10 tipp az idei Budapest Borfesztiválra

Borászportál
2017. szeptember 06., 11:06


Szeptember hetedikén immáron huszonhatodjára nyitja meg kapuit Európa legszebb borfesztiválja, a Budapest Borfesztivál. 
10 tipp az idei Budapest Borfesztiválra

A főváros legimpozánsabb panorámáját csodálva közel kétszáz hazai és külföldi borászat lesz jelen, így vettük a bátorságot, hogy összeszedjük nektek azt a tíz pincészetet, amiket egyszerűen nem lehet kihagyni, ha most hétvégén a Budai Várban jártok.

 

1. Ostorosbor / Soltész Pincészet (66. stand)
10 tipp az idei Budapest Borfesztiválra

Az Egri borvidék egyik legismertebb borászata az Ostorosbor Pincészet, amely már több mint 50 éve készíti a borait. A tradíció számukra nagyon fontos, ugyanakkor arra is odafigyelnek, hogy kövessék a technológiai fejlődéseket; ezt a kettőt ötvözve készítik a borvidékre jellemző kiváló boraikat. Ilyen az Ostoros Egri Csillag 2016 is, ami nemrég az Aranytőke borszemle legjobb egri csillaga kitüntetést kapta. A tulajdonosi család azonban tavaly létrehozta az új, fehérborokból, rozéból és vörösborokból álló Soltész Prémium termékcsaládot, amit az ez évi Borfesztiválon már be is mutatnak, például a modern és roppant intenzív Egri Bikavér Selection 2015-öt, amivel az idei Winelovers Kékfrankos és Bikavér Teszten első helyen végeztek.

2. Tornai Pincészet (144. stand)
10 tipp az idei Budapest Borfesztiválra
A Nagy-Somlói borvidék talán legnagyobb szereplője 2016-ban ünnepelte fennállásának 70. évfordulóját. A sikerei egyedülállóak, nem biztos, hogy tudnánk mondani még egy olyan pincészetet, amely egy év alatt ennyi díjat zsebelt volna be, a londoni IWC borversenyen például a legmagasabb pontszámú magyar borként 2016 legjobb juhfarkja lett. Mindenképp szánjatok rá időt és látogassátok meg a várban a Tornai Pincészetet, már csak azért is, mert a Borfesztiválon vezetett borkóstolót tartanak két időpontban az International Wine Challenge-en Trófea díjat kapott borokból (melyek kereskedelmi forgalomban már nem kaphatóak) és azok utódaikból: Prémium Juhfark 2016, Top Selection Grófi Juhfark 2016, Top Selection Castrum Cuvée 2015. A vezetett 6 tételes borkóstoló részletei ITT.

3. Gere Attila Pincészete (118. stand)
10 tipp az idei Budapest Borfesztiválra

Gere Attila a Villányi borvidéken működő pincészetében 1991-től készít borokat, ám történetük már hét generációval ezelőtt kezdődött. Családjával együtt törekszenek a villányi termőtájra jellemző illat- és ízjegyek kifejezésre juttatására, és céljuk, hogy régi magyar mintára újra megvalósuljon a generációkon átívelő szőlőművelés illetve borászkodás. Ne hagyjátok ki a 2015-ös Villányi Franc-t, melyet a szilva, meggy és szeder, kakaó és kávé aromái jellemeznek a legjobban. Gyönyörű, sokrétű bor, amelyben a gyümölcsök és hordófűszerek mellett földes jegyeket és mineralitást is érezni. A 2010 óta bio művelésű szőlőskerttel és komoly nemzetközi hírnévvel rendelkező borászat borai közül a Rosé Fricit, Fekete Járdoványt, Athus cuvée-t és Kopart sem lesz érdemes kihagynotok. 

4. Garamvári Szőlőbirtok (81. stand)
10 tipp az idei Budapest Borfesztiválra

A Balaton déli oldalának egyik legfontosabb szereplője a Garamvári Pincészet, amely igazi családi vállalkozás. Többeknek is ismerős lehet, nem csak a Balatoni borvidéken található szőlőbirtokuk, hanem a Budafokon elhelyezkedő pezsgőpincéjük és minőségi borkereskedelemmel foglalkozó cégközpontjuk kapcsán is. A pincészet a többszörösen díjnyertes boraikkal is készül a Budavári Borfesztiválra, de persze a tradicionális pezsgőiket is megkóstolhatjátok, ha betértek hozzájuk – például a Blanc Fleur-t, ami az egyik kedvencünk. 
 
