A legjobbakat kóstoltuk – 2. rész

Bognár Attila
2020. október 04., 11:42


Szeptember 19-én a Corinthia Hotel Budapestben került megrendezésre a Winelovers 100 Nagykóstoló. Ez az a rendezvény, ahol a 2020-ban Magyarország 100 legjobbjának választott borát kóstolhatták a vendégek, hiszen a Winelovers 100 – A 100 legjobb magyar bor 2020-as kiadványának megjelenése után a kiadványban szereplő minden tétel a pultokra került, sőt a kiállítók egyéb boraikat is magukkal hozták. A beszámoló 2. részét olvashatod itt.
A legjobbakat kóstoltuk – 2. rész
Photos: Gabriella Tasi
 
Szeptember 17-én került az újságárusokhoz a Winelovers 100 - A 100 legjobb magyar bor magazin benne a listával, amire egy egész ország vár. A kiadvány megvásárolható a Winelovers Webshopban is!
 
 
A Pécsi borvidékről érkezett Belward pince neve lehet, hogy kevésbé ismerős a borrajongók körében, viszont annál komolyabb cégről van szó, ahol több stílusban készítenek borokat. A Campus sorozat minden tagja olyan reduktív tétel, ahol fontos az illat és aroma frissessége, a célközönség pedig főképp a fiatalabb generáció tagjai. A kiadványba is ebből a sorból került be egy tétel, a 2019-es sauvignon blanc, mely az Illatos fehérborok kategória harmadik helyét foglalja el és ami az idei Vinagorán is aranyérmes lett. Emellett a kóstolón ebből a borcsaládból még tesztelhettük az Irsai Olivért és zöldveltelinit is, ugyanezen évjáratból. Mindegyik bor üde, fajtajelleges, könnyed, jól iható, technológiailag tiszta tétel. Számomra több izgalmat tartogatott a Classic borcsalád két tagja, a 2019-es olaszrizling és cirfandli. Ezen borcsalád tagjai már finomseprős érlelést is kaptak, érezhetően komplexebbek. Kedvencem a Pécsi borvidék jellegzetes fajtája, a pince zászlósbora, a cirfandli volt, amiből mindössze ezer palack készült.

A pannonhalmi Cseri pince is igazi családi pince, tíz hektáron termelnek. A munkákba egyre jobban belefolyik a legújabb generáció is. Barnabás Németországban szerezett féléves gyakorlatot, amit egyre jobban tud kamatoztatni, főképpen a pince fő fajtájánál a rajnai rizlingnél. Olyannyira, hogy nevéhez fűződik a pince egyik legsikeresebb bora, a 2016-os Barni's Riesling. A család legfiatalabb tagja, Auguszta pedig jelenleg Ausztriában, Krems-ben tanul, így ő ott tudja tanulmányozni a wachaui és kremstali rajnai rizling stílusokat és tudja tapasztalatait a családi gazdaságban hasznosítani. A Winelovers kóstolón is ő képviselte a pincét, többféle bort is hozott magával. Tetszett a 2019-es pinot blanc is, viszont a kíváncsiságom középpontján természetesen a rajnai rizlingek álltak. Érdekes módon nekem most a 2018-as reduktív rizling jobban bejött, mint a 2016-os Selection hordós verzió. Az előző kifejezetten fajtajelleges, kiváló savkarakterrel rendelkező, gyümölcsös, citrusos, barackos, izgalmas, hosszú bor. Utóbbi ezzel szemben 10 hónapot töltött hordóban, ennek nyoma mind az illat-, mind az ízjegyekben tetten érhető. A gyümölcsök és a hordó mellett már megjelennek az érett, mézes, petrolos jegyek is. Mindenképp említést érdemel még a 2017-es cabernet franc, amivel megmutatták, hogy a borvidék vörösborban is tud kiemelkedőt produkálni. A fajtát először palackozták önállóan, 12 hónapot töltött első éves barrique hordóban. Fűszeres, borsos, paprikás, cseresznyés illat, ízében meggy és fűszerek, közepes test és tannin, jó egyensúly, izgalmas, egyedi tétel.
 
