„Olyan, amilyennek Gyürky Antal 1867-es leírása szerint lennie kell”

Geri Ádám
2017. november 28., 13:13


Móri szülöttként alkotta meg azt a 2013-as 6 puttonyos tokaji aszút, ami idén bekerült A 100 legjobb magyar bor kiadvány 5 legjobb édes bora közé. Kanczler András, a Basilicus pincészet borásza használati útmutatót is ad a borkülönlegesség mellé.
 
„Olyan, amilyennek Gyürky Antal 1867-es leírása szerint lennie kell”
A 100 legjobb magyar bor magazin tesztjén összesítésben a 6. helyen végzett a Basilicus pincészet 2013-as 6 puttonyos aszúja. Ez a nem mindennapi tétel bemutatásra kerül például a Winelovers XMAS karácsonyi borkóstolón és -vásáron. Kérem, mondja el, mire számítson, aki megkóstolja!
 
2013 egy csodálatos év volt.  Az aszúszemeket többször válogattuk ki a fürtökről, minden alkalommal kézzel, egyesével. A fürtök fennmaradtak a tőkén, majd a később aszúsodó szemeket újra kiszedtük.  A többségében furmint aszúszemek a Lapis dűlőből származnak. A dűlő egyedisége abban rejlik, hogy minden reggel a Bodrog párájából táplálkozik, utána pedig nagyon szépen szárad, ha az ideihez hasonló meleg ősz van.  A nyári zöldszüret eredménye, hogy a szőlőfürtök hamarabb értek, az érettebb szőlőszemek sokkal finomabban koncentrálódtak. Az izek harmóniájában az is közrejátszik, hogy a szőlők művelése organikusan, vegyszermentesen történt. Mindezeknek együttes eredménye egy nagyon gazdag, összetett aszúbor, amely aszalt sárgabarack illattal kedveskedik, színe pedig olyan  világos aranysárga, amilyennek Gyürky Antal 1867-ben a Borászati füzetekben megjelent leírása szerint lennie kell.
 
 
A borászat saját megfogalmazása szerint a kínálatban a tradicionális tokaji borokhoz képest kicsit „máshol vannak a hangsúlyok”. Mit képvisel Önöknél az aszú?
 
Szeretnénk, hogy ha valaki eljön hozzánk és megkóstolja az aszúnkat, akkor az egész borászatunk lényegét megértse. A többi borunkhoz hasonlóan aromagazdag, gyümölcsös ízvilágot képvisel, ami magában is jól iható. Mindig szokták kérdezni tőlünk, milyen ételhez ajánljuk? Sokszor gondoljuk: nem biztos, hogy kell hozzá bármi is. Üljünk le vele egyedül, délután egy karosszékbe és élvezzük ki magában ezt a természetes csodát - nem csak különleges alkalmakkor, hanem akár a hétköznapokon is.
 
 
Móri szülöttként mit jelent Önnek az aszú?
 
Édesapám együtt dolgozott Kamocsay Ákossal és Bozóky Istvánnal, akik készítettek Móron aszúbort, amelyen keresztül én is kicsit beleláthattam, belekóstolhattam a móri aszúkba. Bizonyos mértékig hasonlít a két borvidék, az ezerjó is egy későn érő, szép száraz és édes borokat adó fajta, akárcsak a furmint. Aztán én fiatalon elkerültem Tokajba, ahol az aszú a legnagyobb értéket jelenti, elkészítése és fogyasztása is naponta jelenik mag élményként.
 
 
Dolgozott más borászatnál, a Basilicusnál azonban tulajdonos-üzlettárs is lett. Miért pont itt állapodott meg?
 
A Basilicus Szőlőbirtok előtt a Hétszőlőnél dolgoztam 15 évet. Minden tudást, ami a borászkodással kapcsolatos, nekik köszönhetek, minden pillanatára jó szívvel emlékszem. Az élet úgy hozta, hogy válthatok, és abban a korban voltam, amikor szívesen próbáltam ki valami újat, ráadásul a Basilicushoz régi barátaim hívtak. A Hétszőlőnél is rengeteg önállóságot és szabadságot kaptam, de a saját borászatnál 100 százalék jut mindkettőből . Ez nagyon nagy érték és felelősséget kívánó játék.
Winelovers borok az olvasás mellé