5+1 nyári vörösbor, amit behűtve innánk

Borászportál
2017. augusztus 11., 16:18


Vendégek jönnek. A kerti partihoz már megvannak a húsok, zöldségek és szószok is. Természetesen a borról sem feledkezel meg, ezúttal viszont úgy döntesz, hogy nem játszadozol a rozéval, hanem azt bontod meg, amit egész évben imádsz: a vörösbort.
5+1 nyári vörösbor, amit behűtve innánk
A kánikula ellenére sem az ördögtől való ötlet ilyenkor vörösbort kortyolni. Nem csak az ősztől tél végéig tartó szezon egyeduralkodója lehet a vörösbor, pláne ha tudjuk, milyen stílus az, ami a nagy melegben is jól fog esni. A kékszőlőből készült nedű ráadásul számos előnyt hordoz, úgyhogy már csak emiatt is érdemes kipróbálni a nyári vörösezést.

Először is, számos egészségre gyakorolt hatása van a vörösboroknak, mérsékelt fogyasztása például segíti a szívműködést, gondoskodik a test finom vonalairól és a stressz kezelésében is segít. Gyorsan pontokba is szedtük az előnyöket:
 
  • csökkenti a koleszterinszintet és védi a szívet
  • gondoskodik az optimális vércukor-szabályozásról
  • felpörgeti az agyműködést
  • leküzdi a fertőzéseket és segít a rákmegelőzésben
  • karcsúsít, ráadásul ápolja a hajat és bőrt
  • és még a depresszió ellen is harcol 
 
Ezekről bővebben ITT is olvashatsz.
 
Ha tehát a nyári estén egy könnyed vörösbor mellett tesszük le a voksunkat, ne féljünk kissé lehűteni őket – és a bor meghálálja a negyed órás jégfürdőt. Ez persze nem azt jelenti, hogy fagyosan fogyasszuk, de 12-14 °C-ra hűtve elképesztő élményt fognak adni. 
 
Alapvetően ilyenkor az északi borvidékek, illetve magasabb mésztartalmú termőhelyek borai jutnának elsőként eszünkbe, de miért ne keresgélhetnénk akár a nagytestű vörösborok borvidékein is? Íme 5+1 kedvencünk. 
 
5+1 nyári vörösbor, amit behűtve innánk
 
1. Bock Pince, Bock & Roll 2014 (Villány)
 
Ez a menő vörösbor syrah, kékfrankos és pinot noir házasságából készült, amelyeket egyenlő arányban tartalmaz. Abszolút nyár-kompatibilis, könnyed tétel, ami illatában elsősorban fűszeres, kortyában viszont már komplexebb hatást kelt. 18 hónapot töltött másodtöltésű tölgyfahordóban.
 
2. Fekete Borpince, Kadarka 2013 (Szekszárd)
 
Igazi szekszárdi kadarka, kecses, kellemes, könnyed stílusban. A borban isteni málnás, fűszeres, virágos illat- és ízjegyek köszönnek, amit a magyar gasztronómia teljes repertoárja mellé el tudunk képzelni, de persze önmagában is. 
 
3. Garamvári Szőlőbirtok, Lellei Merlot (Balatonboglár)
 
A Kócsagos szelekció ezen tagja a Lelle- és Magyal-dűlők, illetve az Illéstető és Rózsapuszta merlot-inak gyümölcseiből született, részben tartályban, részben pedig hordóban érlelték. Zamatos, érett gyümölcsöket idéz az illat és íz, sok meggyet és feketecseresznyét, miközben a lágy, buja kortyok meglepően könnyen gurulnak lefelé. 
 
4. Gere Attila Pincészete, Portugieser 2016 (Villány)
 
Csillagvölgy, Fekete-hegy, Konkoly és Ördögárok: jó dűlők érett portugiesere tartályban erjesztve, majd 50 hektós ászokhordóban érlelve rövid ideig, mindössze három hónapon át. Laza, dzsúzos, könnyen iható vörösbor, ami lilás színével, bogyós gyümölcseivel és virágos illatával gyönyörködtet. 
 
5. Kiss Attila, Kékes 2016 (Gyöngyöstarján)
 
A fiatal borász legnyáribb vörösbora egyszerre tartalmas és emlékezetes; a szőlőt teljes érésben szüretelte, a bor héjon áztatva erjedt, majd az almasavbontás után 5 hónapot pihent ászokhordókban. A végeredmény egy élettel teli kékfrankos, kirobbanóan gyümölcsös-fűszeres aromákkal, amiket egy kis tejcsokoládés selymesség koronáz meg. Még!
 
+1 Mészáros Borház, Fehér Kadarka Classic (Szekszárd)
 
A kakukktojás kedvenc, ugyanis ebből a kékszőlőből fehérbor lett. A speciális technológiának köszönhetően a végeredmény meglepően friss és üde, sok szőlővirággal és traubival, a pirkadat halvány színével, amit a Mészáros Borháznál kifejezetten a túrós réteshez álmodtak meg. Ki fogjuk próbálni.