Tomero Petit Verdot 2008 - Nagy test, nagy élvezet!


2012. március 21., 17:11


Borajánló - A Petit Verdot rendkívül izgalmas szőlőfajta, melyről azonban igen keveset hallani. Bordeaux-i fajta, sőt nagy valószínűséggel már előbb ültették Bordeaux-ban mint a cabernet sauvignont, de származást tekintve kicsit melegebb, délebbi francia tájakról ered. Az egyik szülője a Tressot a másik pedig a Duras fajta, ez utóbbi Toulouse környékéről való. Valószínűleg mind a kettőt a rómaiak vitték magukkal és honosították meg Franciaországban.
Tomero Petit Verdot 2008 - Nagy test, nagy élvezet!
 
A Petit Verdot-ról általában
Bordeaux-ban nem önálló fajtabort készítenek belőle, hanem a Bordeaux blend cuvée-k egyik alkotóeleme. Nagyon későn, lassan és nagyon nehezen érik be, szükséges számára a száraz meleg ősz, de még így is átlagban négyből egy évről mondható el, hogy hibátlan évjárat lett. Emiatt is teszik bele cuvée-be, mégpedig elég kis százalékban, 1-6%-os aránya az általános. Legnagyobb mértékben a Chateau Palmer (10%) és a Chateau Lagrange (15%) használja, de ők sem minden évjáratban. Ez a fajta a cuvée-ket sötét színnel, erőteljes tanninokkal, koncentrált aromákkal és intenzív gyümölcsökkel gazdagítja. Ha túl sok kerül belőle egy házasításba, akkor az a bort kissé nehézkessé, rusztikussá teheti, kevésbé lesz komplex és elegáns. A megbízhatóbb és egyenletesebb időjárási körülmények miatt egyre több helyen találkozni vele az Újvilágban, elsősorban Dél-Amerikában. Itt sokkal megbízhatóbban beérik, mint Bordeaux-ban. Legnagyobb területei azonban Ausztráliban vannak, de egyre többen próbálják ki Chilében és Argentínában is. Megtalálható ezen kívül még Toszkánában, Kaliforniában, Szicíliában, de Új-Zélandon és Venezuelában is.
 

Kicsi, henger alakú fürtjei apró és sötét színű, vastag héjú szemeket tartalmaznak. A Petit Verdot név egyébként annyit jelenet, hogy „kicsi zöld”, ami utal a szőlőfajta egyik fő problémájára, hogy a szemeknek nem sikerül megfelelően kifejlődniük a virágzás alatti megfelelő időjárási körülmények hiányában. Ha beérik, akkor komplex illatvilággal rukkol elő, parfümös, fekete áfonyás, fekete ribizlis illatok és némi ibolya is jellemzi, néha fűszerességgel megspékelve. Izmos savakkal, nagyon intenzív mély színnel, sok és sokrétű tanninnal rendelkezik. Nagyon jól érlelhető középtávon, az éréssel bőrös jegyek is megjelenhetnek benne.
Kóstolójegyzet: Tomero 2008 Petit Verdot 
A kóstolt borunk, a Tomero 2008 Petit verdot, 100%-ban ebből a fajtából készült, az argentin Vistalba pincétől, Mendozából, Lujan de Cuyo régióból. A Tomero név nem mást jelent, mint azt a személyt, aki a vízellátásért felelős az egész ültetvényen, akinek feladata annak megszervezése
Tomero Petit Verdot 2008 - Nagy test, nagy élvezet!
és felügyelete, hogy az Andok elolvadt hólevéből táplálkozó öntözővíz eljusson minden egyes tőkéhez az ültetvényen.
A pohárba kitöltve azonnal szembetűnik rendkívül mély, sötét színe, mély rubin, szinte fekete, fiatalos bíbor széllel. Forgatva pohárban megfesti annak falát; szinte le sem akar róla csorogni, sokáig látszik rajta - nagyon szép feltapadása van.
Illata elsőre közepesen intenzív, majd szellőztetve, forgatva ez egyre fokozódik, a közepesnél erősebben jön belőle a fekete bogyós gyümölcsök illata, elsősorban fekete ribizli, majd áfonya és némi szeder is. Aztán étcsoki, kis fűszeresség, és halványan ibolya.
A komplex illatok után ízben sem kelt csalódást, ugyanazok a jegyek köszönnek vissza kóstolva is. A fekete ribizli (cassis) jegyek tipikus és összetéveszthetetlen mintapéldánya, mellette kakaós-csokis vonal, és hordós fűszerek, szegfűszeg.
Mindenből sok van benne, masszív savak, rengeteg tannin, hatalmas test, 15%-os alkohol. Egy igazi nehézsúlyú versenyző. Nagy test, nagy élvezet! De valahogy egyben van az egész. Egyre jobban tetszett, töltöttem is még egy kicsit belőle, újrakóstoltam, egyre hosszabb volt az utóíz.
Komplex, izgalmas, és még van benne potenciál a palackos érlelés során. Egy ekkora borhoz komoly étel illik, bárányborda, steak, hadd küzdjenek meg velük a borban lévő savak és tanninok. A bort a WineAgeforgalmazza, a bor komolyságához mérten komoly áron. Érdemes kipróbálni, mert petit verdot-ból önálló fajtabort nagyon keveset lehet kóstolni.
Bátraké a szerencse!
WineAge borok lelőhelyei

  • Anita Delikát és Kávézó (1123 Budapest, Alkotás u. 53.)
  • Bor & More (1192 Budapest, Szondi tér 4.)
  • Borárium-Budai Borvár (Aréna Bevásárlóközpont - 1087 Budaepst, Kerepesi út 9.)
  • BOR-BOX (1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 1.)
  • Borkápolna (1071 Budaepst, Damjanich u. 52.)
  • Culináris Finomságok és Fűszerek (1036 Budapest, Perc utca 8.)
  • Piccante Delicatesse (1037 Budapest, Szépvölgyi út 63/A)
  • Radovin Borkereskedés (1028 Budapest, Hidegkúti út 71.)
  • Radovin Borműhely (1137 Budapest, Pannónia u. 17/B)
Winelovers borok az olvasás mellé