Egyedülálló borsort ad ki a 25 éves Hilltop borászat

Geri Ádám
2018. november 21., 16:41


Díjátadó, Magyarországon egyedülálló borsor kóstolója és jeles születésnap – a neszmélyi Hilltop borászat hármas ünnepén jártunk.
Egyedülálló borsort ad ki a 25 éves Hilltop borászat
Erős év a 2018-as a magyar borászat-történetet illetően. A badacsonyi Varga Pincészet  mellett hazánk másik ikonikus borászata, a neszmélyi Hilltop is idén ünnepli borászata megalakulásának 25. évfordulóját. Még valami meglepő közös vonás is van a két történetben, de erről majd később. (A Varga Pincészet az első negyed századáról, a kezdetekről és a siker titkáról egy hosszab interjút készítettünk az alapítóval és fiával.)
 
November 16-án ezúttal a Hilltop „felköszöntésén” volt a sor. A fent említett jeles évfordulón túl több további ok is volt a sajtó munkatársaival közös ünneplésre. A „szülinapi buli” fergetegesre sikerült, erről a szervezők már a Budapestről a helyszínre tartó sajtóbuszon gondoskodtak. Itt két tétel (egy 2017-es chardonnay és egy idei Irsai Olivér) segítségével kaphattunk ízelítőt a kínálatból, odaérkezéskor pedig Török Imrének, a négy tulajdonos egyikének a pálinkájával fogadták a vendégeket. És ha ez nem lett volna elég, a hivatalos ceremónia előtt még végig lehetett kóstolni a Hilltop és Kamocsay Prémium borok mellett a két vendégborászat, a tokaji Basilicus és az egri Tóth Ferenc Pincészet borait is.
 
Egyedülálló borsort ad ki a 25 éves Hilltop borászat
 
Nemsokára azonban már elkezdődött a hivatalos ceremónia. Első programpontként az derült ki, miért pont az említett két borászatot hívták meg.
Itt került ugyanis hivatalosan átadásra a 2018-as Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka díj,
amelyet a Nagybirtok kategóriában a Hilltop nyert (egyben övék lett az abszolút elsőbbség is), Középbirtok kategóriában az egriek, Kisbirtok kategóriában pedig a tokajiak győztek. A Hilltopnál pedig gondolták, miért ne ünnepelhetnék meg együtt a kitűntetést.
 
„Aki kinéz az ablakon, rögtön tudja, mire gondolok” – mondta a beszédében a díjat alapító magazin felelős kiadója, dr. Szakács Miklós. És valóban, a domb tetejére épült, panorámaablakos étterem, amelyből 35 km hosszan látni a Dunát, önmagáért beszél. Ráadásul – mint azt dr. Szakács Miklós szintén kiemelte –, a Hilltopnál úgy építették mindezt, hogy a közben természetbe a lehető legkevésbé avatkoztak be (ez Ekler Dezsőt Ybl Miklós-díjas építészt dicséri).

A díj átvételekor Kamocsay Ákos főborász (és az egyik tulajdonos) elmondta, eredetileg nem Neszmélyben gondolkodtak a borászat megalapításakor, ám amikor idejöttek, egyből beleszerettek a tájba. „Menet közben pedig kiderült, kiváló borokat is ad a vidék.” 1993-ban volt az első szüretük (innen indul a 25 év), sok tekintetben első fecskének számítanak a borvidéken. „Kevesen borászkodtak itt akkor, nehéz volt ismertséget, elismertséget szerezni a neszmélyi boroknak. Ma viszont már szerencsére egyre többen vagyunk és kedvelt borvidék lettünk.”
 
Egyedülálló borsort ad ki a 25 éves Hilltop borászat
 
Ezt erősítette meg méltató szavaiban Popovics György Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke is, aki kiemelte, a Hilltop nagyon sokat tett azért, hogy mára a borágazat meghatározó a megye identitásában, sok borászat követi példájukat és az egész megye menő lett a borhoz (is) kapcsolódó kulturális kínálat okán.

