Szekszárdon megnéztük, milyen is az MTÜ ingyenes borkurzusa

Kassai Endre
2019. december 11., 15:33


Szakmai feladatainak részeként az MTÜ borszakmai továbbképzés sorozatot indított az országos Tourinform hálózat irodavezetői és munkatársaik számára. Magyarország hat borrégiójának egy-egy településére látogattak el az MTÜ munkatársai, illetve hazai boros szakemberek 2019. novembere és decembere folyamán.
Szekszárdon megnéztük, milyen is az MTÜ ingyenes borkurzusa
A fotók a programsorozat tihanyi állomásán készültek
 
2016-ban a kormány a Magyar Turisztikai Ügynökséget (MTÜ) bízta meg a közösségi bormarketing feladatok ellátásával, aminek köszönhetően az állami bormarketing tevékenység teljesen új alapokra került. Az MTÜ a hazai borágazat marketingkommunikációs koncepciójának kidolgozásától kezdve a szakmai továbbképzések szervezéséig széles spektrumon végzi munkáját.
 

Nekünk a hat állomásos (Eger, Bodrogkisfalud, Tihany, Sopron, Szekszárd és Szeged) képzési program szekszárdi állomásán volt alkalmunk betekinteni a boros molinók mögé. Az eseménynek stílusosan a Takler Borbirtok adott otthont, ahol magával a házigazdával ugyan nem találkoztunk, de a munkatársai mindent elkövettek a képzés sikeres lebonyolításáért, amely így professzionális – és persze gyönyörű – környezetben valósulhatott meg.

A kóstolásra is előkészített hosszú asztalnál főként a Tourinform irodák vezetői foglaltak helyet és a szervező MTÜ részéről néhány koordinátor. A résztvevők zöme a régióban dolgozik, de időpont-egyeztetési nehézségek miatt még Szentendréről is érkeztek szakemberek, akik éppen ezt a napjukat tudták a képzésre fordítani.
 
Szekszárdon megnéztük, milyen is az MTÜ ingyenes borkurzusa

A Magyar Turisztikai Ügynökség részéről Gál Zsombor, az MTÜ bormarketingért felelős szakértője tartott rövid felvezetést, ahol az ügynökség munkájának vázlatos ismertetése mellett a szakmai nap menetrendjét is bemutatta. Szó esett a magyarországi bormarketing lehetőségeiről is. (A program résztvevői közül valószínűleg csak kevesen tudhatták, hogy maga Zsombor egyébként az egri id. Gál Tibor fia, így Gál Titi öccse, azaz családi örökségként is sokat hozhatott otthonról a bormarketing gyakorlatából.)
 
Szekszárdon megnéztük, milyen is az MTÜ ingyenes borkurzusa
 
A felvezetés után pedig egy neves szaktekintély, dr. Mészáros Gabriella lépett a vászon elé, aki címzetes egyetemi docens, a Borkollégium vezető oktatója, nemzetközi tanácsadó, borszakíró, nem utolsó sorban pedig az első nemzetközi borakadémikus Magyarországon.
Rutinos oktatóként és előadóként mindenfajta mesterkéltség nélkül vezette végig a jelenlévőket a különböző borok és borstílusok világában. Rengeteg hasznos információval látta el a közönséget, valódi érdeklődés övezte az előadását. Hallhattunk tőle a szőlő történetéről és műveléséről, a bor készítéséről és értékelésének módozatairól, valamint a régióra jellemző borokról és a jelentősebb pincészetekről. A bor minőségének megítélését kóstolón keresztül szemléltette, különböző pincék más és más évjárataival készült.
 
Szekszárdon megnéztük, milyen is az MTÜ ingyenes borkurzusa

A délutáni szekcióban Rippert Bálint, az MTÜ szakértője tartott tájékoztatást a résztvevőknek a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) rendszeréről, amely a szálláshely-adminisztrációs feladatok új felülete.

Számos résztvevő véleményét igyekeztem megtudni – elsősorban a boros képzést illetően. Kivétel nélkül rendkívül hasznosnak és használhatónak értékelték az előadásokon látottakat-hallottakat. Nem egy irodavezető számolt be arról, hogy az elmúlt időszakban desztinációjukban több új turisztikai attrakció is született, de borvacsorára, -kóstolásra vagy pincelátogatásra is folyamatosan mutatkozik igény a vendégeik részéről, és ezt egyelőre nem tudják mindenhol biztosítani. Ilyenkor elirányítják az érdeklődőket például Szekszárdra. Vannak viszont települések, ahol a régió nagyobb borászatai mennek házhoz kóstoló programmal. A turisztikai szakemberek elmondása szerint, ha valahol 1-2 vendégéjszakát eltöltenek a turisták, ott már érdeklődnék a gasztronómiai és azon belül kifejezetten a borkóstolási lehetőségek után – e tekintetben a belföldi látogatók szinte következetesebbek mint a külföldiek.
 
Szekszárdon megnéztük, milyen is az MTÜ ingyenes borkurzusa

A résztvevők közül volt, akinek a horizontját tágította az egésznapos képzés, hiszen új ismeretekre tettek szert, másoknak pedig rendszerezni segített a töredékes tudást, amelyet korábban szereztek. Egyöntetűen úgy vélték, hogy hasznos volt a rendezvényen részt venniük, és máskor is szívesen csatlakoznak boros továbbképzési programokhoz.
 
Winelovers borok az olvasás mellé