A legjobbakat kóstoltuk – 2. rész

A Kunsági borvidéket a Szentpéteri pince képviselte, ők Kiskőrös környékén 65 hektáron gazdálkodnak. Jelenleg 17 féle szőlővel dolgoznak, készítenek reduktív és fahordós borokat is, fehéret, rozét, vöröset egyaránt. A pincében a vezető szerepet mostanra az új generáció, azaz ifjabb Szentpéteri Attila vette át, aki szeretné megmutatni a Kunsági borvidékben rejlő lehetőségeket. Boraik közül a rozék mindig kiemelkednek, a Cannes-i Le Mondial Rose-n tavaly 2 borukkal is aranyérmet nyertek (Néró és Kékfrankos rozé 2018) és a Winlevers 100-ba is egy rozéjuk került, nevesül a 2019-es kadarka rozé. A Néró fajta kiemelt jelentőséget kap a pincénél, teljes szortiment készül belőle (rozé, siller és vörös is), sőt, tervbe van véve egy fahordós érlelésű rozé elkészítése is. A mostani kóstolóra pedig már a teljesen friss 2020-as Néró rozét hozták, ami kirobbanóan gyümölcsös, tele szamócával, málnával, ribizlivel, jó savakkal. A 2019-es kadarka rozé már összeérett tétel, de még nincs túl a csúcson, a gyümölcsök mellett a fajta fűszeres jegyei is izgalmat csempésznek bele, szintén jól iható, hosszú utóízű bor. Az igazi meglepetést nekem most a 2018-as kékfrankosuk jelentette, ami 13 hónapot töltött 500 literes magyar hordókban. Nagyon fajtajelleges, kiegyensúlyozott tétel, sok-sok gyümölccsel és fűszerrel, egyszerűen jó inni. A kékfrankosból 10 hektárral rendelkeznek, a termés nagy részéből rozé készül. A magam részéről szeretném, ha kicsit több menne az ilyen finom vörösbe belőle a jövőben.
 
A legjobbakat kóstoltuk – 2. rész

Az egri Thummerer pincészet hosszú ideje a borvidék egyik legmezbízhatóbbja, minden évben magas minőségi borokat produkálva. A borversenyekről rendre aranyérmekkel tér haza. A Winelovers 100-as listában tavaly és idén is van boruk, mind fehérben, mind vörösben kimagasló tételeket készítenek. Boraikat csak kellően kiérlelve, az optimális állapotban és időben hozzák a piacra. A mostani kóstolón nekem nagyon tetszett a 2018-as Egri Csillag Superior (leányka, zenit, tramini és chardonnay házasítása). Hordóban erjedt és ért hat hónapot, ennek megfelelően nagy testű, krémes, vastag bor, ugyanakkor kellően összetett és sokrétű, a gyümölcsös aromák és a hordós jegyek szépen egészítik ki egymást. A 2016-os Syrah Superior válogatás 20 hónapos hordós érlelést kapott, ami érezhető mind illatában, mind ízében. Rendkívül sok fűszer és sok-sok „feketeség” uralja az aromáit, úgy mint a fekete bors, fekete olíva, grafit, kávé, capuccino, étcsoki, fekete bogyós gyümölcsök. Nagy testű bor, magas alkohollal (15%), sok tanninnal, jót tesz neki még pár év a palackban. Az 52. helyen végzett idén a 2016-os Nagy-Eged dűlős Egri Bikavér Grand Superior, viszont a kóstolón az egy évvel korábbi, 2015-ös évjáratát kóstolhattuk. Kékfrankos, cabernet franc, merlot, syrah és kadarka házasítása, amik egy helyre lettek telepítve és egy időben, egyszerre kerülnek mindig szüretelésre is, majd a közös erjesztés után 18 hónap hordós érlelés következik. Érett bor, a komponensek szépen összeálltak, mindegyik hozzáad valamit, fűszeres, virágos, erdei gyümölcsös, koncentrált, testes, de egyensúlyos, tartalmas nagy bor.
 
