Ezután a cikk után nem marad kérdésed az olaszrizlingről

Geri Ádám
2017. szeptember 18., 17:16


Az a legkevesebb, hogy most megmondjuk, milyenek lesznek a jövő évi olaszrizling borok. De ha ezt a cikket elolvasod, azt is tudni fogod, 10-ből hány évben produkál kiváló minőséget, mi a kémiai magyarázata annak, hogy jó fröccsbor készül belőle és hogy milyen veszélyt jelent rá a szép panoráma.
Ezután a cikk után nem marad kérdésed az olaszrizlingről
Jásdi Istvánt, a Csopaki Kódex egyik ötletgazdáját, Laposa Bencét, a Balatoni kör elnökét és Gyukli Krisztiánt, a Rizling Generáció elnökét kérdeztük mindenről, ami az olaszrizlinggel kapcsolatos. Intenzív kurzus, hogy majd értsd csütörtökön, mi zajlik a Winelovers Rizlingek harca: olasz vs. rajnai rendezvényén.

 
Milyen az idei olaszrizling szüret?

Jásdi: Már bejött az utolsó olaszrizling szállítmány Csopakról, a többi már a pincében erjed. Mennyiség a kánikula és a szárazság miatt érzékelhetően kevesebb, viszont nagyon jó minőségű, egészséges szőlőt szüreteltünk.

Laposa: Picit túl jó lett az olaszrizling szüret, gyakorlatilag minden egybecsúszott, a komoly és a könnyedebb olaszrizlingeket is szedni kell. Sok volt nagyon a napsütés, így minden megérett, picit gyorsan is.
Nem emlékszem, mikor volt ilyen, hogy szeptember közepén azért kell aggódni, hogy minden olaszrizlinget le tudjunk szedni.


 
Hogyan mutatnák be az olaszrizlinget?

Jásdi: Nagyon sokoldalú fajta, miközben nyáron a melegben kiváló fröccsbor, Ausztriában kitűnő aszújellegű édesborokat készítenek belőle. Egyébként pedig különleges terroir borok is születhetnek belőle, ha különleges a terroir és a gazdája is úgy bánik vele, mint egy nagy képességű szőlővel. Itthon kiemelkedően a legmegbízhatóbb szőlőfajta a fehérek közül, 10 évből 9-ben nagyon jó minőséget produkál, ami a gazdák számára nagyon fontos tényező.

Laposa: A mi értékrendünkben abszolút az első helyen van. Az olaszrizling a legjobb optimumot képviseli minden szempontból. Nincs egy kiugró erénye, ami különlegessé teszi, viszont stabil, kiegyensúlyozott, megbízható és az ízvilágát tekintve nagy skálán mozog. Nagyfokú szabadságot ad a gazdának. Mi azt valljuk, kifejezetten egyedi borokat is lehet belőle készíteni.
 
Gyukli: Az olaszrizling szőlőfajtából készített borok képesek versenyezni a könnyű reduktív borok piacán, felveszik a versenyt a hordós érlelésű prémium tételekkel, de akár szemelt aszúkként is kiemelt helyezést érhetnek el versenyeken. 20 szüret tapasztalata mondatja velem azt, hogy az olaszrizling szőlőfajta a Kárpát-medencében az elsők között van. Könnyű vele dolgozni az ültetvényben és könnyű ételhez párosítani a konyhában. Nemzetközi viszonylatban sem az ítészek, sem a borkedvelők nem ismerik megfelelően a bor aromaprofilját, a külföldi siker ezért a mi jövőbeni kommunikációnkban rejlik.


Mennyire ismerjük mi magyarok az olaszrizlinget? Hol a helye itthon például a gasztronómiában?

Jásdi: 10 évvel ezelőtt azt mondtam volna, nagyon félreismerjük, de ez közben alapvetően megváltozott. Egyrészt a termelők rájöttek, hogy túl lehet és túl kell is lépni vele a fröccsbor kategórián, és a gasztronómia is felfedezte magának. Tulajdonképpen ez egy kölcsönös egymásra találás volt. Ennek következtében megelőzte az illatos fajtákat és nemzetközi fajtákat is, rájöttünk, hogy a magyar gasztronómiához ez illik a legjobban és ez már a fogyasztásban is tetten érhető.
 
Laposa: A hazai ízlésvilághoz közel áll, ha valaki itthon a borra gondol, akkor először az olaszrizling zamata, ízvilága ugrik be neki. A nemzetközi viszonyrendszerben viszont nehezebb a dolga, ott azok a szőlőfajták kerültek túlsúlyba ahol technológia vagy a szőlőfajta okán egy meghatározó ízt állítanak elő. Tömegtermékként semmiképpen, viszont különlegességként elképzelhető, hogy nemzetközileg is elismertté válik.
 
