5+1 bor, amit meg kell kóstolnod az Olaszrizling Októberen

Borászportál
2017. szeptember 30., 08:00


Akik ugyanannyira szeretik az olaszrizlinget – és a rajnai rizlinget – mint mi, azoknak októberben már kötelező programnak számít a közelgő Olaszrizling Október Nagykóstoló. És ha te sem szeretnél elveszni a közel 200 bor kavalkádjában, javasoljuk, érkezz konkrét tervvel. Mint ezúttal mi.
5+1 bor, amit meg kell kóstolnod az Olaszrizling Októberen
Amikor borkóstolón jársz, több tíz, vagy akár több száz különböző tétellel is találkozhatsz. Ilyenkor érdemes stratégiával érkezni, egyrészt hogy eredményesen kóstolhass, illetve hogy a másnap se okozzon majd gondot. Kiválogattuk a jövő heti kínálatból azokat a borokat, amiket semmiképp sem érdemes kihagyni a fanatikusoknak.

1. Bakó Ambrus, Kispál Helén Badacsonyi Olaszrizling 2013

Nagyjából 2000 palack készült a Sabar-dűlőn termelt tételből, amelyet 40-100 éves tőkékről szüreteltek. Áttetsző és tiszta bor, aminek friss illata éppoly visszafogott, amilyennek egy igazi olaszrizlingnek lennie kell. A korty is kristálytiszta és igen szofisztikált, fehérborssal, citrusokkal, még zöld barackkal. A lendületes savak és komoly beltartalom hosszú eltarthatóságot ígérnek, úgyhogy nem csak idén, de jövőre is meg fogjuk kóstolni – ha marad.

2. Figula, Öreghegy Olaszrizling 2015

Az olaszrizlingek etalonja, tökéletes fajtajelleggel, komoly karakterrel. Illatában és ízében is a mandula és fehér virágok dominálnak, kevés őszi alma és az ásványos karakter mellett. Még fiatal bor, de már most tudjuk, hogy idővel még szebb lesz, hiszen elképesztő harmóniában van a bor minden eleme. A Balatonfüred-Csopaki régió egyik legnagyobbját kár lenne kihagyni.
 

3. Kamocsay Ákos, Prémium Sós-hegy Olaszrizling 2015

Az Olaszrizling Októbert megelőző Winelovers Rizlingteszt legjobb olaszrizlingjeként végzett: lendületes, fajtajelleges, és igazán elegáns bor. Finom hordóhasználat és harmónia jellemzi a tételt, amely Kamocsay Ákos elhivatottságát, szakértelmét tükrözi. A 37. Magyar Bormustrán Aranyéremmel, illetve a verseny csúcsboraként díjazták, a Prestige Reserve versenyen pedig Vinum bonum díjat kapott. A napos lankákon érett szőlő bora isteni mézes, fehér virágos jegyeket idéz, aminek ez az évjárata már el is fogyott, így mindenképp írjuk fel a listánkra!

4. Movino, Rizling Rynsky 2013

A Szlovákiából (Vel'ky Krtís-ből) érkező rajnai rizling illatában előbb üde lime, virágok, majd barack és lédús alma is kibontakozik, ízében pedig fűszeres, de bársonyos, köszönhetően a remek sav-cukor egyensúlynak. Arányos felépítés és szerkezet, illetve hosszú, elgondolkodtató kortyok jellemzik, amiben már a lédús barack és finom méz is megjelennek. Kötelező kóstolni!
 
5+1 bor, amit meg kell kóstolnod az Olaszrizling Októberen
Az idei Winelovers Rizlingteszt legjobbjai

5. BalatonBor

Ennél a standnál több pincészet BalatonBorát is kóstolhatjuk: azokat az üde, jó ivású (ugyanakkor tartalmas), kiváló minőségű, reduktív olaszrizlingeket (Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet, Buzás Borok, Dobosi Pincészet, Garamvári Szőlőbirtok, Gyukli Pince, Laposa Birtok, Pócz Pincészet, Rádpuszta Szőlőbirtok, Söptei Pince, Szeremley Birtok, Tagyon Birtok Baráti Társaság, Vesztergom Pince), amik a legjobb iskolapéldái a fajtának. Nem csak azért ajánljuk, hogy kicsit visszarepítsen minket a nyárba!

+ 1. Tornai Pincészet, Top Selection Ilona Olaszrizling 2015

Ha olaszrizling, akkor az nem csak a Balatont jelentheti! Kifejezetten karakteres finomságokat kóstolhatunk a Nagy-Somlói borvidékről is, például a Tornai pincészettől. A Top Selection borcsalád olaszrizlingje rengeteg izgalmat rejt: illatban aszalt gyümölcsöket, datolyát, mazsolát és kifinomult fahordósságot érezhetünk. Ízben az érlelt karakter mellett ott van a kívánt frissesség, sok gyümölcs, és ásványosság is! Hasonlítsuk össze egy balatonival, és döntsünk: melyik a mai kedvenc? 
 
Winelovers borok az olvasás mellé