Új terek - borkóstolás és művészet

Németh Richárd
2012. augusztus 22., 12:01


A Vylyan Szőlőbirtok és Pincészetről eddig is tudott volt, hogy szoros szálakkal igyekszik magát hozzáfűzni a művészethez, de újabban a szintén a villányi borvidékről származó Jackfall Bormanufaktúra is efféle szárnypróbálgatásokba fogott. Mindkét borászat esetében az a cél, hogy a borkóstolásnak, a borfogyasztásnak olyan új tereket szerezzenek, melyek igényes - akár eddig meg nem szólított - közönséget vonzanak.
Új terek - borkóstolás és művészet
 
Nem tudják, mit tesznek 5 perc múlva
A Vylyan rendre összeköti háztáji bormarketingjét a művészettel. Minden évben címkepályázatot ír ki Bogyólé nevű primőr bora kapcsán, ahol ifjú, Pécsett tanuló grafikusok mecénásai kíván lenni. Tavaly az elmúlt hét év címkéiből rendeztek tárlatot a pécsi Hattyúház Galériában. A †Cseh Tamás és Törőcsik Mari védnöksége alatt életre hívott, a Magyar Fesztiválszövetség által kiváló minősítést kapó Ördögkatlan Összművészeti Fesztiválnak pedig állandó helyszíne a Vylyan terasz. A villányi pincészet által létrehozott Művészhordók Kiállítás pedig szintén elválaszthatatlan része a fesztiválnak. Mindezek helybeni tevékenységek, ahol számos lehetőség nyílik a borok prezentálására, kóstoltatására, értékesítésére.
 
Ha egy pincészet a fővárosba látogat borait népszerűsítendő, akkor általában borvacsorát, borkóstolót vagy egy többedmagával történő borbemutatót tart, többnyire étteremben, borbárokban, hotelek rendezvénytermeiben, de egyre többször múzeumokban, galériákban. A Debreczeni Mónika (balra) igazgatta Vylyan birtok ezúttal mással, a szokásostól eltérő dologgal próbálkozott. Borkóstolóját a VI. kerületbe, az Ó utcai
Új terek - borkóstolás és művészet
„kreatív töltőállomásra”, az IMPRÓba vitte, ahol a Momentán társulat interaktív improvizációs előadásával kötötte össze. A Momentán csapata 10 fiatal színészből áll, s minden este úgy mennek fel a színpadra, hogy állítják, „fogalmuk sincs, mit tesznek a következő pillanatban”.
Az est a borral s a vendéglátással kapcsolatos művek felolvasásával indult. Külön öröm volt, hogy a kóstolandó tételek mellé ezúttal kreatív elgondolások alapján nem a rongyosra idézett Márai és Hamvas gondolatok, hanem szélesebb körben kevésbé ismert alkotások lettek összeválogatva. Örkény István novellája, a Badacsony közben a Vylyan Chardonnay Herka 2011 került a poharakba. Radnóti Miklós Á la recherche című verse mellé az Ördög névre keresztelt zweigelt, kékfrankos, kadarka, merlot 2009-es házasítás, míg Petőfi és Petri két verse mellé már egy komolyabb tétel, a 2008-as Syrah-t kóstolhatta a közönség. A borok mellé pedig Horváth Kata (Büfé Budapest) vaníliás-körtés-gorgonzolás párnácskáit, Madras currys répamártását, tepertős házi kalácsát áfonyás meggyes rilette-jét, valamint narancsos syrah-s tejeskávékrémét kínálták a széksorok között. A bor – irodalom – gasztronómia trió után pedig különböző improvizációs
Új terek - borkóstolás és művészet
előadásokat élvezhettek a nézők a saját ötleteik alapján – azt ugyanis, hogy a társulat éppen milyen szituációt elevenített meg a színpadon, maga a nagyérdemű dönthette el, saját – sokszor – hajmeresztő ötlete és instrukciója alapján.
A Momentán Társulat lehengerlően impulzív. A tagok (balra) lazán, narancssárga egyenpólóban, jelmezeket és kellékeket mellőzve, elemi erővel hatnak a rekeszizmokra és szerencsére tényleg nem tudják, mit tesznek 5 perc múlva. Érdemes böngészni a műsorkínálatukban, az improvizáció mesterei ugyanis a színpadra rögtönzött mozifilmektől az interaktív lélekbúvárkodáson át a verbális pankrációig mindenre képesek. A Vylyannal pedig egyre szorosabbra fűzik kapcsolatukat, így egészen bizonyos, hogy lesz még közös fellépésük a közeljövőben.

