"Nem gondoltam, hogy ennyien gratulálnak őszinte szeretettel"

Borászportál
2017. október 12., 14:40


Egy szerencsés véletlennek köszönhetem, hogy szőlészből szőlész-borász lettem – mondja Mészáros Pál, a szekszárdi Mészáros pincészet megalapítója, a legutóbbi Év Bortermelője díjazottja. Állítja, ma könnyebb jó bort készíteni, mint régen, Szekszárd pedig bizonyos tekintetben Nyugat-Európa.
\
A rengeteg díja, kitüntetése között a tavalyi Év Bortermelője elismerés mennyire kedves és fontos az Ön számára?
 
Nagyon nagy megtiszteltetés és nagy öröm! És ami talán még kedvesebbé teszi számomra: nem gondoltam, hogy ennyien gratulálnak őszinte szeretettel, hogy ilyen nagy médiafelületet kapok. És még a boraim értékesítését is nagy mértékben segítette.
 
Mindeközben a családi pincészetnél már a fia a borász, a lánya pedig a szállodát vezeti. Mindig is egyértelmű volt, hogy továbbviszik a családi gazdaságot?
 
Valóban Péter viszi a borászatot és a marketinget, én pedig a szőlőt valamint a pályázati és adminisztratív munkákat. De természetesen megbeszéljük a borászatban és a szőlészetben a főbb irányzatokat. A fiam belenőtt a szőlészkedésbe és borászkodásba, gyerekkora óta segítette munkámat. Lányom, Zsanett pedig szívesen foglalkozik a szállodával kapcsolatos munkákkal.
 

2014-ben nyitották meg a szállodájukat, a Merops-ot. Miért vágtak bele és mik az első tapasztalatok?
 
Szekszárdon nagyon kevés jó minőségű szállás volt. Márpedig sokan azok közül, akik jöttek hozzánk bort kóstolni vagy borvacsorára, szerettek volna itt aludni és másnapig maradni. Ennek az igénynek kívántunk eleget tenni. A tapasztalataink jók, a mai napig 65-75 százalékos a Merops kihasználtsága, ráadásul azt hozta magával, hogy megnőtt a helyben eladott borok mennyisége is.
 

\


Sokáig csak szőlészkedett, de bor legfeljebb saját fogyasztásra készített. Mikor döntötte el, hogy borász lesz?
 
2003-ban az utolsó pillanatban visszamondták a szőlő felvásárlást én pedig hála istennek fel tudtam dolgozni az így megmaradt szőlőt. Kiváló évjárat volt, kiváló borok készültek és innentől fokozatosan elkezdtem erre koncentrálni, hogy elérhessük a mai fejlettségi szintet.
 
Egyszer azt nyilatkozta, Ön még fejtett bort gyertyafény mellett, mert nem volt villany a pincében. A technológia fejlődésével könnyebb vagy nehezebb lett a borász munkája?
 
A mai borászati technológiával sokkal kevesebb fizikai munkával, nagy hatékonysággal jobb borokat lehet készíteni. Talán ezért is van, hogy a szőlészetet és a borászatot kicsiben is el lehet kezdeni, és a fiatalok számára is jó lehetőség. Szekszárdon például szinte minden évben egy feltörekvő fiatal elindítja a saját borászatát és talpon is tudnak maradni, sőt, fejleszteni is tudnak.

Egyszer azt mesélte, hogy jó pár éve olaszok, franciák, spanyolok akartak Szekszárdon több száz hektár szőlőt venni. Tart még a külföldiek érdeklődése?
 
Most már nem olyan élénk az érdeklődés a szekszárdi szőlőterületek iránt, mint pár éve, ennek pedig az az oka, hogy a földterületek árai lassan elérik a nyugat-európai szintet.
Winelovers borok az olvasás mellé