A büféasztalos-boros ebéd után a már említett Török Imrével ültem le, hogy röviden összefoglaljuk az első negyedszázadot. A Hilltop életében Anglia mindig nagyon fontos szerepet játszott, olykor borainak 90 százaléka a szigetországban landolt, Kamocsay Ákos előbb lett Nagy-Britanniában év borásza, mint itthon. A londoni szál 1986-ban kezdődött, amikor a közgazdászként (íme a hasonlóság a Varga Pincészettel) a Magyar Külkereskedelmi Banknál dolgozó Török Imre  kiküldetésbe Londonba került. Felesége, Keresztury Éva  (a Hilltop másik alapító tulajdonosa), aki itthon addig élelmiszer exporttal foglalkozott, kintre azt a feladatot kapta az állami gazdaságok külkereskedelmi vállalatától, próbáljon piacot találni a magyar boroknak.
 
 
A kezdeti sikereket követően jött azonban a rendszerváltás, így mire kiépült a nagy-britanniai vásárlókör, megszűntek az állami gazdaságok. Kereslet volt, bor  már nemigen. Ekkor jött az ötlet, hogy készítsenek saját bort, „mert hosszútávon ez biztosítja az üzleti pozíciókat, másrészt a bor bizalmi cikk, akkor tudjuk kihozni belőle a legtöbbet, ha saját magunk készítjük, 100 százalékig mi vagyunk a felelősek érte”. Induláskor még évekig elsősorban felvásárolt szőlővel dolgoztak, 2000-től aztán fokozatosan egyre nagyobb arányban sajáttal.

A terveikhez eredetileg a móri állami gazdaság pincészetét szemelték ki, ahol Kamocsay Ákos volt a főborász (így került ő képbe), a privatizáció során azonban ezt nem sikerült megszerezniük. „Az életben, ami merészségnek látszik, az sokszor a véletlen műve” – mondta Török Imre arra a kérdésemre, miért az akkor még meglehetősen ismeretlen Neszmély felé vették az irányt. Egy szakértő ismerősük megneszelte, hogy pincét keresnek, ő ajánlotta Neszmélyt. A többit pedig már Kamocsay Ákostól tudjuk. Először bérelték, majd megvásárolták a pincét, onnantól kezdve pedig beindult az intenzív munka. Beruházás bővítést követett: modernizálták a pincét, hűtőrendszert építettek, tartályparkot hoztak létre, palackozót vásároltak és folyamatos telepítésbe kezdtek.
 
Egyedülálló borsort ad ki a 25 éves Hilltop borászat

A Hilltop ma 400 hektáron dolgozik Kesztölctől Kocsig, szinte az egész borvidéket átívelően vannak területeik. Kezdetben túlnyomórészt exportra termeltek, elsősorban a borvilág fővárosának számító Londonba, amely már akkor egy rendkívül innovatív piacnak számított, hiszen „saját boruk nem nagyon van, miközben értenek hozzá, igényesek és fizetőképesek”. A világfajták mellett a hazai őshonos fajtákkal is sikert értek el, a Woodcutter’s White névre keresztelt cserszegi fűszeresük 1998-ban elnyerte a hónap bora címet (a „the unpronounceable grape”-címke pedig reklámszövegként is tarolt).

Közben persze folyamatosan erősödtek belföldön is, ennek köszönhető a 2012-ben indított Kamocsay Prémium sorozat is. „Azt vettük észre, hogy – a nagyvilággal ellentétben – itthon nagyon fontos a fogyasztóknak, hogy rajta legyen a borász neve a címkén. Tulajdonképpen ez a borászatok brandje” – árulta el az új márkanév megszületésének hátterét Török Imre. Az elkövetkezendő 25 évben mindenképpen ezt a prémium vonalat szeretnék erősíteni (ezt a szerepet szánják a Superior boraiknak is), és egyre erőteljesebben jelen akarnak lenni a gasztronómiában is. Ezen kívül erősítenék tovább a borturizmust, ennek érdekében felújítják az éttermet, korszerűsítik a konyhát. Új palackozó is épül, ami már alkalmas lesz arra, hogy jövőre bevezessék  gyöngyözőborukat is. Arra a kérdésre, hogy pezsgőt is fognak-e készíteni (2004-ben már volt egy próbálkozásuk), Török Imre válasza következő volt: „Semmit nem zárunk ki, mindenre képesnek tartjuk magunkat. Viszont már nagyon sok jó pezsgő készül Magyarországon, talán érdemesebb nekünk egyedi dolgokat, különlegességeket kínálnunk.”
 
