A fehérbor másnapját könnyen, az édes borét nehezebben heverjük ki

Máriáss Márta
2013. április 16., 10:51


Alkoholfogyasztás - Néha jól esik sokat nevetve, kikapcsolódva, táncolva, kellemes borokat kortyolgatva átmulatni az éjszakát. Azokkal is megeshet, hogy eltévesztik a mértéket vagy úgy ébrednek, mintha másnaposak lennének, akik korábban soha sem lépték túl a határt, igazából nem is ittak sokat, és főleg egyáltalán nem állt szándékukban berúgni. A reggeli ébredés után azután fogadkozik az ember: soha többet!
A fehérbor másnapját könnyen, az édes borét nehezebben heverjük ki
 
A fehérbor másnapját könnyen, az édes borét nehezebben heverjük ki

Mitől lesz valaki másnapos?
Túl egyszerű volna azt mondani, hogy a mértéktelen alkoholfogyasztástól. Orvosi szakkifejezéssel a dehidráció felelős a legtöbb kellemetlen következményért. Az alkohol diuretikus hatású, azaz a kiválasztást serkentve a szervezet vízleadását fokozza. Ennek köszönhető a száj szárazsága, az ajkak kicserepesedése, a fejfájás és szédülés. A gyomornyálkahártya-irritáció miatt pedig emésztési nehézségeket, émelygést, hányást okoz az alkohol.
 
Az édes borok és a likőrök nagyobb macskajajt okoznak
Érdekes módon valószínűleg nem pusztán az etil-alkohol a bűnös a macskajaj tüneteinek kialakulásában. A laborkísérletek ugyanis azt látszanak alátámasztani, hogy a tiszta alkohol, azaz az etanol azoknál sem okoz feltétlenül fejfájást, akik amúgy mindig szenvednek tőle némi italozás után. Valószínűleg egyéb összetevők – többek között a gyümölcscukor – a ludasak a másnapossági tünetek kialakulásában. Ennek köszönhető, hogy míg a tiszta szesz, a vodka vagy a fehérborok viszonylag könnyen kialudhatók, addig az édes borok és likőrök nagyon erős panaszokat tudnak kiváltani másnap. A magyarázat a bennük lévő anyagok szerotonin nevű hormon elválasztását fokozó hatásában keresendő, mely neurotranszmitter az agyi fájdalomérzés és az érzelmek kialakulásában játszik szerepet. Ha a szervezetben túl sok szerotonin van, fejfájást, levertséget érzünk, azonkívül az erek kitágításával az amúgy is vízhiányos szervezetben a vérnyomást tovább csökkenti, romlik az agy oxigénellátása.
A Kieli Egyetemi Klinika Fájdalomambulanciája munkatársainak az is feltűnt, hogy bizonyos vörösborok különösen „hatékonyak” a másnaposság kiváltásában, sőt az évjárat sem mindegy – állítja a csoport vezetője Dr. Hartmut Göbel. A sör és a fehérbor nem befolyásolja annyira a szerotonin-koncentrációt. Természetesen az egyes italok hatása függ a szervezet egyéni érzékenységétől is.
A fehérbor másnapját könnyen, az édes borét nehezebben heverjük ki
 
