WL 100 mesterkurzus #7, beszámoló: Mi az, hogy egy bor elegáns?

Pintér Anita
2019. április 21., 08:00


Egy bor is lehet elegáns? Mi kell hozzá és mennyire mélyre kell ásnunk, hogy ezt megállapítsuk? Bálint Lászlónak, a Borkollégium oktatójának segítségével egy interaktív kóstolón többek közt erre is választ kaptunk.  A Winelovers 100 sorozat következő állomásán, az Elegancia mesterkurzuson jártam.
WL 100 mesterkurzus #7, beszámoló: Mi az, hogy egy bor elegáns?
A beszámoló a 100 legjobb magyar bort bemutató, összesen 8 alkalomból álló Winelovers 100 Mesterkurzus sorozat legutóbbi állomásán készült. Ha szeretnél részt venni az utolsó előadáson, ami a már most legendás 2013-as tokaji évjáratot mutatja be az aszúkon keresztül, a Borkollégium honlapján jelentkezhetsz.
 
A köznyelvben sem teljesen világos, hogy mit értünk elegancia alatt. Ahány megkérdezett ember, annyi válasz. Nagyjából a borok világában is így működik ez. Ahány borkedvelő, annyi gondolat. Beszélhetünk egyáltalán egy bor esetében eleganciáról?

Nos, a válasz: igen. A borok eleganciája  tulajdonképpen már a szüretnél és a borkészítés első fázisainál eldőlhet. Az egyik legfontosabb kérdés a sav. Valójában a sav a bor gerince, mégis nehéz megtalálni az egyensúlyt. Bizony, ez nagyban befolyásolja az adott nedű eleganciáját. Fontos azután a jól megválasztott élesztő használata, ami a későbbiekben az íz és az illatjegyeket fogja meghatározni. Ha már íz és illat, fontos tényező, hogy a kettő összhangban legyen. Ne ígérjen többet az illet, mint amit aztán az íz nyújtani tud. Legyenek felismerhetőek, kifejezőek. Ahogy Bálint László fogalmazott, „jó gondolati alapon kell felépíteni a terméket, itt kezdődik az elegancia”. Az előzőekből az is következik, hogy az elegancia attól viszont nem függ, hogy egy tartályos könnyedebb borról vagy egy nagy, robosztus érlelt tételről beszélünk. Mind a kettőnél létezik elegancia.
 

A kóstolt 12 bor mindegyike a Winelovers 100 – a 100 legjobb magyar bor kiadvány listájáról került ki. Izgalmas és változatos fehérboros sor volt, a végén „nagy durranással”.
 
Lássuk a poharunkba került üdvöskéket:

Bencze Birtok Aries 2015 (90.helyezett): Mint megtudtuk, ez a bor onnan kapta a nevét, hogy „a szüret időpontján, október első napján a Hold a Kos csillagkép előtt állt”. A pohárba egy rajnai rizling válogatás került a Szent-György hegyről. Ízben és illatában is egyaránt tiszta. Citrusos illatjegyek, valamint egy kis zöldalma, grapefruit, háttérben megbújva a meszes, tűzköves komponensekkel. Összességében szép bor, némi kesernyés lecsengéssel, amely nekem picit rontott az összképen.
 

A Kamocsay Pincészetet sokaknak nem kell bemutatni. Boraik döntő része elérhető a legtöbb hiper-, és szupermarketben, miközben mindig a  maximális minőségre törekednek. „Kamocsay Ákos nem enged ki a kezéből megbízhatatlan borokat”- erősítette meg Bálint László. Prémium boraik magasabb minőséget képviselnek az alap tételekhez képest, ennek ellenére ez a borcsalád is a megfizethető kategóriában marad. Ide tartozik a poharunkban landolt Kamocsay Prémium Ihlet Cuvée 2015 (26. helyezett) is, amely egy hárslevelű alapú házasítás. Már a kitöltésnél sejteni véltük, hogy egy telt, gazdag borral lesz dolgunk. Illatában megannyi mézes jegy, aszalt, kandírozott gyümölcsök. Ezek mellett ott van még a frissesség is. Kóstolva halvány édesség, telt korty. Hordozza mindazt, amit az illatában is felfedeztünk.  „Tényleg lehet ihletet meríteni belőle.”
 
WL 100 mesterkurzus #7, beszámoló: Mi az, hogy egy bor elegáns?

Az egri borvidéken jó pár évvel ezelőtt merült fel az ötlet, hogy a bikavérnek szüksége lenne egy testvérkére is, ami hasonlóan magas követelmények alapján készülne, csak éppen fehér fajták házasításából. Így született meg az egri csillag névre hallgató új márkanév.
 
Az Egri csillag legalább négy, az egri borvidéken termelt bor házasításából készül. A felhasznált szőlőfajták legalább fele magyar fajta kell legyen, azaz olaszrizling, hárslevelű, leányka, királyleányka, zengő vagy zenit.

