10 ismeretlen borrégió, amelyekre érdemes odafigyelni

Borászportál
2015. augusztus 27., 21:19


Bordeaux, Burgundia, Toszkána, Piemont, Douro, Napa Valley, Rioja és még sorolhatnánk a híres borrégiókat. De vannak olyanok, amelyek még többé kevésbé ismeretlenek vagy csak keveset tudunk róluk, ám a táj, a borok és a gasztronómiai élmények hívogatják az utazót.
10 ismeretlen borrégió, amelyekre érdemes odafigyelni
Szicília (Forrás: Lisaballtraveldesign.com)
 
A CNN.com összeállította a nagyreményű borvidékek listáját a világból. Mindez a teljesség igénye nélkül!


Tasmánia, Ausztrália

Ausztráliától délre, egy különálló szigeten található Tasmánia állam. A sziget északi részén a ropogós, száraz rizlingeket és sauvignon blanc-okat, vagy a testes chardonnay-kat érdemes keresni. Míg a melegebb déli régióban a cabernet sauvignon, a pinot noir és a shiraz fajtákat termesztik. Mindösszesen 160 termelő van a szigeten, így garantált, hogy a kóstolón összefutunk a pincészet tulajdonosával vagy borászával.
 
10 ismeretlen borrégió, amelyekre érdemes odafigyelni
Tasmánia (Forrás: Brandtasmania.com)

Walla Walla Valley, Oregon és Washington

Az egyik legdinamikusabban és leggyorsabban növekedő borvidékek közé tartozik az Egyesült Államokban. A változatos termőtájnak köszönhetően széles a szőlőfajták szortimentje, beleértve a cabernet sauvignont, merlot és cabernet franct. Oregonban, a Rocks alrégióban a bazaltsziklákról szüretelt syrah az egyik legkülönlegesebb bort adja az országban. Földes, füstös illatjegyei mellett gazdag ízt hordoz a tétel.  
 
10 ismeretlen borrégió, amelyekre érdemes odafigyelni
Walla Walla Valley (Forrás: Mashable.com)

Michigan, Amerikai Egyesült Államok

A vidéken összesen 3000 hektár szőlőültetvény található, és ezen körülbelül 100 kisebb és közepes méretű pincészet osztozkodik. A környezet falusias jellegű, és sok helyen elég fejletlen. Így nem meglepő, hogy az itteni borokat alul értékelik. A borvidéken készítenek félszáraz rajnai rizlingeket és traminiket, valamint a száraz borok közül a sauvignon blanc, vinho verde, szürkebarát és a chardonnay kapnak kiemelkedő szerepet.
 
10 ismeretlen borrégió, amelyekre érdemes odafigyelni
Michigan (Forrás: Cnn.com)

Morávia, Csehország

Igaz Csehországról előbb jut eszünkbe a sör, de az osztrák határtól északra értékes termőtájat találunk, ahol a világszínvonalú fehérborok készülnek. Slovacko kistérségében a homokos talajnak és a hűvös éghajlatnak köszönhetően a rajnai rizling, a Müller Turgau, a zöldveltelini és a morvai muskotály kitűnően érzi magát. A keletebbre található Velke Pavlovice agyagos talaján a lágy tanninokkal rendelkező kékszőlők terjedtek el, mint a pinot noir vagy a kékoportó.

A borokon túl már a buja tájért, mesebeli kastélyokért és az egész évben mérsékelt időjárásért is megéri ellátogatni Morvaországba.
 
10 ismeretlen borrégió, amelyekre érdemes odafigyelni
Morávia (Forrás: Bbook.com)

Franciacorta, Olaszország

Franciacorta Olaszország észak-nyugati részén helyezkedik el. Elsősorban pezsgőiről híres a borvidék, de a csendes borairól sem szabad megfeledkeznünk. A pezsgőt hagyományosan, palackban erjesztik, hasonlóan champagne vidékéhez chardonnay, pinot noir és pinot balnc fajtákból állítják elő. A buborékos italok egyedisége a krémes textúrában és a termőtájban rejlik. 
 