A legjobbakat kóstoltuk – 2. rész

A villányi Tiffán Imre pincészetéhez kellemes emlékek kötnek, boros tanulmányútjaim kezdetén rengeteget jártam hozzájuk, azóta is figyelemmel kísérem a pince és boraik fejlődését. Rendkívül jó vendéglátók, a boraik minden évjáratban megbízható, jó választásnak bizonyulnak. A szőlőtermesztés és borkészítés összes mozzanatát saját kezűleg végzik. A mostani kóstolón először a 2018-as Cuvée került a poharamba (merlot, cabernet sauvignon és kékfrankos) a classicus sorozatból. Még egészen fiatal, hiszen alig két hónapja lett összeállítva. Szép érett gyümölcsök, hordófűszerek, megfelelő hosszúság, moderált tanninok, jól iható. A 2015-ös merlot szintén a classicus sorozatból való, 24 hónapot töltött hordóban, benne erdei gyümölcsök és a komoly savaknak köszönhető élénkség. A 100-as listára idén a pince csúcsbora, a Tiffán Limité Villányi Franc 2017 került. 20 hónap hordós érlelés után tavaly augusztusban került palackozásra, mindössze 1350 palackkal. Az előző évben kiérdemelte a legjobb cabernet franc címet Villányban. Az érett gyümölcsök, meggy, cseresznye szép egyensúlyt alkot a hordófűszeres jegyekkel, testes, sok tanninnal, mégis elegáns, egyensúlyos, nagyon szép bor.

A szintén villányi Maul pince nagyon komoly sorral vonult ki a mostani kóstolóra, hiszen hét csúcsborukat is elhozták. Egytől-egyig komoly, masszív, nehéz üvegek, sötét címkével. A külsővel összhangban van a beltartalom is, mindegyik bor testes, tömény, nehéz, rengeteg tanninnal, magas savakkal, sok alkohollal (15%-16%), hosszú ideig tartó erős hordóhasználattal. A borok ezen súlyos és erőteljes paraméterek mellett igyekeznek elérni az egyensúlyt. A borász, Maul Zsolt kedvence a cabernet franc, merlot és a cabernet sauvignon, e fajtákat önállóan és házasítva is igyekszik megmutatni. De akad itt olyan különlegesség is, mint a 2018-as Lilla, teljes mértékben a carmenere szőlőfajtából, illetve a 2018-as Creator Kékfrankos. Érett, borsos, fekete bogyós erdei gyümölcsös, balzsamecetes illat, fekete cseresznyés, fekete ribizlis, dohányos, étcsokis ízvilág, nagy test, sok tannin, a palackban még sokat fejlődhet. A Dániel névre hallgató 2017-es merlot-cabernet franc cuvée, szintén nagyon testes, tömény, vastag bor, sok hordófűszerrel. Aromái sokrétűek, benne vanília, étcsoki, rumos meggy, kávé, szederlekvár, meggylikőr.
 
