A szekszárdi nyitott pincékben jártunk

Bognár Attila
2013. május 28., 14:13


Summarium - A május 18-20. közötti pünkösdi hosszú hétvégén került megrendezésre idén is az immáron nyolc éves múltra visszatekintő Nyitott Pince Napok, ahol mintegy száz pince tárta szélesre kapuit és várta a borkedvelők hadát. A Nyitott Pince Napok a nagyközönségnek ajánlott, nyitott országos, borturisztikai rendezvény, amely kiterjed Magyarország valamennyi borvidékére.
A szekszárdi nyitott pincékben jártunk
 
A szekszárdi nyitott pincékben jártunk
Boroshordó az Iván-völgyben (fotó: Kálmándy Ferenc)
A rendezvényhez bármelyik pince csatlakozhatott, a részvételhez az kellett, hogy regisztrálják magukat a Nyitott Pince Napok honlapján, és feltegyék magukról a szükséges információkat. A csatlakozó pincék vállalták, hogy ezen a három napon nyitott kapukkal fogadták a látogatókat; a rendezvény ideje alatt bárki meglátogathatta őket, a vendégeknek nem kellett külön előre regisztráltatniuk magukat a szervezőknél, és a pincék többségénél sem kellett előre bejelentkezni. Ha valaki csak úgy beesett, azt is szívesen látták.
 