Az említett különlegességről szólt a délután hátralevő része, mikoris a harmadik ünneplésre okot adó esemény következett. Ekkor került sor a Kamocsay Prémium dűlőszelektált chardonnay-k ünnepélyes premierjére. (Országos premiernek is mondhatjuk, mert a dűlőszelektált sor ebből a fajtából egyedülálló.) A 6 tételes sorozatot 2017-es chardonnay-k alkotják, 5 dűlőszelektált illetve egy birtokbor, ami egy házasítás az említett 5 dülőből. A sorozatot csak együtt lehet megvásárolni fadobozos díszcsomagolásban (különleges poháralátéttel, exkluzív katalógussal és kóstolólappal), mindössze 2000 számozott példány készül belőle. Nagyon érdekes volt megtapasztalni, hogy az azonos évjárat, szőlőfajta és készítési eljárás (24 óra héjon áztatás, reduktív technológia, 6 hónap finomseprőn tartáskevergetés mellett) mellett mennyire más karaktert mutat mindegyik dűlő.
 
Egyedülálló borsort ad ki a 25 éves Hilltop borászat
 
Íme a kóstolójegyzet:
 
Kamocsay Prémium Chardonnay 2017 Meleges-dűlő
A délkeleti fekvésű, meredeken lejtő Meleges-dűlőből, érett szőlőből készült tétel gömbölyű gyümölcsösséget és komoly testet mutat a korty közepén (utóbbit első sorban a 15 százalékos alkohol biztosítja). Vastag, de mégis könnyed, elegáns bor, 2-3 év múlva érheti el a csúcsot.
 
Kamocsay Prémium Chardonnay 2017 Keresztrét-dűlő
A dunaszentmiklósi Keresztrét-dűlőből készült tartalmas, vastag, de kevésbé komplex és mély bor. Jó belépő lehet annak, aki most ismerkedik a fajtával.
 
Kamocsay Prémium Chardonnay 2017 Urbankó-dűlő
A kóstolón részt vevő újságírók és a borász kedvence Kesztölcről, egyedi fűszeres, zamatos jelleggel. Harmónikus tétel, dacára annak, hogy a sorban ennek a legmagasabb az alkoholtartalma (15,5%).
 
Kamocsay Prémium Chardonnay 2017 Faragó-dűlő
A kocsi Faragó-dűlő nem könnyű terület, abban az évben viszont, amikor minden klappol, különleges tételeket ad. A 2017-es darab szikáran gyümölcsös, már-már Chablis-i rokonai bajszát húzkodja.
 
Kamocsay Prémium Chardonnay 2017 Páskom-dűlő
Különleges dűlő, hiszen északi fekvésű, a Duna azonban kellő meleget és napfényt sugároz vissza, ráadásul párában sincs hiány. Ez a chardonnay nagyon friss, még szinte pezseg a nyelven, még kell neki idő, hogy a benne rejlő mélységek felszínre törjenek.
 
Kamocsay Prémium Chardonnay 2017 Birtokbor
Populárisra hangolt chardonnay, a Keresztrét-dűlőből származó mellett a másik belépő tétel. Harmónikus, van benne egy kis édeskés jelleg, ami az érett alapanyagból jön, maradék cukor ugyanis egyáltalán nincs benne.
 
Egyedülálló borsort ad ki a 25 éves Hilltop borászat
 
A Kóstoló után Dorn Zoltán, a pincészet belföldi kereskedelmi és marketingvezetője osztotta meg velünk a különleges sorozat koncepcióját: „Szeretnénk, ha ez nem csak egy termék lenne, hanem több annál.
Borbárok, baráti társaságok programja, akik összeülnek és közösen végigkóstolják mind a hat tételt. Egy kezdeményezést is szeretnénk elindítani. Létrehozunk egy online fórumot: ha valaki iszik a 6 tételből, utána feltöltheti hozzánk a kóstolási jegyzetét, így nyomon követhető lesz, hogyan változnak, fejlődnek a borok az évek múlásával.”
 
Ha Te is megkóstolnád ezt a különleges borsort Kamocsay Ákos borász vezetésével, megteheted december 8-án a Winelovers 100 Nagykóstoló ingyenes pop-up kurzusán.

A napnak itt még mindig nem volt vége, műsoron kívül kóstolhattunk még merlot a kesztölci területekről (2013-ast és 2017-as), illetve rétest (ez része volt a tervnek), amihez a neszmélyi asszonyok húzták leheletvékonyra a tésztát. Nem csoda, hogy a sajtóbuszon hazafelé nagy volt a csend és már senki nem kért bort.
 
Egyedülálló borsort ad ki a 25 éves Hilltop borászat

 
Winelovers borok az olvasás mellé