Házasítást készítettünk Malatinszky Csabával

Szilágyi Bence
2015. december 11., 20:29


A Bordó Blend idén is izgalmas mesterkurzusokat kínált a vörösborok iránt mélyebben érdeklődő résztvevők számára. Ilyen volt például Malatinszky Csaba interaktív „blendkészítő” előadása, ahol a sokak által ismert borász-sommelier bevezetett minket a cuvéek világába.
Házasítást készítettünk Malatinszky Csabával
Malatinszky Csaba (Fotó: Graselly Balázs)
Ha valaki a bordói házasítások iránt érdeklődik, talán nem is igazán találhatna jobb tanítómestert, mint Malatinszky Csabát. Őt megismerve egy egészen más szemlélettel találkozhattunk, ami a borkészítést illeti. A cuvéeiről híres borász, aki sokáig tevékenykedett sommelierként is, kiválóan ismeri a bordói fajtákat, azok képességeit, és a belőlük készült borokat. Számára a borászkodás egy tudatos folyamat, melynek minden lépése tervezett. Fontos, hogy legyen a fejünkben egy idea, amikor belevágunk – mondta az előadásán.

Amikor a Malatinszky Birtok megalakult 1997-ben a területek kiválasztásában francia kutatók is részt vettek. Az ültetvény összeállítása rendhagyó módon történt: nem a termőhelyhez legjobban passzoló fajtákat keresték, hanem a fajtákhoz legjobban passzoló termőhelyet, hiszen a Franciaországban sok időt töltött borász akkoriban már pontosan tudta, hogy mely fajtákkal szeretne dolgozni a későbbiekben. A telepítéseket parcellánkénti vizsgálat előzte meg, fontos volt, hogy a bordói fajták magas mészkőigényét a talajok teljesíteni tudják. Ám azt a bizonyos terroirt az ember hozza létre, jegyezte meg Csaba, utalva megint csak a tudatosságra, amelyre az embernek elengedetlenül szüksége van ahhoz, hogy valami nagy dolgot vigyen véghez. 
 
És hogy mit tudtunk meg magukról a cuvéekről? Azt, hogy a készításük bizony nem egy egyszerű műfaj. Átlagon felüli érzékszervi képességekre van szükség ahhoz, hogy a fajtaborokat egyenként analizálni tudjuk és meg tudjuk találni azokat az arányokat, amelyekben a bor a legharmonikusabb arcát mutatja. A cél egy olyan ital létrehozása, mely tulajdonságaiban túlmutat magukon a fajtaborokon. 
 
Házasítást készítettünk Malatinszky Csabával
Fotó: Graselly Balázs
 
A házasítás elkészítésénél fontos a csend és a nyugodt környezet, hogy az ember minél jobban tudjon koncentrálni az ízekre. A kóstoló során a közönség egy cabernet franc alapú házasítás mellett döntött, ami nagyon szépen mutatja, hogy a cabernet franc, mint Villány legnagyobb potenciállal rendelkező fajtája egyre több ember fejébe épült be. Csaba pedig egy cabernet sauvignon alapú cuvéet készített el. A kóstolón így tehát a 2015-ös évjárat legjobb alapborait, cabernet sauvignont, cabernet franct és merlot kóstolhattunk egyenként, illetve az általunk kreált arányokban házasítva.
 
A hosszas kísérletezés közben azt is megtudtuk, hogy mi a szerepe a három fajtának egy házasításon belül. Az általunk olyan nagy becsben tartott cabernet franc legnagyobb erénye Csaba szerint az egyensúly és finesz, míg a merlot puhaságával és gyümölcsösségével, a cabernet sauvignon pedig struktúrájával és erejével veszi ki a maga részét a készítendő borból.
 
Az eredmény felülmúlta minden várakozásunkat. A készített házasításokkal, mint ha egy egészen új dimenzióba kerültünk volna, ahol a borok legfeljebb hasonlítanak elődjeikre, de semmiképpen sem egyeznek a kiindulási fajták íz- és illatvilágával. Ezek a 2015-ös tételek már ebben a formában is remek bornak számítanak, ám valószínűleg sokkal többet tudnak majd mutatni néhány év érlelés után. Mivel nekünk ezt megvárni nem volt időnk, a kóstoló végén Csaba megmutatott nekünk két különleges tételt a 2006-os és 2007-es évből, melyek közül az egyik bor magnum palackban érett, ami mint tudjuk, egy sokkal hosszabb érlelést tesz lehetővé. 
 
Házasítást készítettünk Malatinszky Csabával
Fotó: Graselly Balázs
 
A két, gyönyörűen érlelt csúcsbor után azt hiszem sokkal közelebb kerültünk Malatinszky Csaba elméletéhez, miszerint igazán jó bor csakis az lehet, ami érlelhető, vagyis kiállja az idő próbáját, és jól áll neki a kor.
 
A Bordó Blend második mesterkurzusa tehát még a kizárólag fajtaborra felesküdött borkedvelők számára is izgalmas esemény volt, ahol tényleg mindent megtudhatott a közönség, amit a cuvéekről lehet/érdemes/kell tudni.
Winelovers borok az olvasás mellé