Teltházzal indította az évet a Glass of Jazz

Nagy Alexandra
2019. február 09., 08:00


Ez volt az ötödik rendezvény a Cult in Glass szervezésében a Budapest Jazz Clubban. A januári hidegben a Hollán Ernő utcán bandukolva alig vártam, hogy egy sűrű nap után kikérjem a kóstolópoharam és jó borok, kellemes emberek társaságában feltöltődjek. A számításom bejött, rendhagyó rendezvényhez rendhagyó hangulat társult. De miért is volt olyan rendkívüli ez a mostani Glass of Jazz?
Teltházzal indította az évet a Glass of Jazz
Címlapfotó: Horpáczi Dávid
 
A Budapest Jazz Clubban ezúttal az Egytőről kezdeményezés borbárjait és borászait látták vendégül (írtunk már bővebben arról, pontosan mi is az az Egytőről). Ha Te, kedves borkedvelő jártál már valamelyik helyek egyikén, akkor adott az a flow élmény, ami elárasztotta a BJC-t január 24-én.
 

Akik megváltották a belépőjüket az estére, ráadásként kóstolhattak a Borkaller által prezentált nedűkből (Thetis Birtok Nektár 2017 száraz, édes, Lantos Lámpagyújtogató / Pozsonyi Fehér 2015, Nyolcas és fia Turán 2016) és benevezhettek egy jó pálinkára. Volt ott minden, ami szem szájnak ingere: érlelt alma, meggy, penyigei szilva, zenit, kékfrankos, turán szőlő. Az éhesen érkezők ehettek falatkákat, vagy megvacsorázhattak a BJC étlapjáról is. Felsorolni is nehéz a sok ingert, ami az est folyamán ért.

Végül, de nem utolsó sorban, a Glass párjaként, a kiváló Jazz zenéről a Kalmár Zoltán Quartet (Kalmár Zoltán – dob, Zana Zoltán – szaxofon, Cseke Gábor – zongora, Horváth Balázs – bőgő) gondoskodott. A zenekar stílusa a hard bophoz sorolható, amelyet olyan legendás előadók képviseltek, mint Joe Henderson, Wayne Shorter és John Coltrane.
 
Teltházzal indította az évet a Glass of Jazz
Fotó: Horpáczi Dávid

Az est tételei közül kiemelnék párat, mert sajnos ez a cikk kevés ahhoz, hogy mindent belesűrítsek. 30, azaz harminc tételt?! Sebestyén Csaba Egytőről Kadarkája 2017-ből belopta magát a szívembe. Piros bogyók, az íz is követi az illatot. Könnyed ivású, szép savakkal. Megfelelő kezdés volt. Böjt Gergő Rosé Cuvée (2017) borát eddig is nagyon kedveltem, roppanós, élénk, ribizkés, kékfrankos-kadarka házasítás. Pálffy-ék Birtok Fehér (2017) és Birtok Vörös (2016) bora is szuper választás. Előbbi virágos illattal, utóbbi fűszerességgel. A Gizella Pince borai nagyszerűek, bár én elfogult vagyok a furminttal kapcsolatban. Minden esetre a 2016-os Gizella Furmint lett az est bora a közönségszavazatok alapján. A tavaly az Év Bortermelőjének választott Balla Géza Andante Cuvée (2015) borát még éppen elcsíptem, szó szerint az utolsó fél decit nyertem meg. Tanninbomba, komplex tétel, őrizgetném a borhűtőben. A Pastor Pince Kékfrankos Roséja 2018-ból könnyed nyári tétel, maga a frissesség. Ízében, illatában málna és eper, modern dizájn. Zárásként rábukkantam egy 2016-os Pinot Noir tételre a Havas&Tímár Pincészettől. Ízig-vérig pinot.
 
Teltházzal indította az évet a Glass of Jazz
Fotó: Horpáczi Dávid
 
Kíváncsian várom a következő projektet, de addig is, ha borrajongó vagy és szívesen találkoznál a jazz megszállott szerelmeseivel, vagy éppen fordítva, akkor próbáld ki a következő Glass of Jazz rendezvényt Te is.
 
Teltházzal indította az évet a Glass of Jazz
Fotó: Horpáczi Dávid
 
A kiadós kóstolgatás közben pár szóra sikerült elcsípnem Dávid Dánielt, a rendezvénysorozat ötletgazdáját. Beszélgettünk kicsit a Glass of Jazz alapkoncepciójáról, az Egytőről csapatról és persze az is érdekelt, lesz-e folytatás.

Ezerrel pörgő fiatalok az asztalok mögött, hatalmas mosollyal az arcukon, kedvesek, előzékenyek, nem tudom, hogy fér be ennyi energia és vidámság ebbe a terembe. Te hogy jellemeznéd az Egytőről csapatot és a Velük való együttműködést?
Dávid Dániel: Nagyon jól működik náluk a csapatszellem, összeszokott banda. Ez érezhető volt az első pillanattól, mikor még csak arról beszélgettünk, ki mit hoz a rendezvényre. Ők se ma kezdték a bizniszt, már kialakult szokásaik és rendszerük van, amit nehézségek nélkül be tudtunk illeszteni a Glass of Jazz forgatókönyvébe. Fiatalos csapat, jó kommunikációval, marketinggel, na meg jó borokkal.

A mostani Glass of Jazz rendezvény rendhagyónak tekinthető. A korábbi események túlnyomórészt borászokkal együttműködve jöttek létre, nem pedig borbárokkal.
Dávid Dániel: Úgy éreztem, kell valami más, így a fél jubilálás alkalmával. Tőlünk nem megszokott felhozatallal készültünk. A korábbi rendezvényeken a kiállítók javarészt pincészetek voltak. Az ő névsoruk egészült ki egy-egy delikátesszel, borszaküzlettel, vagy éppen bloggerrel. Plusz általában készültünk pálinkával és egy gasztro résztvevővel, aki hozzá tett a jó borokhoz néhány finom falatot. Az, hogy most az Egytőről csapattal közös rendezvényt szerveztünk, nem változtat az alapkoncepción. Mivel én magam is a boros szakmát erősítem, így a Glass of Jazz rendezvénysorozat megálmodásakor egyértelmű volt, hogy a boroké lesz a főszerep és a minőségi jazz zene lesz a társkísérő.

Minek köszönhető ez az Egytőről Edition, honnan az ötlet?
Dávid Dániel: Azt vallom, a vendégeink érdeklődését egészen addig tudjuk fenntartani, amíg a folyamatos megújulásra törekszünk. A "gasztroháborúk” korában, ha nem vagy képes kitűnni a tömegből, akkor kár a gőzért. Minden napra jut egy-egy eszem-iszom rendezvény. Olyat kell mutatni a közönségnek, amiért melletted döntenek. Együtt egy olyan megmozdulást tudtunk létrehozni, ahol zene és gasztronómia kéz a kézben jár.

Nyugtass meg, hogy nem ez volt az utolsó kollaboráció!
Dávid Dániel: Persze, hogy nem ez volt az utolsó! Mint említettem, a közönség számára fontos a változatosság, ezért bár biztosan nem mostanában, de egy évben belül várható valami közös projekt.
Winelovers borok az olvasás mellé