Élményhajózás a Dunán Winelovers módra

Szabados Enikő
2023. augusztus 01., 10:44


A rómaiak nemcsak a borivás élvezetének hódoltak az ókorban, hanem a Dunán is előszeretettel hajóztak. Természetesen egészen más célból, mint mi július 27-én, a Winelovers River Night rendezvényén. Tökéletes időjárás, fantasztikus társaság, gyönyörű látvány és kiváló borok, pezsgők jellemezték az estét.
Élményhajózás a Dunán Winelovers módra
A Budapest rendezvényhajóra már napokkal korábban kitették a megtelt táblát a szervezők, hiszen az idei Winelovers River Night is rengeteg borkedvelőt vonzott.
 
Élményhajózás a Dunán Winelovers módra
 
A stílusos, kifinomult, kétszintes hajó a Vigadó téren horgonyzott, és várta a kellő nyitottsággal érkező vendégeket. 14 pincészet, több mint 50 féle tételét kóstolhattuk a dunai hajózás során, mialatt Budapest gyöngyszemeit csodálhattuk meg jóízű beszélgetések közepette, elegáns borospohárral a kezünkben.
 
Élményhajózás a Dunán Winelovers módra
 
Már induláskor, amikor éppen csak elhaladtunk a Pesti Vigadó előtt – ebben az épületben lépett fel Liszt Ferenc a legtöbbször –, hosszú sor állt a Royalsekt Pezsgőpincészet pultja előtt. Ilyen kellemes időben természetes, hogy a vendégek kíváncsiak voltak a legújabb, pezsgőmárkájuk, a NATARA Cuvée és NATARA Quattrosecco pezsgőcsaládra. A szlogenjük sok vendégnél teljesült: „Az új kedvenc pezsgőd vagyok.” A jéghideg száraz rosé, extra száraz, száraz, félszáraz és édes fehér pezsgő mellett a négy alapborból készült, extra száraz Quattrosecco valóban az est egyik kedvence lett. 
 
Élményhajózás a Dunán Winelovers módra
 
A Royalsekt az izsáki szőlő- és borkultúra hagyományaira támaszkodva működik. A helyiek közel 200 éve az izsáki sárfehér fajtára alapozva hozták létre a szőlőkultúrát, amely ma arany sárfehér néven eredetvédett hungarikum.
 
Élményhajózás a Dunán Winelovers módra
 
A Lánchíd alatt az Oroszlános Borbirtok kóstoló szigete felé vettük az irányt. A híd oroszlánjainak nyelvéről, hogy van-e vagy sincs, számos legenda kering – érdemes ezt ellenőrizni. Visszatérve a Tokaj-Hegyalja egyik legszebb területén, Tállyán gazdálkodó, 400 éves történelmi pincével büszkélkedő Oroszlános Borbirtokra a „Csaktállya” borcsalád tagjait kóstoltuk végig. Gyöngyöző furmintból, sárgamuskotályból, furmintból és késői szüretelésű édes cuvée-ből álló sorozat mellett kiváló tétel az idén debütált, 2021-es, Bártfai dűlőszelektált prémium hárslevelű boruk is, amely 6 hónapot töltött tölgyfahordóban.
 
Élményhajózás a Dunán Winelovers módra
 
Talán a legszebb látvány a Dunáról is az Országház, amely átadásán sajnos már nem lehetett ott a tervező, Steindl Imre. Neki köszönhetjük az év napszámával megegyező 365 kisebb-nagyobb tornyot is. Ennél a pontnál fotózkodtak természetesen a legtöbben a fedélzeten egy-egy kiváló borral a kezükben. Sok pohárban a Jammertal Borbirtok vörösborai voltak. Az idén nagy elismerést kapott a pincészet, hiszen vezető borászát, Kövesdi Zsófiát az „Év Nemzetközi Női Borásza 2023” címmel tüntette ki Németország legnagyobb internetes borászportálja. A Jammertal-dűlő a villányi borvidék kapuját képezi, kiválóan termő szőlőültetvénynek ad helyet, amelyekből készültek a borbirtok merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon 2019-es évjáratai is, amit természetesen megkóstolhattunk a fedélzeten. A Blue Sky tételük is a Jammertal sorozat része, amelynek ízében étcsokoládé és eper jelenik meg az aszalt szilvás jegyek mellett. 
 
