Tudományosan bizonyított: nem mindegy, milyen bort iszunk az influenzánk alatt

Borászportál
2017. október 22., 08:00


Ha az őszi járványidőszakban már unod a C-vitamint és a mézet, van számodra egy másik receptünk, ami ráadásul még finom is.
Tudományosan bizonyított: nem mindegy, milyen bort iszunk az influenzánk alatt
Ha influenzásak vagyunk és szeretnénk minél előbb leküzdeni a betegséget, legtöbbször mézzel, fokhagymával, C-vitaminnal, Coldrex-szel illetve ezek tetszőleges kombinációjával probálkozunk. Egy nemrég publikált kutatás szerint azonban a rejtély kulcsa a borospolcon van.
 
A Washingtoni Orvostudományi Egyetem munkatársai azt találták, hogy a borban, feketeteában és áfonyában van egy olyan összetevő, ami segít megbirkózni a fertőzésekkel és megakadályozza, hogy az influenza elhúzódjon. Nemrégiben publikált tanulmányukban az egereken végzett kísérleteik eredményéről számoltak be. Állításuk szerint az említett élelmiszerekben, a borok közül elsősorban a vörösben megtalálható flavonoid (antioxidáns polifenol) egy bizonyos mikroorganizmus által olyan metabolitokat hoz létre, amik felpörgetik a szervezet immunrendszerét. Ennek eredményeképpen a tünetek enyhülnek és a gyógyulás is gyorsabb.
 
 
„A flavonoidok sok táplálékunkban megjelennek, ezért fontos felismerés, hogy ily módon meg tudnak védeni minket az influenzától és más vírusos fertőzésektől. Mindazonáltal, még sok további kutatásra lesz szükség, az első eredmények azonban biztatóak” – mondta Ashley Steed, a tanulmány szerzője. Mindenek előtt következniük kell a humán kísérleteknek, mert egyelőre csak egereken teszteltek és még meg kell ismerni pontosan a hatásmechanizmusokat.