10 ismeretlen borrégió, amelyekre érdemes odafigyelni
Franciacorta (Forrás: Goista.com)

Bekaa Valley, Libanon

Bekaa Valley a világ legrégebbi bortermelő régiójában található, állítólag már Kr.e. 725-ben is termesztettek szőlőt. Ám a borfogyasztók körében a libanoni borok kevésbé ismertek. De ez most kezd megváltozni.

Az új generációs termelők Burgundiában és Bordeaux-ban tanultak, szépen lassan az ő segítségükkel Libanon felé fordul a borkedvelők figyelme. A Bekaa Valley elhelyezkedése, és klímája tökéletesen alkalmas a vörös házasítások (syrah és merlot) és a virágos, könnyű muskotály és viognier elkészítéséhez.

Néhány termelő a helyi fajtákat részesíti előnyben, mint az arinarnoa, az obeideh és a merwah.
 
10 ismeretlen borrégió, amelyekre érdemes odafigyelni
Bekaa Valley (Forrás: Montesquieuwinelovers.com)
 
Szicília, Olaszország

Szicília Olaszország dél-nyugati csücskében található sziget, amely már több, mint öt évezredes borkészítési múltra tekint vissza. Ennek ellenére csak az utóbbi években fedezte fel magának a nemzetközi borvilág. A sziget egyedi és sokszínű terroirját felismerték, így egyre több minőségi bor készül a tömegtermelés mellett. 

Érdemes a helyi fajtákra odafigyelni, mint a kékszőlők közül a nero d’avola, nerello mascalese, frappato, illetve a fehérek közül a grillora és a catarrattora. Ezen utóbbi fajták gyönyörű ásványos borokat adnak. Persze, ha Szicíliáról beszélünk, akkor ne feledkezzünk meg Pantelleria szigetéről sem, ahol a legjobb desszertborok készülnek, Passito di Pantelleria.
 
10 ismeretlen borrégió, amelyekre érdemes odafigyelni
Szicília, Ulmo (Forrás: Gigglewater411.com)

Moldova

A Románia és Ukrajna között található kis országban csodálatos borok készülnek, amelynek hagyománya 5000 évvel ezelőttre nyúlik vissza. Az autokton helyi fajták (rara neagra, plavai) mellett a nemzetköziek (sauvignon blnc, chardonnay) is szerepet kapnak.

Az ország déli részén száraz, robosztus vörösborok készülnek saperavis fajtából, valamint elegáns tételeket kóstolhatunk cabernetből, gamayból és pinot noirból. Érdekesség, hogy a világ legnagyobb borpincéje is itt található, a Milestii Mici több mint 2 millió palackot állít elő évente.
 
10 ismeretlen borrégió, amelyekre érdemes odafigyelni
Moldova (Forrás: Winerist.com)

Soave, Olaszország

Az 1970-es és ’90-es években a legkeresettebb olasz bor volt az amerikai piacon, még a chianti népszerűségét is meghaladta. Sajnos a legtöbb soave tömegtermékként került a polcokra, ezért minősége nem volt a legmegfelelőbb. 

Manapság már a termelők nagy odafigyeléssel készítik el a soave-t, elsősorban a classic eredetmegjelölésű borokat keressük, illetve a cru területekről származó tételeket. A garganegra szőlőfajta jó kifejezőeszköze a helyi termőtájnak. Érdemes kipróbálni a Soave pezsgőket, valamint a passito (szárítás) eljárással készült édesborokat.
 
10 ismeretlen borrégió, amelyekre érdemes odafigyelni
Soave (Forrás: Ilgiornale.nl)

Swartland, Dél-Afrika

Swartland régiót a többi híres, afrikai borvidék beárnyékolja, mint Stellenbosch, Paarl és Franschhoek. De az utóbbi időben Swartland az izgalmas borok lelőhelyévé vált. Kóstolhatunk itt buja, szilvás pinotage-t, zamatos chenin blanc-t, füstös syraht és merész házasításokat.
2010-ben alapították meg a Swartlandi Független Termelők szervezetét, amelynek tagjai ambiciózus, szenvedélyes borászok, akik a borok minőségének javítására törekednek. A szervezetnek köszönhetően minden év novemberében egy bor, étel és zene ünnepre kerül sor.
 
10 ismeretlen borrégió, amelyekre érdemes odafigyelni
Idős tőkék Swartlandban (Forrás: Seriouseats.com)