Bort készíts, ne háborúzz!

Knap Gábor
2013. március 12., 21:21


VinCE Budapest 2013 - Angela Muir MW 25 éve járja a világot, megfordult már mindenhol, ahol szőlőt termelnek, így nem véletlenül tartotta ő a Make Wine not War mesterkurzust a VinCE Budapesten. Az előadó valódi különlegességekkel készült, olyan országok boraival, mint Grúzia, Ciprus, Izrael vagy Görögország.
Bort készíts, ne háborúzz!
 
Grúziában az elmúlt 10 évben óriási feljődés mutatkozott a termelt borok minőségében. 8 000 éve termelnek bort a környéken, mégis az utóbbi időben jelentősen változott a technológia, ahogy oda is betört modernitás. Az intenzív őszi- és sárgabarack, valamint tuttifrutti illattal, igen aromás ízzel, közeped savakkal, szépen egyensúlyba hozott Marani Mtsvane 2012 szépen bemutatta ezt.
Bort készíts, ne háborúzz!
Angela Muir MW
A mesterkurzus három fehérbora közül a legérdekesebb a Gaia Thalassitis Assyrtikoja volt. A 2012-es bort Santorinin készítették, amelynek megfelelően nagyon minerális, sós, kovaköves, füstös illatjegyeket mutató bor született. Mindez ízben is érződik, kiegészülve némi szénsavval, magas savérzettel, sós aromákkal, de nem olyan lehengerlő módon, mint mondjuk egy nagy somlói.
Ezek után jöttek a ciprusi, török és libanoni tanninbombák. Kiemelkedő volt a Kayra pincészet Single Vineyard Oküzgözüje, amely Törökország keleti részéről származik. Az élénk, közepes rubin szín fiatalságot sugall, az illat intenzív, összetett: füst, konyakos meggy, bonbon, csoki, fa. De a lényeg az irdatlan tannin, miközben a bor valahogy mégis elegáns tud maradni. Kóstolása érdekes élmény.
A kurzuson összesen tíz bort mutatott be Angela Muir. Fantasztikus formáját mutatta az izraeli Adir Winery Kerem Ben Zimra Shiraz bora, amely 2009-es és mindent megmutat, amit ettől a fajtától elvárhatunk. A shiraz igazi mediterrán fajta, a színe alapján szüretlennek tippeljük, komoly, érett fekete gyümölcsök és karamell aromák érezhetőek a leginkább benne. Hosszú, sima, lekerekedett, sűrű, sima struktúrájú, amelyben a lekvár és a fűszerek sokáig tartják magukat lenyelés után is.
Bort készíts, ne háborúzz!
Borok háborús övezetekből
A kóstoló egy ciprusi Commandariaval zárult, amely egy olyan terroirról származik, ahol már 2-3000 éve is termeltek bort. A szőlőt miután leszedik, a napon aszalják, mint az édes pedro ximenez esetében, amikor sherryt készítenek belőle. Ennek megfelelően komoly, oxidált, sűrű tétel, a rumosdió, a karamell és a narancshéj édes, dohányos ízeivel. A VinCE Budapest vasárnapi első kóstolója kimondottan nagy odafigyelést és friss ízlelő, valamint szaglószerveket igényelt. 
 
Winelovers borok az olvasás mellé