézes sütis villanásokkal. Picit több savval még jobb lehetne, de az idő múlásával komplexebbé válik.

Az SZM Sommelier elnevezés mögött Szik Mátyás többszörös magyar bajnok sommelier, borkollégiumi oktató saját brandje húzódik meg. A szortiment jelenleg négy borból áll, a cél, hogy könnyen felismerhető, beazonosítható legyen mindegyik, és a név jelentsen egyfajta minőségi garanciát, eligazodási pontot a fogyasztóknak, ha valamelyik üzlet polcán meglátják ezeket a palackokat. A négy tételből a 2019-es olaszrizling (90%) és rizlingszilváni (10%) cuvée a Mátrából származik. Szik Mátyás a „félkész” borokat vette meg, házasította össze és kezelte készre. Ez amúgy mindegyik tételnél a koncepció. Nagyon friss, üde, jól iható, amolyan „teraszra kiülős, beszélgetős” tétel. A 2019-es rozé is hasonlóan üde, lendületes, rengeteg piros gyümölccsel, eperrel, málnával, piros ribizlivel. A 2018-as Red három szekszárdi termelő (Bodri, Sebestyén, Schieber) cabernet sauvignon, kékfrankos, cabernet franc és malbec szőlőiből készült vörös házasítása. Kifejezetten könnyű, jó ivású, „szekszárdiasan fűszeres”, gyümölcsös, egyensúlyos bor. A 100 listára felkerült tétel viszont itt is egy tokaji, a 2017-es 5 puttonyos aszú a 38. helyet foglalja el. Nyolc tétel házasítása főképpen Olaszliszkáról, az alapbort és az aszúszemeket is teljesen a furmint adja. Nagyon fiatal, üde, citrusos, őszibarackos, ananászos jegyek, nagyon szép egyensúly (149 g/l cukor és 9,8 g/l sav), kiváló ár/érték arány.
 
A legjobbakat kóstoltuk – 1. rész
Winelovers borok az olvasás mellé