Minden bor kap egy csókot a hordótól

Füle Brigitta
2017. július 21., 14:19


Július elején mutatkoztak be az egri Varsányi Pincészet Grand Selection tételei a Selection borbolt és borbárban.
Minden bor kap egy csókot a hordótól
Farkas Gedeon, a pincészet ügyvezetője mutatatta a céget a 20-25 fős közönségnek, aki elmondta, a borászat 1991 óta működik és 1994 óta vannak jelen saját termékeikkel a piacon. Ezután átadta a szót Patai István főborásznak, aki az est során végigkalauzolt minket a Varsányi borok változatos világában.
 
István Kecskeméten tanult szőlész-borásznak; az Egervinnél 10 évig, majd az Ostorosnál 17 évig dolgozott. 2000-ben már a Kutatóintézetben tevékenykedett, majd a Varsányi Pincészethez szerződött. Megtudtuk, hogy a pincénél jelenleg 75 hektáron gazdálkodnak, és hamarosan további 10 hektár fog teremni,az elmúlt másfél év telepítéseinek köszönhetően. 
 
A Varsányi Lajos alapította pincészet korszerű üzeme ötvözi az Egri borvidék tradícióit a modern technológiával. A pincészet meggyőződése és egyben mottója is, hogy csak jó szőlőből, jó alapanyagból lehet kiváló borokat készíteni.
 
Minden bor kap egy csókot a hordótól
 
A Varsányi család területei Aldebrőtől Egerszalókig megtalálhatóak a legjobb dűlőkben. A Grand Selection borok a Varsányi pincészet csúcsborai, a legkedveltebb egri szőlőfajtákból készített felső kategóriás, limitált palackszámú tételek. Az est során a következő borok kerültek poharunkba:

Sauvignon Blanc 2016
A borvidéki versenyen aranyérmet kapott tétel félig az új-zélandi, félig a francia stílust képviseli. Fajélesztővel erjedt; alkoholtartalma 12.5%,  extrakt tartalma átlagos, amihez 5,9 g/l sav társul.  A címke nagyon tetszetős, magtárat ábrázoló rajz, ami a valóságban is a borászat egyik épülete - ez a Grand Selection borok megkülönböztető grafikai eleme.
 
Olaszrizling 2016
A szőlőt 19-es mustfokkal szüretelték; a bor reduktív eljárással készült. 5,2g/l a sava, alkoholtartalma 12.9%. Egy hordómintát kóstolhattunk.  Ebben a borban még sok potenciál van, fejlődni  képes, az eredményeket azonban már hozza: borvidéki és országos borversenyen is arany minősítést szerzett. Nekem ez a bor nagyon tetszett!
 
Olaszrizling 2015
István szerint ez a bor egy nehéz borászmunka eredménye. A szüreti időpontban a fürtökön már töppedt bogyók is voltak, melyet az áztatásnak és az irányított erjesztésnek köszönhetően a borban is hangsúlyosan megjelenik. Magasabb sava van és alacsonyabb alkoholfoka, mint a 2016-osnak. Ez „olaszrizlingesebb”.  Varsányiék szeretik az olaszrizlinget, mint fajtát. A borászat szerint letisztultabb tétel, mint az előző. Ki-ki eldöntheti, ha megkóstolja mindkettőt.
Elérkeztünk a kóstolósor negyedik borához - egyre oldottabb a hangulat, ilyenkor már a közönséggel is lehet viccelődni. István elmondta, hogy náluk a rozék november végére elkészülnek. No de ennek ára van - neki személyesen több kóstoláson is részt kell vennie, mert
szívügye a rozé
Az elsők a fajtaborok kóstolása, aztán a házasítások, és még végtelen számú tétel kóstolása. Ekkor leteszi az autót, és így vág neki a 100 hektó rozé megtervezésének.
 
Kékfrankos-Merlot Rozé 2016 Rozé
A bor hozza a két szőlőfajta házasításától elvárt karaktert. Szép lazac színével , 12.5% alkoholjával , 6 g/l savával belopta magát a szívembe. Nem is csoda, mert Cannes-ban ezüstérmet szerzett. 60% kékfrakos, ami a savát adja, a 40 % merlot pedig az illatot.
 
Egy kis szünet, fényképezkedés után visszatértünk, hogy megkóstoljuk a következő rozét.
 
Minden bor kap egy csókot a hordótól
 
Cabernet Sauvignon Rozé
Mátrai szőlőből készül, Gyöngyöspatáról. Ez a tétel a borászat kedvence, és egyébként a mellettem ülőket is ez a bor kenyerezte le. Izében és az illatában is málna érezhető; minimális maradékcukrot tartalmaz, ami jól illik ehhez az aromatikához. 
 
A baráti hangulatú kóstolót Gedeon sztorija teszi még vidámabbá, amikor elmondja: ő beházasodott ebbe a családba, és amikor szükség volt egy kereskedőre és egy ügyvezetőre, ő épp jókor volt jó helyen...

Kékfrankos 2015
10 hektáron művelnek kékfrankost. Ebben az évben sok eső esett a Cinege-dűlőben, de a szőlő kibírta. A kékfrankosuk és a cabernet-jük is erről a területről származik. A szőlő 2-3 éves; a terület egyik oldalán tó terül el, ennek köszönhetően pára is van a területen. Könnyen felismerhető kékfrankos, kifejezetten fajtajelleges; ízében meggy, finom fával kiegészülve, illatában aszalt gyümölcsöket is érzünk. A bor 60%-a 12 hónapot töltött tölgyfahordóban.
 
Cabernet Sauvignon 2015
9 hónapig érlelték 500 hl-es ászokhordóban, majd 4 hónapon át harmadtöltésű barrique hordóban. A főborász azt mondja,
minden bor kap egy csókot a hordótól.
A palackot parafa zárja le, hogy kapjon levegőt a bor és így tovább tudjon fejlődni a palackban.
 
Minden bor kap egy csókot a hordótól

Egri Bikavér 2013
2 évet volt fahordóban, 2016-ban palackozták. Öt fajta házasítása: kékfrankos az alapja, ehhez társul 20% cabernet, 10% pinot noir, 10% merlot és 10% menoire.
 
A közönség ekkor már bátran kérdezett a borásztól, István pedig minden kérdésre készséggel válaszolt.  A mellettem ülők így épp jellemezték a bort: „Az érték és a minőség, az egy kategória.”
 
Ebben a légkörben kezdtük meg a Debrői Hárslevelű kóstolását, ami az est záróakkordja volt.
 
A Varsányi pincészet egyik céljalként a Debrői Hárslevelű megújítását tűzte ki. Ezt szolgálta a  közel 2 hektáros törzsültetvény telepítése azzal a szándékkal, hogy kiválasszák azt a hárslevelű változatot, amelyik - mint hungarikum – a hazai körülmények között a legjobb minőséget adja.
 
Kései szüretelésű, félédes bor; 50%-a 500 hl-es fahordóban, másik fele acéltartályban fejlődött. Behízelgő bor, biztosan a hölgyek kedvence lesz!
 
Az est végén kötetlenül beszélgethettünk Gedeonnal és Istvánnal is. Ezúton is köszönjük nekik, hogy ilyen készségesen álltak a rendelkezésünkre. A borok sikerét bizonyítja, hogy nem csak én, hanem szinte minden vendég vitt magával egy-egy kedvencet!
Winelovers borok az olvasás mellé