Élményhajózás a Dunán Winelovers módra
 
A villányi borvidéken maradva a Streit-Zagonyi Borászat asztalánál a névadóról beszélgettek. Streit Györgynek, a pince tulajdonosának egyik felmenője egy nem mindennapi történelmi személyiség: Zágonyi Károly. Az egykori 1848-as szabadságharcos nem csak Magyarországon, de Amerikában is komoly katonai érdemeket ért el. Ezt a virtust, erőt mutatják meg elsősorban vörös boraikban. Például a bisztró borok felső kategóriájába tartozó Dilara Cuvée gerincét a gondosan válogatott portugieser adja, amelyhez prémium kékfrankost és merlot-t házasítottak. Reduktív vonalon új családtaggal bővült a pincészet, mégpedig Muscat Ottonel Gyöngyöző borral, amitől nem is kell kellemesebb egy ilyen szép, nyári estén. Közben előttünk a Margitsziget, ahol róják a köröket a futók, amit egyébként 1900-ig csak csónakkal lehetett megközelíteni. 
 
Élményhajózás a Dunán Winelovers módra
 
A Budai Várnegyed – valamint a sikló fölött lévő Kockásfülű nyúl Kolodko miniszobor – előtt elhaladva úgy gondoltam, a Hilltop borok illenek az alkalomhoz és a helyszínhez. Mindenkinek jól ment a KÓSTOLD+, ÉREZD+ és ISMERD+ hármas, amely persze a neszmélyi borokra vonatkozik. A Gyöngy igazi nyári szénsavas bor, jól behűtve rendkívül frissítő. Kamocsay Prémium borai közül a chardonnay, az olaszrizling és a sauvignon blanc tételekkel találkozhattunk a Winelovers River Night-on, amelyekkel elérte célját Kamocsay Ákos, miszerint „friss, érthető és jó italú, ugyanakkor komplex, egyedi, a termőtájat is kifejező” bort készítsen. 
 
A neszmélyi népszerűsítéséért 6 neszmélyi borászat – köztük a Hilltop – fogott össze, így született meg a #ashtag Neszmély közösségi bor, amely ebben az esetben 50% királyleánykából, 15% szürkebarátból, 10% sauvignon blanc-ból, 10% chardonnay-ból, 10% sárgamuskotályból és 5% Irsai Olivér áll. 
 
Élményhajózás a Dunán Winelovers módra
 
Budapest ékkövénél, a Gellért-hegynél épp egy pohár győrújbaráti Pécsinger olaszrizling volt a poharunkban. Nem is gondolnánk, hogy a hegy gyomrában van a főváros legnagyobb víztározója. A Pannonhalmi borvidéki borászat királyleányka szőlőfajtából készült gyöngyöző bora, a Hableányka szintén népszerű volt ezen az estén, amely valóban kiváló kiegészítő a baráti beszélgetésekhez. A dűlőszelektált Director a borvidék egyik tradicionális fajtájából, rajnai rizlingből készült, melynek jól áll az 5 hónapos tölgyfahordós érlelés. 
 
Élményhajózás a Dunán Winelovers módra
 
A hajóút egyik fordulópontja a Művészetek Palotája volt, amely technikai színvonala a hazai és nemzetközi építészetben egyaránt kiemelkedő, ezért is nyerte el az építészeti, illetve ingatlanfejlesztési Oscar-díjként számon tartott FIABCI Prix d’Excellence kitüntetést. A természettudomány a zenében, a művészetekben és a borászatban is jelen van, a népszerű Varga Pincészet Aranymetszés sorozatában mindenképpen. Jelenleg 20 prémium, illetve muzeális tétel található kínálatukban, az egri borvidék Aranymetszés sorozatban. A Friss Irsai Olivér citrusos ízvilágával a nyár kihagyhatatlan bora.
 
A tombolahúzás izgalmai után még egy-egy könnyed visszakóstolásra visszatértek kedvenc borászatukhoz a vendégek. Ami biztos, hogy a Winelovers River Night eseményén mindenki megtalálhatta új kedvencét a nyári, könnyed vacsorákhoz, a mély beszélgetésekhez és a vízparti nevetésekhez is.
 
Élményhajózás a Dunán Winelovers módra
 
Élményhajózás a Dunán Winelovers módra
 
Élményhajózás a Dunán Winelovers módra
 
Élményhajózás a Dunán Winelovers módra
 
Élményhajózás a Dunán Winelovers módra
 
Élményhajózás a Dunán Winelovers módra
 
Élményhajózás a Dunán Winelovers módra
 
Fotók: Piltner Péter

Winelovers borok az olvasás mellé