A Tornai borok megmutatják, mit tud Somló

(X)
2022. március 29., 10:21


Kiemelkedően szerepelt 2022 első jelentős nemzetközi borversenyén, a Mundus Vini-n a somlói Tornai Pincészet. Ez a siker nem önmagában áll, hanem egy hosszú ideje tartó folyamat legújabb állomása. A 75 éve alapított pincészet első nemzetközi díját majdnem 20 éve kapta Kanadában, és azóta folyamatosan jönnek az elismerések a nagy világversenyekről.
 
A Tornai borok megmutatják, mit tud Somló
Egy díj elnyerése önmagában még nem jelent sokat, lehet akár szerencsés véletlenek összjátéka, egy jó szüret eredménye is. A folyamatos elismerések, az évről évre a szakma által adott pozitív értékelések viszont garanciát jelentenek az állandó magas minőségre – ez tesz kiemelkedővé egy borászatot. A nemzetközi versenyeken jól szereplő magyar borászatok egyfajta missziót is ellátnak: javítják a magyar borok nemzetközi piaci esélyeit is.
 
A Mundus Vini, Németország legnagyobb, és mára a világ egyik legjelentősebb borversenye, ahonnan a tornai borok most három aranyéremmel tértek haza. A magyar borok közül az ő boraik kapták a legmagasabb pontszámot, ezzel a Tornai a legeredményesebb magyar pincészet volt a versenyen. 
 
A Tornai borok megmutatják, mit tud Somló
A nyertes borok
 
Top Selection Aranyhegy Juhfark 2020 
Az Aranyhegy dűlő terméséből, gondosan válogatott alapanyag, érett szőlő és kíméletes feldolgozás eredményeként született ez a bor. A hordós érlelés tovább gazdagította az ízeket: alma, mangó, licsi gyümölcsössége robban illatban, háttérben a hordós érlelés is érezhető. Ízében a gyümölcsösség mellett gazdagabb, érett aromák jelennek meg, izgalmas, összetett bor, hosszú, ásványos utóízzel.
 
Top Selection Grófi Juhfark 2019
A grófi dűlőből, válogatott szőlők szüretéből, érett szőlőkből készítik évről évre pincészetük egyik csúcsborát. Az alacsony tőketerhelés koncentrált alapanyagot biztosít, a hordós erjesztés után hosszú hordós érlelés következik. További palackos érleléssel még érettebb, komplexebb bor születik.
 
Top Selection Grófi Hárslevelű 2019
Különleges, mégis könnyen szerethető bor. Alacsony tőketerhelés mellett szüretelték az aranysárga fürtöket. Parfümös, intenzív illatában a fajta minden szépsége megtalálható. Mézes, hársvirág, túlérett gyümölcsök keverednek. Izgalmas fajta, hiszen ízében rendkívül behízelgő, parfümös, aromás. Az aszalt gyümölcsök mellett mézes, fűszeres ízek teszik izgalmassá, háttérben halványan megjelenik a hordós érlelésre jellemző tölgyfa aromája is. Utóíze gyümölcsös, hosszú.
 
A Tornai Pincészet évről évre olyan világversenyekre nevez a tételeivel, amelyeken sokezer bor közül választják ki a legjobbakat a nemzetközi szaktekintélyekből álló zsűrik, többkörös bírálati folyamat során, teljesen kizárva az egyes tételek szubjektív megítélését. A bornak ott helyben kell megmutatnia, hogy mit tud: és a Tornai borok meg is mutatják!
 
A Tornai borok megmutatják, mit tud Somló
 
Somló, egy kuriózum borvidék
A Somlói borvidéken szőlőt készíteni ajándék: olyan különleges adottságú terület, amely vetekszik a legnagyobb boros nemzetek világhíres dűlőivel. A Tornai Pincészet a Somló-hegy legjobb dűlőiben, 70 hektáron termeli a borok alapanyagául szolgáló szőlőt. A Somló egyedülálló, bazaltból és lösszel keveredő bazalttufából álló talaján, a speciális klimatikus viszonyok mellett a helyi fajták világviszonylatban is kiemelkedő, a terroir-t megmutatni képes, egyedi borok megszületéséhez járulnak hozzá. A juhfark a Somló fajtája, alkalmas a hegy különleges adottságainak a közvetítésére.
 
A Tornai borok megmutatják, mit tud Somló
Az Ilona, a grófi- és az apátsági dűlők
 
A Tornai sikerek az elmúlt években is jelentősek voltak.
 
1. 2021 aranyérmei nagynevű versenyeken: Decanter World Wine Awards, International Wine Challenge, Berliner Wine Trophy, Asia Wine Trophy és a hazai szervezésű, de nemzetközi VinAgora).
 
2. Hazai sikerek az országos borverseny aranyai mellett:
  • Veszprém 2023 Európa kulturális fővárosa fehérbora
  • Országház bora
  • Balaton legjobb fehérbora
  • Semmelweis Egyetem Bora
3. Az utóbbi években több világverseny aranyérmei mellett négyszer is megkapták az International Wine Challenge Trófea díját. Ez a világ egyik legalaposabban bírált borversenye, Trófeát az aranyérmes borok újrakóstolása után, ezek közül a legjobbaknak ítélik oda.
 
A Tornai borok megmutatják, mit tud Somló
Tornai Tamás borász, a Tornai Pincészet vezetője
 
 
 

 
Winelovers borok az olvasás mellé