Ez a nap más, mint a többi – 15 éves a Zwack Izabella Borkereskedés

Knap Gábor
2015. április 26., 21:34


Bizonyára bárki cserélt volna azzal a maroknyi csapattal, akik április 20-án, egy álmos hétfő reggel útnak indultak megünnepelni a Zwack Izabella Borkereskedés 15. szülinapját, hiszen az úti cél Tokaj, a társaság pedig néhány nagyszerű borász és pár palack Moët & Chandon Imperial Brut volt.
Ez a nap más, mint a többi – 15 éves a Zwack Izabella Borkereskedés
Akik ismerik az ünnepelt vállalkozás kínálatát, azoknak nem újdonság, hogy Izabelláék első sorban a kiemelkedő minőséget előállító új magyar borász generációra összpontosítanak. Olyan pincészeteket képviselnek, mint a Bolyki Pincészet, a Benedek Pince, a Szeleshát Szőlőbirtok, Pálos Miklós, Szászi Endre, a Trombitás Borház, Szecskő Tamás, Csetvei Krisztina, Miklós Csabi, a Nyakas Pince, a Szeremley Birtok, a Dobogó Pincészet, Gere Attila, vagy Légli Géza – és itt most szándékosan olyan borászatokat emlegetünk, akiknek a képviselői – többnyire épp a borász személyében – jelen voltak a kiránduláson.
 
Miután Mádon találkoztunk a nap két főszereplőjével – Zwack Izabellával és Domokos Attilával, a Dobogó Pincészet borászával – egyből az Úrágya-dűlő felé vettük az irányt, hogy megnézzük azt a fél hektár pinot noirt, amiből az Izabella utca nevű bor készül, és aminek még Adrien Brodyhoz is van némi köze, de erről majd később…
A mádi tengerparton
 
Az Úrágya Mád egyik legértékesebb területe, ahol Dobogóék mellett Szepsy Istvánnak, Demeter Zoltánnak és Árvay Jánoséknak vannak szőlői. Ha nem lennének a tőkék, a laikus bizonyára kőbányának nézné a hegyoldalt, de mi tudjuk, hogy ebből a talajból származik az a jellegzetes sós ásványosság, amely az Úrágya sajátja. Riolit és zeolit váltakozik a dűlőben, a Dobogóval 2011-óta dolgoznak itt – meséli Domokos Attila, aki közben nem felejti el megkínálni a csapatot a pincészet 2013-as furmintjával. 
 
Ez a nap más, mint a többi – 15 éves a Zwack Izabella Borkereskedés
Boldog szülinapot!
 
A dűlő tetejéről egyébként lélegzetelállító kilátás nyílik Mádra és környékére. Itt minden tökéletes, talán csak az hiányzik, hogy tenger hullámozzon odalent – mondja Izabella, majd megegyezik a társaság, hogy olyan is volt, igaz a Pannon-tenger utolsó maradványai úgy 600 000 éve tűntek el teljesen.
 
Visszahelyezni Tokajt a világ bortérképére
 
A régmúlton merengeni nincs sok idő, hiszen az órarend szoros, vár minket a Dobogó Pincészet, a születésnapi ebéd és a hozzá kínált pazar borok! A Dobogó 1995-ben kezdte meg a működését. Zwack Izabella és Domokos Attila kezdettől azt a célt tűzte ki maga elé, hogy megmutassák a borvidék friss arcát, nagy hangsúlyt fektetnek az aszúk mellett a száraz tokajikra. Ehhez egy teljesen elhagyott házat újítottak fel a belvárosban, ahol manapság már kicsit szűkösen vannak a hordók és a tartályok, de soha sem a méret, sokkal inkább a minőség volt az elsődleges cél – mondja Attila.
 
A pincészethez tartozó 5 hektár szőlő az Úrágya mellett egyébként a Betsek, a Szent Tamás és a Szerelmi dűlőkben található. A biodinamikus borászat termékeinek nagyjából a fele megy exportra, ami nagyon jól hangzik, pláne, hogyha figyelembe vesszük az alapítók másik fontos célkitűzését: visszahelyezni Tokajt a világ bortérképére.
 