„A Thummerer Pincészet egyike azoknak, akik az egri borvidéken elsőként minőségi bort kezdtek készíteni” – tett rövid történelmi kitérőt Bálint László, miközben megérkezett a poharunkba a pincészet Egri Csillag Grand Superior cuvée-je a 2015-ös évjáratból, amely az 54. helyet szerezte meg a teszten.  Nagy testű, komplex bor, illatában kekszes, diós jegyek. Érezhető, hogy túlérett állapotban lett az alapanyag hozzá szüretelve.  Szép bor, a magas alkohol viszont picit ront az elegancián.

A „nagy durranás” előtt 7 tételen keresztül Tokaj nagyágyúit vettük górcső alá. Az elegancia az utóbbi időben tökéletesen egybeforrt Tokaj nevével, legyen szó egy friss gyümölcsös borról, vagy akár egy nagyon komoly aszúról. Nézzük mikhez volt szerencsén az este folyamán:
 
Hangavári Pincészet Tokaji Furmint Lapis-dűlő 2015 (100.helyezett):  Az oxidatív érlelésből adódóan krémes, lekváros aromák sokasága. Érett ananász, kandírozott gyümölcsök, sárga dinnye, egy kis birs. Egy meleg évjárat remek tétele. Az egyik kedvencem a sorból.

Grand Tokaj Kővágó Furmint 2015 (22.helyezett): Illatában és ízében is érett gyümölcsök, banán, körte, birs.  Krémes textúra, ásványosággal kiegészülve.  Gazdag korty, némi kesernyés lecsengéssel.

Basilicius Szőlőbirtok Lapis dűlőszelektált furmint 2015 (31.helyezett):  Illatát némi szégyenlősség kíséri. Nehezen nyílik meg, de érdemes kivárni. Szép botritiszes illat, vaníliás, briósos, hordós jegyekkel kiegészülve. Kortyban komplex, hosszú lecsengésű, mégis inkább egy könnyed, jó ivású bor.

Holdvölgy Pincészet Expression 2016 Becsek (64.helyezett): „Egy csepp Tokaj”, akár így is lehetne definiálni az Expression névre hallgató hárslevelűt.  Aranyló szín, ízében kekszes, botritiszes jegyek tárháza. Gazdag, bársonyos, nagy alkalmak nagy fehérbora.

Erzsébet Pince Zafír dűlő 2016 (99.helyezett) : Illatában sós, ásványos, pop cornos jegyek. Nemzetközibb stílusú, populárisabb tétel. Hűvös évjárat hűvös bora a hűvös elegancia kedvelőinek.

Erzsébet Pince Király dűlő Furmint 2016 (62.helyezett): Az előzőhöz képest ő már egy sokkal fajsúlyosabb, testesebb tétel.  Jó savszerkezettel, melyek szépen besimulnak a borba. Elegáns tétel, szépen hordozza a dűlő egyedi karakterét.

Barta Pincészet Öreg Király dűlő Teraszok Furmint 2016 (38. helyezett ):  A Király dűlő legfelső részéről, a legendás Öreg Királyról szüretelt furmint. A fajtára jellemző illat- és ízjegyekkel: körte, barack, mandula és némi cukor, mely kerekséget ad neki.  A szép száraz furmintok egyik megtestesítője!
 
WL 100 mesterkurzus #7, beszámoló: Mi az, hogy egy bor elegáns?
 
Az estét nem is zárhattuk volna méltóbb  módon, mint a Kreinbacher Birtok világszínvonalú pezsgőivel.  Elsőként a Winelovers 100 teszten 28. helyen végzett Prestige Brut került a poharunkba. Finom apró buborékok. Enyhén pörkölt illat, melyet a mogyoró és a keksz aromái tesznek gazdagabbá. Egyszerre friss és érett. Több mint figyelemre méltó pezsgő.

A buborékos élményt tudtuk még fokozni. Az igazán nagy durranást a 9. helyezett Prestige Brut Magnum változata jelentette.
 
A magnum palack kitűnő választás két ember számára, ha az egyik nem iszik” – fűzte hozzá mosolyogva Bálint László, miközben mindenkinek töltött a poharába. Már látvány is ígéretes volt a leheletfinom buborékokkal.  Visszafogott pörkölési aromák, pirítós és mogyoró, kiegészülve citrusos jegyekkel. Egész szájat betöltő lágy és elegáns karakter. Magas presztízzsel bíró, nem mindennapi élmény!
 
Záró gondolatként elmodnhatjuk, hogy egy bor eleganciáját nem feltétlenül az ár határozza meg. Egy olcsóbb árkategóriába tartozó tétel is okozhat maradandó élményt.
 
Winelovers borok az olvasás mellé