Manapság annyi a boros rendezvény, szinte minden napra jut valami. Felmerül a kérdés, hogy ezek mellett még elfér-e egy ilyen típusú rendezvény. A válasz egyértelmű igen, hiszen a Nyitott Pincék országos rendezvény alkalmával nem a borászok mennek a fogyasztókhoz, hanem fordítva: a borkedvelők zarándokolnak el a pincékhez, ahol komoly kedvezményekkel lehetett szembesülni. A borkóstoló árakból például 10-50% kedvezményt adtak, míg a palackos vásárlás esetén is 10-25%-al olcsóbban juthattunk hozzá a kiszemeltekhez, ami igencsak jelentős, pláne, ha azt nézzük, hogy sok borásznál a pinceár amúgy is valamivel alacsonyabb, mint az aktuális kiskereskedelmi ár.
A csatlakozó pincéknél a borászok személyesen kóstoltattak, így lehetett tőlük kérdezni, beszélgetni. A legtöbb helyen lehetőség volt a pincét, a szőlőültetvényeket, a dűlőket is megtekinteni. Ezen kívül minden termelő készült valami kis személyes étellel is. Pogácsát, perecet sütöttek, szendvicseket, zsíros kenyeret kentek, de gondoltak a sofőrökre is, akiket – szezonja lévén – bodzából készült szörppel vártak sok helyütt.
A szekszárdi nyitott pincékben jártunk
Porkoláb künn padon (fotó: Németh Richard)
Ilyen alkalmakkor igazi beszélgetős piknikhangulat alakulhat ki, melyben mindenki kiszakadhat a munkás hétköznapok világából és magába szívhatja a napsütést, finom borokat kortyolhat, és élvezheti az élet legegyszerűbb, legnagyszerűbb formáját. De ezen alkalmak a borászok számára is fontosak és hasznosak, mert itt tudják kialakítani a fogyasztókkal a személyes kapcsolatot, akik olyan élményt kaphatnak cserébe, hogy akár a törzsvásárlók sorába is léphetnek.
A program iránt érdeklődőket egy elég informatív honlap segítette a tájékozódásban, melyen megtalálható a résztvevő összes pince elérhetősége, címe, a kedvezményesen árult és kóstoltatott borok listája, az esteleges kísérő ételkínálat. Letölthető verzióban hozzáférhető volt egy rövidebb anyag, és egy hosszabb, képekkel díszített, informatívabb is, továbbá térképen elhelyezve az összes pince.
Szekszárd
A legtöbb nyitott pince a Balatonfüred-Csopaki, a Tokaji, a Móri és a Szekszárdi borvidéken csatlakozott. Az előző éveket a Balaton környékén töltöttem, idén viszont szakítottam ezzel a hagyománnyal és a szekszárdiakat kerestem fel. Mivel a Pannon Bormustrán taroltak a szekszárdi borászok vörösei, így bíztam benne, hátha én is rábukkanok valami kincsre, ha már a díjátadóra nem tudtam elmenni. Eredetileg itt kilenc pince csatlakozott (Bodri, Dúzsi, Heimann, Merfelsz, Németh János, Sebestyén Csaba, Tüske Pince, Twickel Szőlőbirtok, Vida Péter) a Nyitott Pincékhez, viszont a Szekszárdi Borvidéki Egyesület honlapján már újabb öt résztvevő helyet lehetett találni (Vesztergombi, Fekete, Neiner, Márkvárt, Garay pincék).
Kezdésként a Vesztergombi pincét választottuk, ahol a teljes aktuális szortimentet végig kóstolhattuk kedvezményes áron, egy ezresért(!), ami nem kevesebb, mint 12 bort jelentett, Vesztergombi Csaba kalauzolásában. A sorból kiemelkedett a 2009-es cabernet sauvignon, és a 2009-es Bikavér is, előbbi gyümölcsösségével, utóbbi komplexitásával. De a friss Pannon Bormustra csúcsbor, a 2011-es Turul cuvée és a 2009-es kékfrankos válogatás is levett a lábamról. A sor végét és egyben a tetejét jelentő 2007-es Csaba cuvée (merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon) pedig egyenesen extraklasszis bor. Kaptunk hozzá finom sajtokat, és megtekinthettük a pincét is.
A szekszárdi nyitott pincékben jártunk
Vesztergombi sor (fotó: Bognár Atila)
Egy klasszikus szekszárdi ebédben is részünk volt, mégpedig a Bodri Halászcsárdában. Ponty és harcsa halászlét ettünk, és nem maradhatott el a kísérő Bodri kadarka sem.
Utunk innét Vida Péterhez vezetett, ahol hármas és ötös kóstolósort lehetett választani, mégpedig úgy, hogy a csúcsborok is benne legyenek. Az Öreg tőkék kadarkája kiváló formában volt; fűszeres, gyümölcsös, komplex, hosszú. Ami érdekes, hogy még tudtuk kóstolni a már nem nagyon kapható 2009-es Etalon cuvéet, ami négy szekszárdi borász koprodukciója (Vida, Takler, Mészáros, Eszterbauer), melybe minden borász egy-egy fajtát adott bele (merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon, kékfrankos), az abban az évben legjobbnak ítélt terméséből. Mostanra ez a bor remekül összeállt, minden komponens a helyére került; nagyon tetszett. A pincészet csúcsbor-sorozata a La Vida válogatás, ebből most már minden évben maximum csak egy készül. A sokszor megcsodált 2003-as La Vida merlot-ra esett választásunk, mely mind illatban, mind ízben nagyon egyben van, de összességében talán a bor már kicsit túljutott a csúcsán, akinek van belőle otthon még, az most igya meg.
A szekszárdi nyitott pincékben jártunk
Öreg tőkék kadarkája (fotó: Bognár Attila)
Iván-völgyi borászok
Szekszárd egyik legszebb és legjobb fekvésű része az Iván-völgy. Több borász pincéje is itt található. ezek közül először a Tüske pincét kerestük fel, ahol maga a borász, Halmai Csaba, töltögette a borokat, nem is keveset, és mondta hozzá a tudnivalókat, a sztorikat. Nyolc bor kóstolása ezerötbe került, amely kóstoló végén teljesen levásárolható volt. Remek ajánlat, és a borok is azok voltak (rozé, siller, kadarka, házasítás, kékfrankos, kétféle merlot két különböző klónból és cabernet franc). A rozé frissítő, a siller tartalmas, a kadarka virágos-gyümölcsös, a két merlot összehasonlítva és összekóstolva nagyon izgalmas, a cabernet franc pedig mély és testes. Nagyon kedves vendéglátásban lehetett részünk, tálcaszámra jött a pogácsa és a körözöttes kenyér, na és a jófajta szekszárdi szikvizet se hagyjuk említés nélkül.
A szekszárdi nyitott pincékben jártunk
Szikvíz szekszárdról (fotó: Bognár Attila)
Következő és egyben utolsó állomásunk Sebestyén Csaba pincéje volt. A szisztéma ugyanaz, mint a Tüskénél, ezerötszáz forintért nyolc bor, mely a végén levásárolható. Itt is személyesen Csaba fogadott bennünket, és itt ittuk az utunk során az egyetlen fehérborunkat, a 2011-es cserszegi fűszerest. A Fuxli Siller 2011 nagyon gyümölcsös, az Icze 2009 remek ár/érték arányú bor (az előző évjáratok méltó követője), az Indigó 2011 sajnos már elfogyott, de volt más helyette. A Kadarka 2011 a Vince magazin legutóbbi tesztjén is az egyik legkiemelkedőbb tétel lett, a Kékfrankos Válogatás 2008 nagyon szép fűszeres és gyümölcsös, a Bikavér 2007 igazi mintapéldája annak, hogy milyennek kell lennie egy bikavérnek, és miért lehet a borfajtát szeretni. A Grádus 2007 cuvée pedig igazi nagybor, igazi csúcsbor.
Mire a sor végére értünk, a nap is lebukott már, így haza indultunk, ennyi fért bele egy szuszra. Pedig még itt volt az Iván-völgy tetején a Heimann pince, illetve Fekete Mihály és Németh János is, illetve a völgy végében a faluhely dűlőnél a Bodri pince hatalmas, új komplexuma.
A szekszárdi nyitott pincékben jártunk
Az Iván-völgy Németh Janó teraszáról (fotó: Németh Richard)
Jövő ilyenkor ismét jönni kell, de nem tudom kibírom-e addig, és teszek-e látogatást a magával ragadó völgybe már a nyáron, vagy legkésőbb az ősszel. Mert érdemes, ajánlom mindenkinek, és ajánlom mindenkinek az ország összes pincéjét, amely a Nyitott Pince Napokon várta a vendégeket, mert a személyes élmény garantált, az pedig semmivel sem pótolható.
Winelovers borok az olvasás mellé