Ez a nap más, mint a többi – 15 éves a Zwack Izabella Borkereskedés
A Dobogó pincében
 
Az ebédnél aztán jönnek az újabb Dobogó mesterművek, előbb a 2006-os furmint a kecskeriletthez és lilahagyma lekvárhoz. (Az ételeket a mádi Gusteau Kulináris Élményműhely készítette - így garantált volt, hogy helyi alapanyokból készített fogások készülnek a borokhoz.) A borral kapcsolatban hamar megegyezik a csapat, hogy a hátcímkén nyugodtan át lehetne írni a javasolt érlelhetőség idejét, hiszen olyan friss, élénk és gyümölcsös, mintha a szüret óta nem kilenc év telt volna el, hanem mondjuk három.
 
Merőlegesen az Andrássy útra
 
Senki nem titkolta, miután megnéztük az Úrágyában a pinot ültetvényt, hogy az Izabella utcának nevezett borra vár. Pedig ekkor még nem tudtuk, hogy tavasziasan elkészített borjúpofa is érkezik majd hozzá, és Izabella elárulja, szerinte melyik szőlőfajta milyen férfitípusnak felel meg. Ezek szerint, ha a cabernet sauvignon Barbie Ken-je, vagy épp Swarzenegger és a merlot pedig egy fokkal kifinomultabb egyéniség, akkor a pinot noir olyasmi lehet, mint Adrien Brody – titokzatos, vonzó, megfejthetetlen.
 
Ez a nap más, mint a többi – 15 éves a Zwack Izabella Borkereskedés
A tokaji vörös

A ’12-es évjáratú borról aztán Attila mesélt pár szót. Tokajban egy pincészet maximum fél hektárt telepíthet belőle, amit ők semmiképp nem akartak kihagyni, hiszen nagyon kíváncsiak voltak arra, mit csinál ezzel a nemes fajtával a mádi terroir. Érdekesség, hogy ez a szőlő érik be legkorábban a borvidéken: ők már augusztus végén szüretelik. Az eredmény valóban összehasonlíthatatlan bármely más borvidék pinot noirjával – ezt már Légli Géza mondta a bort kóstolva. Szerinte óriási érték a benne érezhető sós ásványosság, ilyen sehol máshol nincs a világon.
 
Csak hazamenni ne kellene...
 
A Zwackkal kapcsolatban az embernek örökösen az az érzése, hogy újra és újra egy falat történelembe harap, és ez nem csak a legendás keserű likőrrel kapcsolatban van így, hiszen a Dobogó Pincészet édes házasítása, a Mylitta története is egy, ezek közül a százéves történetek közül. Mylitta ugyanis nem más, mint Izabella nagyapjának a nővére, Zwack Mária, aki Ady Endre nagy szerelme és múzsája volt. A róla elnevezett bor Tokaj könnyed arcát mutatja meg, hiszen egyszerre intenzív, miközben roppant beltartalmi értékekkel bír, és igen lendületes, friss – kiváló társa volt a hozzá kínált Rákóczy túrósnak.
 
Jó társaságban gyorsan repül az idő, így épphogy megnéztük a Dobogó pincét, csak egy kis időnk maradt arra, hogy újra a Zwack Izabella Borkereskedés születésnapjára koccintsunk, ezúttal egy 2007-es Dobogó 6 puttonyos aszúval, amihez az elmaradhatatlan torta után némi Dobogó Blue sajtot is csipegethettek a vendégek. Ez egy kéksajt különlegesség, amely Dél-Tirol 2000 méter feletti havasi legelőiről származik, különös gondossággal szelektált tehéntejből készül, és felhasználják hozzá a Dobogó Tokaji aszú törköly szemeit is. Persze, aki azt hiszi, hogy az Unicum elő sem került, az téved, a Zwack családban úgy tűnik tényleg nincsen ünnep enélkül az ital nélkül. 
 
Ez a nap más, mint a többi – 15 éves a Zwack Izabella Borkereskedés
Hangulatkép az Úrágya-dűlőből
 
A Dobogó teraszán beszélgetve ért minket az a kis eső, amely végül indulásra sarkallta a társaságot. Ha az nincs, lehet, hogy még mindig ott hallgatnánk egymás történeteit. 
 
Hazafelé a buszon arra gondoltam, a reggeli pezsgőzéskor azt hittem, ez egy olyan nap lesz, amire bárki szívesen cserélné a hétfőjét. De közben rájöttem, hogy a Zwack Izabella Borkereskedés borászaival bármelyik nap ilyen lehet. Persze az is elképzelhető, hogy csak ezen a borongós hétfőn volt mindenki ilyen jó formában… Mégis, úgy tűnik, a kereskedés következő 15 évének a sikere is garantált ezzel a csapattal.
 
Winelovers borok az olvasás mellé