5. Zelna Borászat (46. stand)
10 tipp az idei Budapest Borfesztiválra
 
A 2014-ben alakult borászat jelenleg nyolc hektáron gazdálkodik, amit egy fiatal házaspár – Barabás Barna és Lukács Lilla – irányít. Megtalálhatók náluk a könnyed, fajtajelleges borok mellett a dűlőválogatott tételek is, amikkel területeik terroir jellegét kívánják megmutatni. Feltétlenül kóstoljatok meg náluk az olaszrizlinget vagy pinot gris-t, a Farkó-kő vagy Csiten-dűlőkről. 
 

6. Frittmann Pincészet (52. stand)
10 tipp az idei Budapest Borfesztiválra

A soltvadkerti Frittmann Pincészet igazán széles fajtaválasztékkal rendelkezik; főképp könnyed reduktív tételeik vannak, de ezek mellett néhány hordóban érlelődött kincset is találhatunk. Az új, érlelt Generosát és a Néró Rosé-jukat szerintünk nem lehet nem szeretni, utóbbi illat- és ízvilágát is az élénk gyümölcsösség határozza meg, a málna, a csipkebogyó és a eper kombinációja egyenesen a nyárba repít vissza. A fehér, vörös és rozé boraik mellett gyöngyöző boraik és pezsgőjük is van, így biztosan mindenki megleli közöttük az aktuális kedvencét.

7. Zsirai Pincészet (22. stand)
10 tipp az idei Budapest Borfesztiválra
 
Zsirai Petra és Kata édesanyjukkal közösen viszik tovább édesapjuk hitvallását és irányelveit, mégpedig három mesés borvidék területein: Mádon, Palkonyán és Somlóvásárhelyen. A természet és a természetesség szeretete, az értékek megőrzése és a magyar bor tisztelete vezérli őket, és ezt pontosan fogod is érezni, ha belekortyolsz a sárgamuskotályukba, hárslevelűjükbe, de szigorúan tilos kihagyni a Somlait is, ami juhfark, olaszrizling és hárslevelű tökéletes házassága.
 
8. Malatinszky Kúria (119. stand)
10 tipp az idei Budapest Borfesztiválra
 
A széleskörű nemzetközi előtanulmányokat maga mögött tudó alapító Malatinszky Csaba borait 1997 óta készíti, harminc hektáron, organikus, fenntartható és igencsak magas igényű szemlélettel. Kisharsányról, Siklósról és Máriagyűdről érkező borait az ún. „niche marketen” értékesíti, amik közül a Noblesse Chardonnay-t és Rosét, illetve a buja, robusztus Kúria Cabernet Franc-t javasoljuk leginkább kóstolásra; higgyétek el, mind-mind kitűnő választás lesz, amint a Villányi Korzóra értek. 
 
9. Lajvér Borbirtok (107. stand)
10 tipp az idei Budapest Borfesztiválra

A Lajvér Borbirtok egy teljesen új pincészet a Szekszárdi borvidék festői Lajvér patakjának völgyében. Még csak nemrég robbant be a köztudatba az amerikai stílust követő borászat, így ha számodra még ismeretlenek a boraik, akkor érdemes lesz meglátogatnod őket és megkóstolnod a gyümölcsös, ízben és eleganciában gazdag, igazi szekszárdi boraikat.
 
10. Holdvölgy (4. stand)
10 tipp az idei Budapest Borfesztiválra
 
A mádi borászat teljes választéka mellett most négy egymást követő évjárat (2006 -2009) hatputtonyos aszúit is poharazzák majd a megszokott helyükön, így a rajongók idén a megszokottnál is több időt szánjanak erre a standra. Huszonöt hektárnyi, értékes dűlők borait kóstolhatjátok csütörtöktől, előbb a szarvasgombás illatjegyeivel és mély aranybarna színével hódító HOLDVÖLGY Culture 2006-os; majd a kajszibarack és narancslekvár aromákkal kényeztető, ellenállhatatlanul krémes 2007-es. Harmadikként egy kimondottan „nagy aszús évjárat” szülötte következik: a vaníliával és sok gyümölccsel indító 2008-as, amelyben a hűvösebb, gyógynövényes másodlagos jegyek mellett felfedezhetjük a gombás-kenyérhéjas tercier aromákat is...
 
A vertikális kóstolósort a legújabb favorit, a 2009-es HOLDVÖLGY Culture zárja, amely itt és most, a Budapest Borfesztivál alkalmával kóstolható először, légiesen könnyed, elegáns módon, finom gyümölcsösséggel, vaníliával, fűszerességgel és csipetnyi dohánnyal téve fel a koronát a HOLDVÖLGY nagy aszú-kvartettjére! 
Winelovers borok az olvasás mellé