2013: drágul a bor

Borászportál
2013. január 08., 12:16


Borpiac - Akár 20-25% drágulás jöhet a borpiacon, miután az idei szőlőtermés igen kedvezőtlenül alakult a viszontagságos időjárási körülmények miatt. Volt, ahol a szokásos mennyiség harmadát tudták csak betakarítani. A szőlő minősége azonban kiváló lett idén.
2013: drágul a bor
 
„A tavalyi tél során komoly fagykár érte a legnagyobb ültetvényterülettel rendelkező Kunsági Borvidéket – mondta a GazdaságTV-nek Horváth Csaba a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára. „Eleve nem számítottunk csúcstermésre, de a fagykárra még rájött a tavaszi fagy, majd az aszály hatása. Igen ritka az ilyen év, amikor a káros hatások mindegyike egyszerre jelentkezik, ez azt jelentette tavaly, hogy a szokott 2,5-3 millió hektoliter helyett, mindössze 1,8 millió hektoliterre becsülhetjük a pincékbe került must és bor mennyiségét, ami 400 ezer hektoliterrel kevesebb a hazai fogyasztásnál.” – mondta a szakember.
Horváth Csaba szerint a szőlő esetében 20-25 százalékkal nőttek a felvásárlási árak, amely mindenképpen begyűrűzik majd az önköltségei árakba is. Ugyanakkor kiemelte, hogy az áremelkedést nem feltétlenül fogják érzékelni a fogyasztók, mivel a fogyasztói árakban a bor előállítási költsége csak a teljes ár alig harmadát teszi ki – írja a Piac és Profit.
 
Winelovers borok az olvasás mellé