Csokoládé és borkóstoló a magyar szecesszió szentélyében
A szecesszió eléggé megosztó, jobbára művészeti irányzat, szemlélet, mintsem egységes stílus. Maga a szó kivonulást jelent. A szecesszió arra törekszik, hogy a történeti múlttól, a korabeli akadémikus festészettől elszakadva új, a modern élet lendületét híven kifejező formákat teremtsen, s szabadon áramló formáihoz a növényvilág stilizált motívumait veszi alapul. Az V. kerületi Honvéd utcában sétálva mindez rögtön lerí a Magyar Szecesszió Házáról (balra), melynek üvegportálján, ablakain és erkélyein növényi és geometrikus mintákra építő hullámzó ornamentika jelenik meg, hangsúlyos,
Új terek - borkóstolás és művészet
élénk falszínekkel, kevés szögletes, de annál több gömbölyű fronti formával. Az épületbe belépve rögtön a magyar békebeli századfordulós hangulat az akkori budapesti polgári élet elevenedik meg. A 600 négyzetméter feletti területen korhű bútorok, dísztárgyak, festmények és használati eszközök idézik meg a huszadik század elejét az 1903-ban Vidor Emil által, a Bedő család részére tervezett házban.
A belső kiállítótér három szintjén megtekinthető művészi színvonalon kivitelezett dísztárgyak és az enteriörök mellett, a kávézóban, reggelente frissen sült croisant, és egész nap házi- és cukrászsütemények, és Brebovszky Sára kávékülönlegességei, teái és forró csokoládéi várják a vendégeket.
Ami pedig a gasztronómiai programokat illeti, merthogy a ház újabban ebbe az irányba is nyit, legutóbb a Jackfall Bormanufaktúra bor- és csokoládékóstolóján vehettek részt a gourmand beállítottságú művészetkedvelők. A program egy rövid tárlatvezetéssel indult, no meg egy 2011-es Jackfall Rózsabimbó Rozéval, melynek intenzív illatában a friss gyümölcsök domináltak, elsősorban a ribizli. Szép savgerinc jellemezte, a végén is üde és arányos tudott maradni. A ház alsó szintjét bejárva a szecesszió mai és egykori művelőinek alkotásait, főként bútorokat és kisebb-nagyobb használati tárgyakat láthattunk. Az utcaszinten és a felső emeleten szintén rengeteg köznapi tárgyra bukkanhatunk, de itt már megjelennek a korhűen reprodukált szobák, szobarészletek is.
Új terek - borkóstolás és művészet
A házat bejárva, a belső udvaron kötöttünk ki, amely tökéletes hangulatot kínált csöndességével, tisztaságával, tágasságával a kóstolóhoz.
A 2010-es, 24 óráig héjon áztatott Cabernet sauvignon siller, az elegáns, krémes szerkezetű 2009-es barrique Chardonnay, a tömör szövetű, de puha tanninú 2009-es Cabernet franc és a 2006-os Jackfall Grand, valamint a 2008-as Cseresznyés (Cab. sauv. + Cab. fr.) mellé minden résztvevő kapott egy adag csokoládés citromkosárkát (Cointreau, fehér csokoládé, ganache krém), egy adag mousse-t, egy falat sherrys, áfonyás és eper trüffeles, ganache krémes csokigolyót, egy áfonyás – pirított mandulás csokitallért, egy málnás moelleux-t valamint egy „borvirágot”. A feladat pedig az volt, hogy minden bort minden csokival össze kellett kóstolni, majd közmegegyezés alapján rangsorolni, hogy mely párosítások mutatják a legnagyobb harmóniát a szájban. Izgalmas, szórakoztató és tartalmas játék.
A Magyar Szecesszió Háza alighanem az egyik legjobb randihelyszín is lehet, hiszen a sok látnivalóval és a sok kóstolnivalóval egy komplex és gazdag élményben részesülhetnek az ide ellátogatók.
Összességében elmondható, hogy mindkét tér, az IMPRO Kreatív Töltőállomás és a Magyar Szecesszió Háza is olyan sajátságos helyszín, ahol a borkóstolás új értelmet kap; az irodalmi és képzőművészeti impressziók által összetett, minőségi élményt kapunk, amit érdemes időről-időre újra átélni.