A bor világatlasza (8. kiadás) – A bor szellemiségétől a föld illatáig és vissza

Kis Hajnalka
2020. június 21., 10:06


„Ez nem egy egyszerű képes világatlasz.” Kis Hajnalkának a cikkíróversenyre beküldött írásában a sokak által a borok bibliájaként tisztelt könyv legújabb kiadását mutatja be.
A bor világatlasza (8. kiadás) – A bor szellemiségétől a föld illatáig és vissza
Címlapkép: www.amazon.ca
 
A borkészítés összetett folyamat, alapfeltétele viszont annál egyszerűbb: a jó szőlő. Termesztéséhez elég öt dolog: a napfény, a víz, a hő, a talaj és a tápanyagok, melyek bár a világon mindenütt megtalálhatóak, de csak sikeres mennyiségi és minőségi kombinációban garantálják, hogy egy szőlőfajta – adott területen – otthon érezze magát és kiemelkedően finom borok alapja lehessen.
 
A Tokaji aszú több mint 400 éves hódítása az aszúkészítés művészeinek fáradhatatlan munkáján kívül az előbb említett öt feltétel tökéletes egyensúlyának köszönhető. Az érett szőlőt meghintő reggeli harmat és a meleg őszi levegő előnyös állapotokat teremtenek a szürkerothadást okozó botrytis gomba számára, ami apró lyukakat fúr a szőlő héjára, melyeken keresztül távozik a nedvesség és a szőlőszemek cukorban és ízanyagokban sűrűvé töppednek. A napfény, a víz, a hő, a talaj és a tápanyagok a Bodrog és a Tisza torkolatában, a Kopasz-hegy lábánál kényes földrajzi egyensúlyt alakítottak ki. Ha ez felborul, a szőlő nem aszúsodik, hanem elrohad.
 
A szőlő a gyökerein át szívja magába egy hely évszázadok alatt kialakult földrajzi történelmét, aminek 2019-es pillanatképe A bor világatlasza oldalain olvasható.
 
Jancis Robinson brit borkritikus, Master of Wine, a Financial Times heti rendszerességgel jelentkező tudósítója, II. Erzsébet angol királynő borpincéjének tanácsadója, Oxfordban hallgatott matematikát és filozófiát, de érdeklődése viszonylag gyorsan a bor világa felé fordult. Szerzőtársa, Hugh Johnson az 50-es években Cambridge-ben angol irodalmat hallgatott, és még tanulmányai alatt a Cambridge University Wine & Food Society (Cambridge Egyetemi Bor- és Ételtársaság) tagja lett. Közösen dolgozták át Jancis Robinson először 1971-ben kiadott, majd 14 nyelven megjelent és majdnem ötmillió példányban értékesített alapművét.
 
Már az 1971-es kiadás is óriási sikert aratott, hiszen ez nem egy egyszerű képes világatlasz, hanem térképekkel, borcímkékkel, képekkel és adatokkal teli könyv, mely barokkosan tárja elénk a bor világát és a világ borait, az olvasó eddigi ismeretségi szintjétől függetlenül, mindenki számára érdekesen.
 

 
A 416 oldalas kiadvány első fejezeteiben a bor évezredes történelmével, a borkészítés alapjaival, a főbb nemzetközi és regionális szőlőfajták képeivel és jellemzőivel ismerkedhetünk meg, mindezek mellett még a borkóstolás mikéntjébe is bepillantást nyerhetünk.
 
Ezt követi a világ országokra felosztott bemutatása, minden kontinens helyet kapott a könyvben. Büszkén konstatálhatjuk, hogy Tokaj saját fejezetben jelenik meg, és emellett egy másikban országunk 22 bortermelő vidékét is megtaláljuk, olvashatunk földrajzi adottságaikról, a legjellemzőbb boraikról és több termelőről.
 
Akik nemrég csöppentek bele a bor világába, azok élvezni fogják a nagy klasszikusok felfedezését, Franciaország szinte minden négyzetmétere górcső alá kerül, az öreg rókáknak pedig jó szórakozást nyújthat Libanon, Izrael vagy Brit Kolumbia bemutatása, amelyek az új kiadásban jelennek meg először.
 
A könyv alapos kutatómunka eredménye, legújabb kiadásában a klímaváltozást és a bor pénzügyi vonatkozásait is taglalja. A 230 térkép (köztük 20 teljesen új) némelyike 3D megjelenítésben olyan egyedi hatásokat is érzékeltet, mint az óceán felől érkező széláramlatok hatása a dűlőkön, amik a fehérborhoz felhasznált szőlők savtartalmának megőrzésében játszanak fontos szerepet.
 
A könyv angolul mindenki számára érthető nyelvezeten íródott, remélhetőleg a magyar nyelvű változat is vissza fogja adni ezt az aspektust. A térképek mellett borcímkéket, fényképeket is láthatunk, az óriási mennyiségű ismeret ellenére ezek által az olvasás képeskönyvszerű élménnyé válik.
 
Az előző kiadásokhoz képest újdonság az egyes fejezetek elejére nyomtatott rövid összefoglaló, melyet az olvasó gyorsan átfuthat, anélkül, hogy elveszne az oldalak között.
 
A digitális formát előnyben részesítő olvasók iBook formában tölthetik le és élvezhetik az e-könyvet kereszthivatkozásokkal, akár a buszon ülve is. Sajnos ebből az élményből az androidos készülékek tulajdonosai kimaradnak.
 
A bor világának korszelleme egyre nagyobb jelentőséget tulajdonít a földrajznak, érthetőbb, ha a bor illatát és ízét tényszerűen a származásához köthetjük, mintha ködös felhőt vonnánk köré, amitől csak misztikusabbá és kevésbé következetessé válna. Ez a könyv képes lehúzni a leplet az érthetetlen jelzőkről és jól követhető vezérfonalat nyújt azok számára, akik úgymond alulról, a föld irányából hajlandóak megismerni a témát.
 
Minden borkedvelő és bor iránt érdeklődő könyvespolcát ékesíti a könyv, ami Magyarországon, magyar nyelven 2020 őszén jelenik meg, a Gabó kiadó gondozásában.
Winelovers borok az olvasás mellé