A bomlási folyamat
A véráramba jutott alkohol mintegy 95%-át a máj bontja le szén-dioxidra és vízre. A többi 5% a vizelettel és a kilégzett levegővel változatlan formában ürül ki a szervezetből. Egy józan életet élő, átlagos felnőtt szervezete óránként testsúlyától függően 5-10 gramm etanolt képes lebontani. A még lebontatlan alkohol addig kering a vérrel, amíg a máj onnan fel nem veszi, hogy lebontsa.
A szervezetben lévő alkohol mennyiségét ezrelékben szokták megadni, vagyis, hogy 1000 egységnyi folyadékban – az ember esetében a vérben – hány gramm alkohol van. A vér alkoholtartalma egyenesen arányos a kilélegzett levegő alkoholtartalmával, ezért mérhető belefújós szondák segítségével: 0,01-0,02%, azaz 1-2 ezrelék még semmilyen különös hatást nem gyakorol az emberre, ennél több a kellemes érzéseken túl már szédülést is okozhat.
A gyermekek és kamaszkorúak nem csak kisebb testsúlyuk miatt érzékenyebbek a felnőttek által elfogyasztott, és rájuk kevésbé káros mennyiségű alkoholra. A fiatalokat azért is jobban mérgezik a szeszes italok, mert a máj alkohollebontó kapacitása kisebb azoknál, akik nem szoktak alkoholt fogyasztani.
Az átmulatott éjszaka már önmagában is okozhat fejfájásos tüneteket az alváshiány és a felborult napi ritmus miatt, míg a szabadság idején, kipihenten, ízletes vacsora mellett elfogyasztott, de egyébként bőséges mennyiségű alkohol esetleg meg se kottyan.
A másnaposság megelőzése
Nem kell sokat inni! Ezen túl pedig legyünk reálisak! Az ember sokszor gyengébb, mint gondolná, különben nem szorulna segítségre. Ha törődünk testünkkel, nem hagy olyan könnyen cserben. A dehidratáció vagy kiszáradás elkerülhető, és egy bizonyos határig a gyomor-nyálkahártyáért is tehetünk valamit.
Mielőtt olyan helyre indulunk szórakozni, ahol várhatóan alkoholt is fogyasztunk majd, ajánlatos valami kiadós ételt elfogyasztani. Csak és kizárólag olyankor, amikor az alkalom valamelyest „meg is követel” a résztvevőktől némi alkoholfogyasztást, megengedhető egy kicsit zsírosabb, nehezebb eledel, amit a szervezet lassan emészt meg, és ami ezáltal megvédi a gyomor-nyálkahártyát az alkohol okozta irritációtól. Egy pohár tej szintén jótékony hatású, mivel lassítja az alkoholfelszívódást a gyomorban. A parti idején az alkoholos italok között érdemes elfogyasztani egy-egy pohár szénsavmentes üdítőt vagy vizet. A szénsavas italok kerülendők, mert elősegítik az alkohol gyors felszívódását a véráramba.
A parti után, lefekvés előtt járjunk egy jót, igyunk egy nagy pohár tiszta vizet vagy gyümölcslevet sok C-vitaminnal, ami gyorsítja a máj alkohollebontását. Érdemes megenni egy szendvicset is.
Ha macskajajra ébred az ember...
Ha minden elővigyázatosság ellenére is sikerül zúgó fejjel ébredni, akkor érdemes megfelelő reggelivel kezdeni a napot. Sokan helyesen érzik, hogy valami sósra vágynának, és legszívesebben teleinnák a bendőjüket vízzel. A hagymás pácolt hering vagy valamilyen füstölt hal kovászos vagy savanyú uborkával, sok ásványvízzel, ideális.
A gyomornak jót tehet egy szódabikarbónás, citromos limonádé vagy egy gyömbéres tea, kevés kávé vagy kóla pedig segíthet felébredni. Ez utóbbiak hatása csak átmeneti, az alkohollebontást nem gyorsítják, és az sem igaz, hogy fogyasztásukkal megelőzhetők a kellemetlen állapotok.
Ha fájdalomcsillapítóra is szükség van, akkor az aszpirines tabletták ajánlottak, a paracethamolt ugyanis a máj bontja le, aminek úgyis elég dolga van az alkohollal.
Egyéb szereket orvos tudta nélkül nem szabad bevenni.
Másnaposan eszünkbe ne jusson szaunában regenerálódni, mert ez az erek tágasságát tovább fokozva akár életveszélyes állapotot is okozhat! A friss levegőn megtett séta viszont jól helyre tudja állítani a vérnyomást.
Mindenkinek megvannak a maga módszerei a másnaposságra. Egyetlen módszert azonban biztosan kizárhatunk: a „kutyaharapást szőrével”, azaz egy újabb pohár alkohol csak meghosszabbítja a nyavalygást.
A másnaposság tünetei 24 óra alatt lecsengenek. Ahogy neve is mondja: csak másnap van. Ha már így esett, csak türelem!
Forrás: házipatika.com
Winelovers borok az olvasás mellé