Debütáló Csetvei borok

Németh Richárd szövegésfotó
2013. január 31., 13:38


Borajánló - „Itt a nyár!”, hirdethetnék a most bemutatandó, a móri-somlói borász pincéjében újonnan készült, decemberben forgalomba került tételei. Mind a cuvée, mind a rozé ugyanis kirobbanóan gyümölcsös, mosolygós és fiatalos.
Debütáló Csetvei borok
 
„Krisztinával a 2011-es Somlói Évjárat Bemutatón ismerkedtünk meg, a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Alig lehetett hozzá odaférni. Magas, mosolygós és tiszta tekintetű csaj a stand mögött, aki előtt hemzsegnek a férfiak. Naná, egy borászhölgy mindig magára vonja a figyelmet. Viszont mire odáig jutottunk, hogy a 2011-es somlói olaszrizlingjét és juhfarkját a poharunkban pörgethettük, már értettük, mire föl ez a nagy felhajtás” – írtuk egy évvel ezelőtt (a borászhölggyel készült interjú itt olvasható).
 
Csetvei Krisztina borainak legfőbb összetevője a szeretet. Beszél hozzájuk, kedves szavakat ír a hordókra, igyekszik feléjük magas, vagy ami ugyanaz, pozitív rezgést közvetíteni (bővebben lásd a fentebb hivatkozott interjút).
Debütáló Csetvei borok
Hogy ez ízben végül mit jelent, arról a dogmatikus keretek között úgy illik nyilatkozni, hogy „semmit”. Viszont bizonyára sokan ismerik azt az érzést, miszerint a nagymama rántott húsát nem cserélnék semmire, készüljön az bármilyen csúcsgasztronómiai elvek mentén egy ünnepelt étteremben.
A nagymama rántott húsa nekünk készül. Személyesen neked. Nekem. Miközben készíti, szeretteire gondol. Noha Kriszti kézműves borász, alacsony éves palackszámmal, de azért kapós annyira a bora, hogy azt a több ezer törzsfogyasztóját ne ismerje személyesen, ahogy a nagymama ismer téged, engem. Mégis, Kriszti hitvallása, hogy úgy kell a bort elkészíteni, mint ahogy a nagyi a vasárnapi ebédet. Szívvel, lélekkel. Szepes Máriával élve, ez a „mindennapi élet mágiája”.  S a legnagyobb varázsló az, aki megtanult szeretni.

Baba Rose 2012
Kóstolási jegyzet: Sötét hagymahéj színű, intenzív, málnás-epres illatok, némi zöldfűszer, füst és meggy kíséretében. Savai határozottak, szépen kitartják a kortyot. Önmagában is nagyszerű, de egy vörös lencse-rizottónak is kitűnő párja lehet.
-Száraz kékfrankos rozé
-Alk. 11.5 % vol.
-Titrálható sav: 6.2 g/l
-Cukormentes extrakt: 22.4 g/l
-Szüret: 2012.szept.08.
-Terület: Mór, Vénhegy - saját terület
Debütáló Csetvei borok
Készítés: zúzás-bogyozás, 30 perc héjon áztatás, kíméletes préselés, részben irányított erjesztés (fajélesztő+tápanyag használat), 1x fejtett, derített, szűrt bor. Készült: 1093 palack
HAJNAL 2011
Kóstolási jegyzet: halványsárga, tiszta megjelenésű bor. Illata közepesen intenzív, jellege fiatalos. Illatprofilja florális, piros almás (jonatán gold), minerális, citrusos aromából épül fel. Lendületes savak, közepes test jellemzi. Kiváló gasztrobor, mely húsleves, borsóleves, cézár saláta mellett kitűnően helyt állhat.
-Félédes (15.8 g/l) fehérbor
-Alk.: 12% vol.
-Titrálható sav: 6.7 g/l
-Cukormentes extrakt: 19.0 g/l
-Szüret: 2011.okt.07.
-Terület: Csókakő
Debütáló Csetvei borok
Készítés: zömében: „vegyes” terület (ezerfürtű, zöld veltelini, királyleányka), vásárolt szőlő, zúzás-bogyozás, 2 óra héjon áztatás, kíméletes préselés, spontán erjedés, 2x fejtett, 1x derített, szűrt bor. Készült: 673 palack
A borász megjegyzése: „Megállítottam az erjedést (ezért van benne maradék cukor), mert igény volt illatos, gyümölcsös, mosolygós, magasabb cukortartalmú borra(kezdő borfogyasztók, hölgyek, fiatalok részére). Hajnal, mert hajnalig lehet inni!
További infók: www.csetveipince.hu
Winelovers borok az olvasás mellé