A legjobbakat kóstoltuk – 2. rész
 
A szekszárdi Fekete Borpince szintén stabil résztvevője és díjazottja hazai és nemzetközi borversenyeknek. Mindössze 9 hektár saját területtel rendelkeznek, de szortimentjük meglehetősen széles. Ezt bizonyítja a pince egyik védjegyévé is vált Borkóstoló Félmaraton, ahol egyetlen este alatt 21 féle bort kóstolhatunk náluk, pincelátogatással, ételekkel, csokoládékkal, kávéval gazdagítva. Minden Szekszárdra látogatónak egyszer ki kell próbálnia. A Winelovers 100-on is állandó résztvevők, idén a 2018-as Merlot válogatás került az 53. helyre. Új telepítésről szüretelt, még nagyon fiatal állapotban lévő bor, de szépségét már most is felvillantja. Tele feketebogyós gyümölcsökkel, savai nagyon frissítőek, így a komoly tannintartalom és a magas alkohol ellenére is lendületes, nem nehézkes. A rendezvényen érdemes volt megkóstolni tőlük a 2016-os Bikavér válogatást is (kékfrankos, merlot, cabernet sauvignon és kadarka házasítása). Klasszikus szekszárdias jegyekkel bíró bikavér, sok izgalmas fűszerrel, érett gyümölcsökkel, jó hordóhasználattal, egyensúllyal.
 

A szintén szekszárdi Schieber Pincészet családi pinceként működik, viszont 54 hektárjukkal a nagyobbak közé tartoznak. Területeik nagy része a Baranya-völgyben található, mintegy 23 hektár, ők birtokolják itt a legnagyobb szőlőt. Borszortimentjük ennek megfelelően eléggé széles, a könnyed fehérbortól, a rozén át a jól iható vörösektől a komoly, testes vörösig mindent megtalálunk. A vörösborokat emiatt külön fantázianevű borcsaládokba csoportosították, melyek közül a csúcsborokat a Patina és a Tabu sorozat jelentik. Ezekkel minden évben komoly sikereket érnek el hazai és nemzetközi borversenyeken is. Az idei 100-as listára két boruk is befért, ezek a Tabu sorozat 2017-es merlot-ja a és a 2018-as L’aura cuvée. Előbbiben jó arányban vannak az intenzív hordóhasználatból eredő fűszeres, étcsokis, kávés, vaníliás jegyek a fajta erdei gyümölcsös jegyeivel. Nagy testű, koncentrált, vastag bor, a magasabb tanninokat és alkoholt jól egyensúlyozzák a szép savak, amelyek egyben hosszú utóízt is biztosítanak. A cuvée cabernet sauvignon, merlot és kékfrankos házasítása, ez utóbbi szép szekszárdi karakterrel gazdagítja a francia fajtákat. Illatában a feketebogyós gyümölcsök mellett a hordós érlelés jegyei dominálnak. Kóstolva érezni a feketeribizlis, szilvás, cseresznyés jegyeket, étcsokival, vaníliával. A lendületet itt is a szép savszerkezet biztosítja.
 
A legjobbakat kóstoltuk – 2. rész

A Koch pince két borvidéken is termel szőlőt és készít bort, a Hajós-Bajain és a Villányin. A pince mindig is a minőségi borkészítés elkötelezett híve volt, melynek meglett a gyümölcse, hiszen Koch Csabát 2019-ben az Év bortermelőjének választották. Nagyon szeretem a Hajós-Bajai kadarkáikat, egy jó halászlé mellé egyszerűen nincs ezeknél jobb választás. A borok készítésébe egyre jobban kezd belefolyni Csaba lánya, Pálma is, aki több országban szerzett gyakorlati tapasztalatával igyekszik erősíteni a pincét. Idén debütált első saját bora, egy 2018-as syrah a villányi birtokukról. Izgalmas fűszeres, gyümölcsös, jól sikerült tétel. A 100-as listára idén a 2015-ös évjáratú Csanád cuvée került, a villányi pince Vin Art soraztának csúcstétele, ez lett a verseny második legjobb vörösbor. A cabernet franc (50%), merlot (25%) és cabernet sauvignon (25%) házasítás csak a legjobb évjáratokban készül. A mostani tétel 14 hónapot érett hordóban, melynek elegáns fűszerei mind illatban, mind ízben megjelennek. Komoly, testes, nagy bor, erős koncentráció, masszív tanninok, ugyanakkor sok-sok sötétbogyós gyümölcs is gazdagítja aromáit.
 
Winelovers borok az olvasás mellé