17 pincészet 27 juhfarkját kóstolhatod meg a Somlói Juhfark Ünnepen

(X)
2022. szeptember 27., 11:11


Október 22-én hetedik alkalommal rendezik meg a somlói borászok összefogásával a juhfark reprezentatív bemutatóját, ahol az elmúlt évek legjobb tételeit kóstolhatja meg a közönség, személyesen a borászok bemutatásában.
 
17 pincészet 27 juhfarkját kóstolhatod meg a Somlói Juhfark Ünnepen
A sétálókóstoló különleges élmény, a borkedvelő közönség egyik legkedveltebb műfaja, ahol egyszerre, egy helyen érhetők el több pincészet legjobb borai. A Somlói Juhfark Ünnep több szempontból is speciális. Hogy miért?
 
1. Kizárólag a juhfarkról szól. Egy ilyen, egyetlen fajtára koncentráló bemutató akkor lehet érdekes, ha a fajta sokoldalalú, és ez a juhfark esetében maradéktalanul teljesül. Nem csak a borvidék jellemzőit, a borász felfogását, keze munkáját érezhetjük ki a kóstolt tételekből, hanem egészen különböző típusú és karakterű borokat kapunk. A juhfark és a Somló speciális páros. A hegy egyedülálló, vulkanikus karakterét a juhfark tudja legjobban közvetíteni, és fordítva: a juhfarkra jellemző fajtajegyek a Somlón mutatkoznak meg legszebben. Az eredmény: komplex, ásványos ízvilágú, utánozhatatlan bor.
 
2. Ezen a rendezvényen nemcsak a borok, hanem azok készítői, személyesen a borászok is bemutatkoznak. Sok hiteles borkészítővel ismerkedhetünk meg, kérdezhetünk, beszélgethetünk a borkészítés fogásairól, a borok jellemzőiről, kóstolhatunk és újrakóstolhatunk.
 
3. A Somlón rendezik meg, ahol nemcsak a borokat élvezhetjük, hanem az egyedülálló környezetet is. Ahol bármerre indulunk el, változatos természeti szépségeket, lenyűgöző panorámát, rendezett szőlősorokat, csodálatos pincéket, kápolnákat találunk. 
 
4. A Juhfark Ünnepen a sétálókóstolót kiegészítő programok, workshopok teszik még érdekesebbé, amelyeken megismerhetjük a Somló dűlőit, régebbi évjáratokat és a világ nagy borvidékeinek híres borait egy-egy juhfark tétellel összehasonlítva. 
 
17 pincészet 27 juhfarkját kóstolhatod meg a Somlói Juhfark Ünnepen
 
Program
 
Sétálókóstoló (13:00-20:00)
A Somló legjobb Juhfark tételeivel. Jegyár 8900 Ft
 
A sétálókóstoló-jegy korlátlan kóstolásra jogosít a rendezvény teljes ideje alatt a résztvevő 17 pincészet 27 borából, valamint tartalmazza a transzfert a megadott szállásokról.
 
Workshopok
Nr1. Utazás a Somló körül (12:00, 14:00)
Buszos dűlőtúra a hegyen. Az úton érintett pincészetek legkedvesebb borai is megkóstolhatók. Jegyár 5900 Ft
 
Nr2. A Juhfark arcai (15:00)
Tornai vertikális Juhfark-kóstoló nemzetközi díjnyertes borokkal. Vezeti: Tornai Tamás. Jegyár 5900 Ft.
 
Nr3. Somló VS Világ (18:00)
Juhfark és őshonos fajták a világ nagy borvidékein. Hogyan hat a fajtára a terroir és hogyan mutatja meg a fajta a terroir erősségeit? Hol milyen bor születik ebből? Fiáth Attila (WSET) interaktív összehasonlító kóstolója. Jegyár 7900 Ft
 
Vezetett múzeum- és pincetúra (14:00, 17:00)
Ára 1000 Ft, jegyvásárlás a helyszínen.
 
17 pincészet 27 juhfarkját kóstolhatod meg a Somlói Juhfark Ünnepen
 
Budapest transzfer
A Juhfarkünnepre különjáratú busz indul Budapestről. Busz indulása: 2022. október 22. szombat 10 óra, Budapest, BAH csomópont benzinkút. Busz visszaindulása: 2022. október 22. szombat 20 óra, Tornai Pincészet. Jegyár oda-vissza 6900 Ft
 
Helyszín
Tornai Pincészet, 8478 Somlójenő, Somló hegy 1242.
 
 
17 pincészet 27 juhfarkját kóstolhatod meg a Somlói Juhfark Ünnepen
 
 
Juhfark 
A legrégibb írásos emlékekben is nyilvántartott, több száz éves fajta, amely ma már szinte kizárólag a Somlói borvidéken található meg. (Kis mennyiségben található még a Balaton-felvidék és Badacsony egyes részein.) Igen érzékeny fajta, nagy, alul visszakunkorodó fürtje hajlamos a rothadásra, beleértve a botritiszesedést is (a neve is innen származik). A vulkanikus talajjal és remek kitettséggel rendelkező somlói területekről kevés szőlőt szüretelnek, mivel a juhfark tőkék túlzott terhelése bántóan savas bort eredményez. Savainak rusztikussága indokolttá teszi a gondos válogatást: beérett alapanyag és kis hozamok esetén képes nagy borrá válni. A hordós érlelésre többnyire szüksége van, bár előfordulnak kiváló reduktív iskolázású juhfarkok is. Viszonylag hosszú időre van szükség ahhoz, hogy egy juhfark eljusson a csúcsára. Savainak minimum három-négy év kell, hogy savai megszelídüljenek. Egy juhfark akár 10-15 évesen is fogyasztható.
Aromatikája inkább neutrális, hűvösebb évjáratokban florális jegyeket mutat.
A gasztronómiában tökfélékkel, káposztás fogásokkal érdemes kipróbálni, a karácsonyi töltött káposzta mellé sem okoz majd csalódást. Sós, enyhén fűszerezett ételekkel, testesebb juhfark pedig akár vadhúsokkal is  kipróbálható. A somlói juhfarkot a fehérborok megszokott hőmérsékletéhez képest kicsit melegebben, 14- 15 fokon érdemes kínálni.
 
Winelovers borok az olvasás mellé