Az 5 legőszibb boros úticél

Polyák Dóra
2017. szeptember 26., 08:30


Bár itthon hirtelen beköszöntött a mogorva, borongós ősz, azért még várjuk a vénasszonyok nyarát. Ilyenkor nincs is jobb program, mint egy napsütéses őszi bortúra. Érdemes egy kicsit messzebbre kitekinteni és felfedezni Európa legszebb borvidékeit.
 
Az 5 legőszibb boros úticél

Az aktív pihenésre vágyó borfanatikusok legideálisabb célpontjai az őszi színekben pompázó borvidékek dűlői. Egy kellemes séta, vagy két keréken gurulás a szőlők között nagyszerű lehetőség, hogy belekóstoljunk a szüreti hangulatba. A borturizmus tehát nyáron sem ér véget, ráadásul ha szerencsénk van, még egy helyi gasztro- vagy borfesztivált is elcsíphetünk. Nézzük, mely európai borvidékeket érdemes felfedezni: 

 

Penedés, Spanyolország

 
Az 5 legőszibb boros úticél
Fotó: www.citylifebarcelona.com
 
Az egyik legkedveltebb európai úti cél Barcelona, az azonban talán kevésbé köztudott, hogy a várostól délnyugatra fekszik Penedés, Katalónia legnagyobb D.O. területe (Denominación de Origen = ellenőrzött származási hely, ahol a szőlőültetés és a borkezelés pontos szabályok betartásával történik). A régió egyet jelent a spanyol pezsgőkészítéssel. A szőlőterületek nagy része a cava alapanyagául szolgáló helyi fajtákból áll (parellada, macabeo, xarel-lo). Az itt található ültetvények látványa csodálatos, ahogy a Földközi-tenger partjáról a környező hegyekre kúsznak. Ha október elején erre járunk, mindenképp látogassunk el a Barcelonától egy órára fekvő történelmi városkába, Sant Sadurni d'Anoia-ba, amit sokan a cava fővárosának tartanak. Október 6-8-ig itt kerül megrendezésre a Cavatast, azaz a cava ünnepe, ami nagyszerű lehetőséget nyújt a népszerű (Freixenet, Codorniu, Colomer) pincészetek bejárására.
 

Rioja, Spanyolország

 
Az 5 legőszibb boros úticél
Fotó: www.catavino.net
 
Spanyolország legismertebb borvidéke az ország északkeleti felén elterülő Rioja. A környék építészeti és kulturális látnivalókban is bővelkedik, mégis érdemes a borra fókuszálni. Az Ebro folyó vidékén több mint ezer pincészet készít bort, és bár nem bizonyított az eredete, joggal emlegetik a tempranillo hazájának. Bortúránkat kezdjük Haro-ból, ahol a López de Heredia, az egyik legrégebbi családi pincészet található. Toszkánához hasonlóan itt is egyre inkább keveredik a klasszikus és a modern borászat, ebből a szemszögből érdemes felkeresni az úttörő Bodegas Roda-t. A borrégió székhelye a folyóparton fekvő Logrono, ahol szeptember végén szüreti fesztivált szerveznek San Mateo ünnepe alkalmából. Ha nem ekkor utaznánk Rioja-ba, akkor a bortúrák mellett mindenképp ejtsük útba Briones városát, ahol a Dinastía Vivancó bormúzeumban átfogó képet kapunk erről a hatalmas borvidékről.
 

Toszkána, Olaszország

 

Az 5 legőszibb boros úticél

Fotó: www.vjv.com

 

Toszkána minden évszakban idilli: a dimbes-dombos szőlő- és olívaültetvények között kanyargó, ciprusokkal szegélyezett utak mindegyike egy-egy pincészethez vezet. A táj látványa éppúgy megunhatatlan, mint az itteni borok: Brunello di Montalcino, Chianti Classico, Vino Nobile di Montepulciano, Vernaccia di San Gimignano. Ha úti célnak Toszkánát választjuk, hagyjunk elég időt a Firenze és Siena között elterülő Chianti vidék csodálatos tájaira, a városok építészeti kincseire, Montalcino és Montepulciano zegzugos utcáira, a szupertoszkán vidék központjára Bolgheri-re. Ez mind olyan hely, ahol érdemes elidőzni és kicsit magunkévá tenni a helyi életérzést. Látogassunk el a legkisebb családi borászatoktól a sokadik generációs, nagynevű kortárs pincészetekig: Antinori, Frescobaldi, Castello Banfi, Ornellaia, Cantine Contucci, Salcheto, Biondi Santi, Máté Ferenc borászata, Badia a Coltibuono. Semmiképpen ne hagyjuk ki a Chainti vidék központjában, Greve in Chinatiban található Enoteca Falorni borgyűjteményt, ami a legátfogóbb képet nyújtja a borvidékről. Ha itt is fesztivált keresünk, akkor a San Gimignano feletti Certaldo városában minden év októberében megrendezett Boccaccesca-t választhatjuk.

 

Elzász, Franciaország

 

Az 5 legőszibb boros úticél

Fotó: www.goodfoodrevolution.com

 

Elzász nem a legismertebb, mégis fontos borvidéke Franciaországnak. A gasztronómia egyik fellegvárának tekinthető, arányában a legtöbb Michelin-csillagos étterem itt található. A festői szépségű borvidék 120 km hosszan a Rajna mentén, a Vogézék lábánál terül el. A gazdag történelemmel rendelkező városok, kastélyok, várak mellett híres borfalvak is sorakoznak. Az elzász-i borút pincészeteken át vezet végig a borvidék dombjai között, miközben megismerkedhetünk az itt jellemző szőlőfajtákkal, amikből a híres elzászi Riesling, a késői szüretelésű Gewürztraminer vagy Pinot gris készül. Programok terén sincs hiány, április végétől októberig folyamatos borünnep várja a turistákat, amit a tradícionális szüreti fesztivál zár.
 

Douro- völgy, Portugália

 

Az 5 legőszibb boros úticél

Fotó: www.theculturetrip.com

 

A Douro-völgy talán a világ egyik leginkább magával ragadó látványt nyújtó borvidéke, szépsége sokak szerint Toszkánával vetekszik. Portoi utazásunk során a híres és kötelező Vila Nova de Gaia pincesor mellett kihagyhatatlan egy hajókirándulás, ahonnan a kanyargó folyó völgye felett magasodó teraszok látványa nyűgözik le a turistákat. A kulturális látnivalók mellett mindenképp érdemes egy-két napot rászánni a völgy bejárására. Nem csak a klasszikus erősített borokat kóstolhatunk, hanem a helyi fajtákból készülő száraz vörösborokat is. A gasztronómia szerelmeseit pedig idén 37. alkalommal várja a Santarém-i nemzetközi gasztronómiai fesztivál.

 

 
 
 

Winelovers borok az olvasás mellé