A habzóborokról és a pezsgőkről szól majd a Dél-Balaton

Knap Gábor
2015. szeptember 15., 21:32


Bujdosó Ferenc leginkább az őszt szereti a Balatonnál. A Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet borász-tulajdonosa a magyar tenger mellett időnként az Adrián is vitorlázik, a még ismeretlen vizek közül pedig legszívesebben Új-Zéland partjai felé venné az irányt. Interjú.
A habzóborokról és a pezsgőkről szól majd a Dél-Balaton
A palackba zárt balatoni nyár szlogen is arra utal, hogy egy életérzést közvetítetek a boraitokkal. Milyen ez az életérzés ősszel és télen, a szerencsére már nem csak nyári szezonban gondolkodó Balatonon?

Aki igazán szereti a Balatont, az ősszel, télen és tavasszal látogatja. Nyáron a balatoni ember a „túlélésre játszik”, és alig várja az augusztus utolsó hétvégéjét. A balatoni embereknek vannak olyan szokásaik, amelyeket fenekestül felforgat a nyári turizmus, ősszel, télen és tavasszal pedig végre a saját tempónkban éljük az életünket.
 
A habzóborokról és a pezsgőkről szól majd a Dél-Balaton
Bujdosó Ferenc

Én az őszi hangulatot többféleképp élem meg. A szőlőt járva minden pillanatban a balatoni panoráma tárul elénk. Ma reggel is napfelkeltekor kezdtük a szüretet, viszonylag távolabb, nagyjából 7 kilométerre a parttól, de a víztükröt onnan is jól látni. Múlt héten ködös, párás őszi időben gyönyörködtünk, most pedig megint nyári napkelték vannak.

Ugyanezt a vízen is érzékelem, hiszen ilyenkor még nagyon jó kis vitorlásversenyek vannak a Balatonon. Ahogy jövünk végig a tó közepén, és ahogy változnak a színek, látjuk, hogyan megy a zöldből át először sárgába, utána barnába a növényzet, egészen fantasztikus látvány.
A Bujdosó Birtok valódi családi vállalkozás. Hogyan születnek a döntések? Ki dönt a szüret időpontjáról, és hogyan alakulnak ki a stratégiai megfontolások?
 
Édesapámmal, Édesanyámmal és a feleségemmel négyen vagyunk a termelésben aktívak. Szüret idején heti több alkalommal körbejárunk, a hét végén meghatározzuk, milyen sorrendben kezdjük el a hét eleji szüreteket, a hét elején pedig a további napokról döntünk közösen. Régen egyébként sokkal több kompromisszumot kellett megkötni a szürettel kapcsolatban, de mára kényelmesebb helyzetben vagyunk. Van egy állandó személyzetünk, kombájnunk, így nyugodtan tudunk ütemezni.

A hosszabb távú tervekkel kapcsolatban pedig természetesen vannak elképzelések. Egy folyamatos fejlődésben vagyunk, amikor a szüleimmel elkezdtük, 6 hektár területünk volt, 3 hektár ültetvénnyel, ebből jutottunk 85-ig. Mint egy szemellenzős ló a versenypályán, csak előre nézünk, és amíg az infrastruktúra még nem alakul ki ennek a 85 hektárnak megfelelő szintre, mindent annak rendelünk alá.
 
A habzóborokról és a pezsgőkről szól majd a Dél-Balaton

Hárman vagyunk testvérek, összesen kilenc unoka van, ha figyelembe vesszük, hogy a birtok mekkora családra oszlik szét, nem is tűnik soknak. Ám mindig a funkcionalitás lebeg a szemünk előtt, nincsenek megalomán terveink, azt gondoljuk, hogy elég ez a méret. A szép területeken szerettünk volna szőlőültetvényeket, de szállodában, konferencia és wellness turizmusban nem gondolkodtunk soha. Ebben is megvan a családi összhang.
 
A borvidékek igyekeznek 1-1 jellemző szőlőfajtát, házasítást kommunikálni a fogyasztó felé. Dél-Balatonon mi lehet a kitörési pont?
 
Nagyon sokat gondolkodtunk ezen borvidéki szinten, végül pedig arra jutott a borvidék, hogy a pezsgők és a habzó, gyöngyöző borok azok, amelyekben óriási erőnk van. Nagyon komoly hagyományok vannak, hiszen a hatvanas években itt készült az első gyöngyöző bor Magyarországon. A vidék szlogenje is erre utal majd: „Napfény és pezsgés”.
 
A habzóborokról és a pezsgőkről szól majd a Dél-Balaton

Emellett régiós szinten épp a napokban hozzuk nyilvánosságra a Balatoni Borrégió közös termékének a Balaton Bornak az arculatát, az olaszrizlingből készül.
 
Ha jól tudom, a Balaton mellett az Adrián is rendszeresen vitorláztok. Ilyenkor bizonyára veletek utazik néhány palack bor is... Van olyan helyszín, víz, ahol mindenképp kipróbálnátok magatokat?
 
Szoktunk tavasszal az Adriára is menni, ugyanazzal a csapattal, akikkel a Balatonon vitorlázunk. Idén másodikak lettünk a magyar bajnokságon, de az Adrián is szereztünk már komoly helyezéseket. A Sailig Business Cup-on indulunk rendszeresen, ez mindig április elején van, és Biogradból futnak ki a hajók.
 
A habzóborokról és a pezsgőkről szól majd a Dél-Balaton

Természetesen komoly, tematikus borsorokkal készülünk a versenyre. Szabály, hogy a vízen hosszúlépésnél nem iszunk komolyabbat, viszont, amikor kikötünk, akkor indul a kóstolók sora.

A Csendes-óceánon már volt szerencsém vitorlázni, de mint borász, az Új-zélandi vizeket nagyon szívesen kipróbálnám, természetesen egy jó helyi sauvignon blanc, és a Balatonon összeszokott csapat társaságában.
 
 
A Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet borai megvásárolhatók a Veritas Borkereskedés kínálatában.
Winelovers borok az olvasás mellé