Gyukli: Az olaszrizling szőlőfajta kiválóan alkalmazkodik a különböző talajtípusokhoz és nem kifejezetten érzékeny az időjárásra. Éppen ezért vált tömegborrá az elmúlt évtizedekben, melyből előszeretettel készültek savhangsúlyos fröccsborok.
A mai szaktudásunkkal azonban megismerhettünk a fajtában rejlő mélyebb lehetőségeket is.
Mivel viszonylag későn érik, így a fürtöknek sokáig lehetőségük van az éjjeli lehűlés és a nappali felmelegedés által másodlagos aromaanyagokat kialakítani a bogyóban. Ezek az aromaanyagok tehetik például egyedülállóvá az érlelt olaszrizling borokat.
 
Ezután a cikk után nem marad kérdésed az olaszrizlingről

Mit jelent az olaszrizling a balatoni borvidékek számára?

Jásdi: A Balaton borvidékein, Somlóig bezárólag, de tulajdonképpen az egész Dunántúlon a legfontosabb fajta mind a termelt mennyiség, mind a minőség tekintetében és fogyasztási hagyományaink miatt is.
 
Gyukli: A Balaton körüli borvidékek ültetvényeiben a tó víztükre által visszasugárzott napfény által hamarabb leszárad a reggeli lombozat, így egyrészt kevesebb vegyszeres növényvédelemmel is egészségesen tarthatóak a fürtök, valamint a cukorbeáramlás is intenzívebb. A tóhoz egész évben érkező vendégek régóta szeretik és keresik az olaszrizlinget, ezzel a zászlósborral azonosítják azokat a borászatokat. Az olaszrizling egy etalon bor a helyi borászatoknál, egyfajta folyékony névjegykártya.
 

Hogyan segítenik az olyan kezdeményezések, mint a Csopaki kódex, Balaton bor, Rizling generáció az olaszrizling népszerűsítését?

Jásdi: Csopak az olaszrizling fővárosa, összeforrt vele a neve, olyan termőhely, ahol az összes talajítpuson – a márgás dolomitostól kezdve, a vörös homokkőn át a barna erdőtalajig – jól érzi magát, mindenhol karakteres, különleges minőségű borok tudnak készülni belőle, amik egy borsorban a jóval drágább wachau-i osztrák borokkal szemben is megállják a helyüket. A gond az, hogy a Balaton északi partján, Csopakon és Badacsonyban az építési lázban a védettség ellenére ki akarják vágni és be akarják építeni a legjobb termőhelyeit.
Az olaszrizlingnek ugyanis pechére épp az a legalkalmasabb termőterület, ahonnan a kilátás is a legjobb.

Laposa: Mivel a Balaton körül, és főleg az északi parton abszolút elsőszámú bor, egyértelmű volt a balatoni „közös bor”, a Balaton bor elindításánál, hogy olaszrizlingből fog készülni. A Balaton bor egy sikeres kezdeményezés, jó brand, termék, keresik a fogyasztók, ráadásul van egy közösségi összetartó ereje, szeretik a borászatok is. A második évben ennek megfelelően megduplázódott a pincészetek által Balaton bor néven palackozott bor mennyisége.

Gyukli: A Rizling Generáció Egyesület alapvető célja, hogy a Balatonfüred-Csopaki borvidéken termelő fiatal gazdák rendszeresen beszélgessenek egymással a borvidéket és a saját gazdaságukat érintő témákról. A tagok pincéinek meglátogatása, az elkészített borok rendszeres kóstolása folyamatos kontroll és fejlődési lehetőség a kisebb és a nagyobb termelők számára is. A különböző rendezvényeken, kóstolókon, szakmai összejöveteleken is együtt képviseljük a borvidékünket, ezért nem ritka, hogy egyes gasztronómiai szereplők már a teljes Rizling Generáció palettára kíváncsiak. Felismertük, hogy a kiemelkedő szőlőterületeinken munkálkodva nagyobb összefogással mindenki gyorsabban jut el a kívánt célhoz, ezért segítjük egymást. A vásárlóink pedig komolyan vesznek bennünket.
 
Amennyiben kóstolnál is kiváló olaszrizlingeket, látogass el a Winelovers Afterwork "Rizlingek harca" elnevezésű rendezvényére szeptember 21-én. Részletek és jegyek korlátozott számban ITT.
Winelovers borok az olvasás mellé