Hamarosan több újdonsággal is jelentkeznek Dúzsiék

Geri Ádám
2019. április 12., 10:11


A kékfrankosban látja Szekszárd jövőjét ifjabb Dúzsi Tamás borász. A vele készített interjúban azt is elmondja, szeretnének feléleszteni egy régi hagyományt, illetve hogy áprilisban nagy dobásra készülnek.
Hamarosan több újdonsággal is jelentkeznek Dúzsiék
A Dúzsi Pincészet állandó résztvevője a Winelovers Kékfrankos Április nagykóstolóknak. Idén milyen borokat visztek az eseményre?

Bemutatjuk a rozénkat, az alap kékfrankosunkat a Leányvár dűlőből, az öregtőkés, nagyhordós kékfrankos válogatást a Görögszóból, a kékfrankos alapú, frisebb vonalat képviselő bikavérünket és pincénk egyik kiemelt borát, az érleltebb ízvilágú Ó Birtok cuvée-t.
 

A felsorolt tételek számából és a széles stílusválasztékból is kitűnik, nálatok kiemelt szerepe van a fajtának. Miért hisztek ennyire benne?

Van egy érzelmi kötődés része is a dolognak. Az őseinknek Nagykozárban volt birtokuk, ezt aztán államosították, a rendszerváltozás után az ezért utolsó pillanatban megítélt kárpótlási jegyen vette meg édesapánk a legelső területünket Sióagárd-Leányváron, rajta kékfrankos szőlővel. Ide a szőlőnk mellé épült a feldolgozó is. Édespánk mindig is hitt a fajtában, mert a kékfrankos sokoldalú, a gazdagabb talajon található fiatalabb ültetvények könnyű bort adnak, míg a jó fekvésű, szegényebb talajú, idősebb tőkék vastag, gazdag bort. És kiváló alapja a házasításoknak, cabernet franc-nal, cabernet sauvignonnal, pinot noir-ral és merlot-val elegánssá, kifinomulttá tehető, ilyen például az említett Ó Birtok borunk.
 
Hamarosan több újdonsággal is jelentkeznek Dúzsiék

Az említett leányvári dűlőből készített kékfrankos rozé pedig saját bevallásotok szerint is a pincészetetek fő rozébora.

Nem csak mi mondjuk, több versenyen és egyéb szakmai fórumon is bebizonyosodott, hogy a kékfrankos kiváló rozé alapanyag. A mi kékfrankos rosénk mindig a fajtajeleges irányt képviselte, nem pedig a tutti-fruttis vonalat. Igyekszünk inkább a komplexitásra törekedni. Egyébként éppen mostanában az Egyesült Államok is kezdi felfedezni magának a kékfrankos rozét, kipróbálásra ajánlott tételként több újság listájára is felkerültünk a tengerentúlon, így például az amerkiai Forbes ajánlja „after work” és az eater.com is, mint nem konvencionális rosét. Összességében azt kell mondanom, egész Szekszárd jövőjét is részben a kékfrankosban és a kékfrankos alapú házasításokban látom.
 
Érdekes ezt hallani, mert sokan meg a kadarkával azonosítják, vagy szeretnék azonosítani a borvidéket.

Valóban, régebben ez volt a borvidékünk főfajtája, a nagyüzemi időszak rekonstrukciója során azonban sok kadarka ültetvény eltűnt, de azért a mai napig minden szinte minden szekszárdi borásznak van mutatóban. A kadarka viszont nagyon érzékeny a betegségekre, ami az egész ágazat bioművelés felé történő eltolódása miatt egyre nagyobb kihívást jelent. Ráadásul nehezen művelhető, a legjobb minőséget bak- és fejművelés, valamint alacsony kordon esetén adja, így nagyon kézimunka-igényes. A kékfrankos ezzel szemben ellenállóbb és teltebb borokat ad, a nemzetközi piacokon is jobban megállja a helyét, és végül, de nem a borvidék és egyben Magyarország fő kékszőlő fajtája. Valamint a klímaváltozás talán egyik pozitív hatása, hogy a 2000-es évek óta igen koncentrált, magas mustfokú termést hoz, melyből kiváló prémium kategóriás borok készíthetők.
 
Hamarosan több újdonsággal is jelentkeznek Dúzsiék

Novemberben interjút készítettünk édesapáddal, idősebb Dúzsi Tamással, aki a 2018-as évről elmondta, olyan jó volt, hogy szerinte ki fogtok tudni jönni négy dűlőszelektált kékfrankossal is ebből az évjáratból. Beigazolódott az optimizmusa?
 
Igen, most már kijelenthetjük, hogy elkészül mind a négy dűlőválogatás. Bár valószínűleg csak pár év múlva kerülnek palackozásra érett állapotba, már most látszik, szépen sikerült tételekről van szó. Ezekkel egy régi hagyományt is szeretnénk feléleszteni. Édesapám elsők között kezdett el  dűlőszelektált, érlelt kékfrankos válogatásokat készíteni 1998-ban, bár ekkor még a piac és a kollégák sem bíztos, hogy fel voltak erre készülve.
Annyira nem hittek benne, hogy megkérdezték tőle,
komolyan gondolja-e, hogy ebből akar megélni. Ma már ezek a borászok maguk is készítenek kékfrankos szelekciókat… Édesapánk minden esetre 1999-ben és 2000-ben is folytatta, ebből a háromból utóbb kiadtunk egy speciális sorozatot, minden kartonba 2-2 palack került belőlük. Elképzeléseink szerint ezúttal a különböző dűlők kékfrankosaiból állítanánk össze egy hasonló kartont.

Szintén újdonság, hogy áprilisban Pécsen megnyílik a harmadik Dúzsi márkabolt. Hogy esett Pécsre a választás?

Két öcsém is ott tanult, de amúgy is közel áll a város a szívünkhöz, az őseink között is voltak Pécsiek és Pécs környékiek, és úgy gondoltuk, érdemes Budapest és Szekszárd után ott nyitnunk egy ilyen szaküzletet. A koncepció egyébként ugyanaz lesz, a Dúzsi borok mellett egy-két barátunk borait illetve egy külföldi szortimentet fogunk kínálni, főként az én nagy szerelmemre, Portugáliára alapozva.
 
Winelovers borok az olvasás mellé