40 fok lesz! Előzd meg a hőgutát!

Borászportál
2012. július 02., 12:35


Tippek - Folytatódik a kánikula; hétfőn és kedden akár 40 fokig is felszaladhat a hőmérő higanyszála, ami vízparton még elviselhető, de a munkával telő hétköznapokban már muszáj megtenni az alapvető óvintézkedéseket.
40 fok lesz! Előzd meg a hőgutát!
 
A veszélyeztetettek
Az utóbbi években többször figyelhető meg rendkívüli, gyakran hosszantartó meleg időjárás hazánkban. A kánikula bárkinek okozhat egészségi panaszokat (fejfájás, szédülés), vagy kellemetlen tüneteket, rosszullétet, de vannak különösen veszélyeztetett csoportok. Ilyenek például a csecsemők és a kisgyermekek, a 65 évnél idősebbek, vagy a szívbetegségben és magas vérnyomás betegségben szenvedők. Nagyon fontos, hogy ők – panaszaikkal azonnal forduljanak orvoshoz.
Dr. Kónya Judit, a WEBBeteg online egészségügyi magazin tanácsadója szerint súlyos, előrehaladott sclerodermás betegek és egyes, az autonóm idegrendszerre ható gyógyszereket szedők is fokozott veszélynek vannak kitéve. Veszélyeztetettek még a tartósan nehéz fizikai munkát végzők, főleg, ha előzőleg a terheléshez nem szoktak hozzá, vagy az meghaladja képességeiket (hosszútávfutók, triatlonisták a szárazföldi szakaszok idején, kezdő sportolók intenzív edzőtáborban, újonc katonák, stb.).
 
Alapvető óvintézkedések kánikula esetére
Kánikulai napokon - ha csak tehetjük – a különösen meleg dél körüli, kora délutáni órákat töltsük otthon, besötétített szobában, viszonylag hűvösben. Nagy melegben ajánlatos zuhanyozni langyos vagy hideg vízzel naponta akár többször is!
A nap égető erejétől széles karimájú kalappal, napszemüveggel és napkrémmel védd magad. Fényvédő krémmel naponta többször is kend be a bőröd.
40 fok lesz! Előzd meg a hőgutát!
Heti előrejelzés - további információért kattints a képre! (forrás: Időkép)
Forró nyári napokon az idősebbek ne a legmelegebb órákban végezzék a piaci bevásárlást.
Könnyű, világos színű, bő szabású, pamut alapanyagú ruhát hordjunk forró napokon! Idősebbek se viseljenek ilyenkor sötét színű, fekete ruhát, fejkendőt!
Lehetőleg éjjel szellőztessünk. Akinek van elektromos ventillátora, használja a nagy melegben! A légkondicionálót is üzemeltessük a szokásosnál hosszabb ideig; a magasabb villanyszámla még mindig elviselhetőbb, mint egy komoly rosszullét.
Sose hagyjunk gyermekeket, állatokat (kutyát) zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban, még árnyékban sem!
Ne sétáltassuk a napon és ne öltöztessük túl a hőségben a fiatal csecsemőt sem. Kisgyermekeket árnyékban levegőztessünk, a játszótéren fa alatti válasszuk.
A fiatal csecsemők különösen sok folyadékot igényelnek, a szoptatáson kívül is mindig kínáljuk meg őket tiszta vízzel, vagy pici sót is tartalmazó, citromos teával a szoptatás után.
Ha mindenképpen szabadban kell tartózkodnod a kánikula idején:
- Korlátozzuk a szabadlevegőn való tartózkodást a kora reggeli (6-10 óráig) és esti órákra (18-22 óráig).
- Napközben árnyékos helyen próbálj pihenni.
- Ha túl sokáig tartózkodsz a szabadban, akkor próbálj legalább 1-2 órát légkondicionált környezetben eltölteni, míg szervezeted lehűl.
- Csökkentsd a fizikai munkavégzést. Ne ilyenkor kezdj neki a nagytakarításnak, ablakmosásnak! Csak az esti órákban kezdd el például a befőzést, azt is állandó szellőztetés mellett!
Mit és mennyit igyunk? – Mit ne igyunk?
Nagy melegben ajánlott napi 4 liter folyadékot inni. Fontos a sópótlás is!!
Fogyassz: vizet, ásványvizet, teát, szénsavmentes üdítőket, paradicsomlevet, aludttejet, kefirt, joghurtot, leveseket.
Kerüld a kávét, alkohol tartalmú italokat, magas koffein és cukor tartalmú szénsavas üdítőket.
Hőségben sokkal több folyadékot kell fogyasztani! A meleg és a fizikai munkavégzés fokozza az izzadást, a folyadékvesztést. Ne várj addig, amíg szomjas leszel! Tudatosan igyál többet ilyenkor a szokásosnál! Ne fogyassz olyan innivalót, amely sok cukrot, koffeint, vagy alkoholt tartalmaz – ezek fokozzák a szomjúságérzetet, még több folyadékot vonnak el a szervezettől.
Azok, akik szívgyógyszert szednek, a vízhajtás mellett is fogyasszanak elegendő mennyiségű folyadékot a forró napokon, azaz a szokásosnál egy literrel többet.
A hőguta tünetei
A hőgutának három jellegzetes tünete van – hívja fel a figyelmet Dr. Kónya Judit. Ezek pedig: a verejtékezés hiánya, a test maghőmérsékletének progresszív és jelentős emelkedése (39 fok fölé, de elérheti a 41 fokot is), eszméletvesztés. Ezen tünetek kialakulását jelezheti a koncentrálóképesség zavara, enyhe bódulat, majd kifejezett kábultság. A beteg feje fájhat, szédülhet, hányinger és hányás jelentkezhet.
A hőguta lefolyásában két stádium követi egymást. Kezdetben a keringési rendszer még képes kompenzálni a bekövetkező káros jelenségeket, amit a bőr kipirulása (a bőrerek tágulása miatt), szárazsága, forró tapintata jelez.
Amikor a kompenzációs lehetőségek kimerülnek, a bőr sápadttá, szederjessé, hűvössé válik, a pulzus megemelkedik, a szívműködés rendezetlen lesz - ezek a jelek a keringés elégtelenségét igazolják.
A valódi hőguta kezelés nélkül halálos kimenetelű. Kezelés mellett is maradványtünetek alakulhatnak ki: az agykárosodás miatt az izmok gyengesége és a gondolkodás zavara jelenhet meg, de a szív, a máj, a vese és a tüdő is károsodhat.
A hőguta kezelése
Hőgutagyanús esetben azonnal hívjunk mentőt, mivel a beteg kezelése intenzív osztályos hátteret igényel! A kiváltó okokat, ha lehet, minél hamarabb szüntessük meg, vigyük hűvös helyre a beteget! – így a doktornő.
Egyébként az elsősegélynyújtás irányelvei érvényesülnek: szükség esetén az újraélesztés ABC-jének megfelelően járjunk el. Nagyon fontos a páciens testének hűtése, amit a segítség megérkezéséig lehetőségek szerint hűtőborogatást alkalmazásával valósítsunk meg. Ezzel párhuzamosan a bőr masszázsa szükséges. Ha az eszméletlenség még nem alakult ki, itassunk a beteggel hideg folyadékot – lehetőség szerint vizet.
A fenti információk részben a WEBBeteg.hu online egészségügyi portálról származnak.
Winelovers borok az olvasás mellé