Fedezd fel a rózsaszín univerzumot! - A világ rozéi 28 tételen keresztül a Borkollégium mesterkurzusán

Borászportál
2025. augusztus 26., 15:30


A rozék világa hihetetlenül változatos: lehetnek üdék és játékosak, akár egy nyári szellő, vagy gyümölcsösen zamatosak, mint egy friss eper. Találunk köztük virágos karaktereket, melyek egy tavaszi mező illatát idézik, és léteznek komolyabb, testesebb változatok, amelyek elegáns hordós jegyeket és hosszabb érlelhetőséget is kínálnak. A Borkollégium szeptember 19-i tematikus mesterkurzusán most 28 gondosan válogatott tételen keresztül ismerheted meg, hogyan válik a rozé a világ különböző pontjain egyedivé és utánozhatatlanná!
Fedezd fel a rózsaszín univerzumot! - A világ rozéi 28 tételen keresztül a Borkollégium mesterkurzusán
Ha már régóta kedveled a rozét, a kóstolón Kielmayer Kristian DipWSET boroktató,  bormarketing mesterdiplomás (MA) borszakértő, tanácsadó segítségével most még mélyebbre áshatod magad a témában, ha pedig eddig valamiért ódzkodtál tőle, itt az idő, hogy Te is megtaláld a kedvencedet!
 
Ez az esemény minden borkedvelőnek szól, aki szeretné felfedezni, hogy a rozé mennyire sokszínű lehet. Nem csak könnyed, nyári italról van szó – hanem játékos, friss, gyümölcsös és akár érlelt, komoly stílusokról is” - emeli ki Kielmayer Kristian. “Mindazokat várjuk, akik kíváncsiak az ikonikus borokra - mint a Whispering Angel, de szívesen megismernének olyan különlegességeket is, mint egy érlelt Dúzsi rozé vagy egy tartalmas Cerasuolo”.
 
 
A világ rozéi: igazi stíluskavalkád
Jennifer Simonetti-Bryan Master of Wine könyvében négy fő rozéstílust különböztet meg: a Blush, a Fruity, a Crisp és a Rich kategóriát. Ezekbe a stílusokba többféle rozébor is besorolható: a Borkollégium mesterkurzusán mindegyikről átfogó képet kaphatsz. A tételsor bejárja Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Portugália, az USA és Magyarország kiemelkedő borvidékeit, és bemutatja, milyen különböző technikákkal – saignée, direkt préselés, házasítás, pezsgőkészítés vagy akár botritiszes érlelés – készülhet egy rozébor.
 
Fedezd fel a rózsaszín univerzumot! - A világ rozéi 28 tételen keresztül a Borkollégium mesterkurzusán
 
A Blush típusba tartozó borokat enyhe édesség, alacsony alkohol (jellemzően 12% alatt) és hangsúlyos gyümölcsös aromák jellemzik. Ezeket a borokat kifejezetten könnyű fogyasztani, élénk rózsaszínes színviláguk pedig szinte védjegyükké vált. A legismertebb példák közé tartozik az amerikai White Zinfandel és a különleges üvegéről is felismerhető Mateus Rosé.
 
Ez a tétel is ott lesz a Borkollégium kurzuson:
Banfi – Brachetto d’Acqui Rosa Regale Dolce 2023 (Olaszország)
Illatos, enyhén gyöngyöző, édes rosé Piemontból, tele piros bogyós gyümölcsökkel és rózsás jegyekkel. Könnyed, játékos és csábító – tökéletes választás romantikus pillanatokhoz vagy desszertek mellé.
 
A Crisp stílus képviselői gyakran a dél-franciaországi Provence-ból származnak. Ezek a borok világos – gyakran rendkívül halvány – színnel bírnak, csontszárazak, magas savtartalommal rendelkeznek, és általában könnyed testtel bírnak. Készítésükhöz közvetlen préselési módszert (direct press) alkalmaznak, amely tiszta, letisztult karaktert kölcsönöz nekik. Ízprofiljukban visszafogott gyümölcsösség, virágos jegyek és ásványosság jellemző.
 
Ez a tétel is ott lesz a Borkollégium kurzuson:
Whispering Angel 2024 (Provence, Franciaország)
A világ legismertebb prémium rozéja: könnyed, tiszta, modern stílus, amely sokak számára a provence-i rosé szinonimája. Frissítő, elegáns, minden kortyban a francia Riviéra hangulatát idézi.
 
A Fruity kategóriába tartozó rozékben a gyümölcsös karakter dominál. Ezek a borok intenzív illat- és ízvilággal rendelkeznek, színük és koncentrációjuk is erőteljesebb. Testesebbek és közepes savtartalmúak. Az élénk aromák eléréséhez gyakran hideg héjon áztatást alkalmaznak, még az erjedés megindulása előtt. A hazai közönség ezt a kategóriát ismeri a legjobban, hiszen a rozék zöme nálunk ezt a stílust képviseli.
 
Ez a tétel is ott lesz a Borkollégium kurzuson:
Tenuta Ulisse – Cerasuolo d’Abruzzo (Olaszország)
Élénk szín és intenzív gyümölcsösség jellemzi – egy olyan rosé, amely megőrzi a vörösboros karaktert, mégis friss és lendületes. Remek választás azoknak, akik szeretik a markánsabb, fajtajelleges stílust.
 
A Rich rozék mély színűek és komplex aromavilágúak, gyakran testesebbek is. Készítésük során jellemzően vagy magas extrakttartalmú szőlőfajtákat használnak, vagy olyan technológiát, amely koncentráltabb eredményt ad. Gyakran alkalmazzák az ún. saignée technikát, ahol a rozé a vörösbor-készítés melléktermékeként jön létre: a must egy részét korán lefejtik, és ebből készül egy tartalmasabb, sötétebb rozé.
 
Ez a tétel is ott lesz a Borkollégium kurzuson:
Dúzsi Tamás – Cabernet Franc Rosé 2017 (Szekszárd, Magyarország)
Egyedülálló érlelt magyar rosé, botrytises jegyekkel. Ritkaság, amely megmutatja, hogy a rozé lehet komoly, mély és izgalmas borélmény is.
 
 
Kóstold végig a világ rozéinak sokszínű történetét egyetlen napon!
A jegyek limitált számban elérhetők, csak 16 fő számára tudnak helyet biztosítani:
 
Fedezd fel a rózsaszín univerzumot! - A világ rozéi 28 tételen keresztül a Borkollégium mesterkurzusán